CODA Cultuur(t)huis - inspiratie en tips voor thuis

Na de sluiting van vele plekken waar inspiratie centraal staat - en vooral om dit samen te kunnen ervaren - vormt Nederland een community om toch cultuur en literatuur te kunnen beleven. Tijdelijk dan wel niet fysiek, maar online ontstaan de mooiste, ontroerende initiatieven met creatieve en verrassende content. CODA mag met trots onderdeel zijn van een sector waarin collega-instituten op allerlei mogelijke manieren blijven inspireren.

Komende weken delen we graag virtueel wat helaas even niet fysiek ontdekt kan worden. We delen werken uit de gloednieuwe tentoonstelling The Future is Female - Love Letters, het werk van Roos Holleman en Idiots uit Animalia, unieke highlights uit onze (sieraden)collectie, verhalen over het Apeldoorn van vroeger en to-do-tips voor thuis. Thuisblijven, we got this!

 

GOED NIEUWS: CODA opent (met beperkingen) haar deuren: CODA Bibliotheek (inclusief de vestigingen dok Zuid en De Maten en de boekenbus) vanaf 11 mei en CODA Museum vanaf 1 juni. Dit gebeurt volgens de maatregelen vanuit de landelijke protocollen bibliotheken en musea en de richtlijnen van het RIVM. Lees meer > 

Cultuur(t)huis

De VakantieBieb is geopend!

Download de gratis app in Google Play of nu al in de App Store en lees tot en met 31 augustus gratis heel veel e-books! Naast online leesboeken vind je hier dit jaar voor het eerst ook luisterboeken. De app is gratis voor iedereen - jong en oud, wel of geen lid van de bibliotheek. Download ‘m in één van de ‘stores’ voor een hele zomer vol verhalen.

Poëzie op maandag (29 juni)

Wekelijks vind je hier een tip over een gedicht of dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

De paden op, de lanen in!

Historische wandelroutes in en om Apeldoorn

 

Geen mooiere tijd om te wandelen en te fietsen dan in de periode rond Hemelvaart en Pinksteren.  Het weer is meestal goed en nog niet te heet, de natuur juicht in groene overvloed en wespen, eikenprocessierupsen, muggen en Aziatische monsterhorzels houden zich nog gedeisd. Uit de collecties van CODA Archief en CODA Museum tonen wij tussen Hemelvaart en Pinksteren elke dag een foto, object of archiefstuk en een prachtige, historische wandel- of fietskaart die je – letterlijke en figuurlijk – op weg helpen.

Lees meer >

CODA Boekenblog: tips van Loes #11

Onlangs overleed Carlos Ruiz Zafón op 55-jarige leeftijd. Zafón liet wereldwijd miljoenen mensen genieten van de vier boeken die zich centreren rondom de boekhandel van Daniel Sempere, zijn vader en het kerkhof van vergeten boeken. Loes opent dit blog met aandacht voor zijn eerste bestseller De schaduw van de wind. Omdat het blog van Loes breed gewaardeerd wordt blijft het voorlopig nog even online maar omdat ook de ‘gewone’ bibliotheek weer open is, besteedt Loes vanaf deze editie ook aandacht aan sprinters en boeken die (nog) niet online te leen zijn. Laat je verleiden door de tips en suggesties van Loes en geniet van het aanbod in CODA Bibliotheek off- en online!

Lees meer >

Quarantainekoken met Dorothy Iannone

Eén van onze fijne volksfeesten in Nederland vieren we dit jaar helaas even niet zoals we gewend zijn. Thuis zullen we er allemaal het beste van maken, hopelijk met lekker eten en in goed online gezelschap. In de tentoonstelling The Future is Female – Love Letters in CODA Museum ligt onder andere een handgeschreven kookboek van kunstenaar Dorothy Iannone. Een kleurrijk boek met recepten om je vingers bij af te likken: tijdens het koken streefde ze hierbij niet naar perfectie, maar laat ze juist ook zien wat er mis kan gaan of hoe je gedurende een recept de boel beter om kunt gooien; vaak met humoristische verwijzingen naar de originele bereidingswijze. 

Lees meer >

Beter lezen en schrijven?

Wil je beter leren Nederlands lezen, schrijven, spreken of verstaan? Heb je hulp nodig bij rekenen of bij het werken op de computer? CODA Taalhuis helpt je graag; dit kan helaas niet in het taalhuis, maar wel online, via internet en telefonisch. Lees meer >

1 mei, de Dag van de Arbeid

1 mei, de Dag van de Arbeid, verwijst van oudsher naar de grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden die rond en op 1 mei 1890 in verschillende landen gehouden werden. Deze dag is, in tegenstelling tot Nederland, in de landen om ons heen een officiële feestdag. Dat de arbeidsomstandigheden beter konden, bewijst het verhaal van het Apeldoornse jongetje Hemmie Zoetbrood (rechts in het ketelgat)...

 

Lees meer >

 

Online boeken lezen

Als fervent boekenlezer wil je natuurlijk het liefst langs onze boekenkasten struinen, op zoek naar dat ene boek. Nu dat niet kan, geven we je graag een aantal tips waar je online dat grappige of spannende e-book kunt vinden om even heerlijk in te duiken. 

Lees meer >

Verslingerd aan lezen

Een slinger van boeken, verhalen en (voorlees) momenten – dat is wat we samen met jou willen maken!

Lees meer >

Maak je eigen bioprints met bloemen

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze workshops. Neem bijvoorbeeld alvast een kijkje in de keuken (of in dit geval je eigen) van de workshop BioPrints, geïnspireerd op de cyanotypes (blauwdrukken) van Anna Atkins uit de tentoonstelling The Future is Female in CODA Museum. 

Lees meer >

Luister! Een boek!

Vind je het heerlijk om met een koptelefoon op naar verhalen te luisteren? Download dan de gratis LuisterBieb-app! Hier vind je ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden, dus ook voor peuters en kleuters. De app is gratis te downloaden voor Android en iPhone, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Heb je hulp nodig bij het registreren, klik dan op deze link voor uitleg.

Brei aan prikkels? Ga dan even schermloos!

Okay. Je dag bestond uit videobellen, facetimen, telefonisch vergaderen, slacken, NOS.nl bekijken en natuurlijk alle meldingen van en via de socials. Daarnaast heb je één of meerdere kinderen geholpen bij het huiswerk, boodschappen besteld, online wat afspraken geannuleerd en gebeld met familie en vrienden om te horen hoe het gaat. Wat wil je dan als de kinderen slapen, de laptop eindelijk dicht kan en je ook het nieuws even laat voor wat het is?

Precies, ontspannen en min-of-meer gedachteloos zelf wat doen! De sportschool is vergrendeld terrein, maar online is er bijvoorbeeld een enorm aanbod borduur- en breiboeken te vinden; pak dus naald en draad en brei je hoofd leeg. 

Lees meer >

(Her)ken jij de ADO Collectie van CODA?

Auto’s, vrachtwagens, hijskranen, opleggers, treinen,  werp- en kegelspellen, poppenhuismeubeltjes, aapjes en blokkendozen; houten speelgoed in krachtige primaire kleuren en ontworpen in klare lijn. Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de periode 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu, tijdgenoot van Piet Mondriaan.

Lees meer >

Van popart tot labyrint der verhalen

We kunnen allemaal wel een beetje kleur gebruiken. Niet alleen van de eerste stralen lente tussen het wereldwijde thuisblijven door, ook met de nu massaal online gedeelde pracht. Muziek, kunst en alles wat cultuur behelst brengt emotie, plezier en verdriet, en brengt ons allemaal samen in onzekere tijden.

Deze wondere kleurexplosies zijn helaas even niet fysiek te ontdekken, maar al te graag virtueel te delen. De werken zijn onderdeel van de kleurrijke kamers in The Future is Female - Love Letters: met 41 kunstenaars, 41 vrouwen.

Lees meer >

Thuisblijf-safari

Al eeuwenlang vinden wij de natuur fascinerend. Niet alleen om er in aanwezig te zijn, maar ook om te kijken, onderzoeken en verzamelen. Kunstenaar Roos Holleman legt in de tentoonstelling Animalia - verzameling van pracht & pastel de schoonheid vast van de dierenwereld. 

 

Nu zijn we allemaal thuis, maar kunnen we gelukkig nog genieten van tuin en natuur. De hele wereld is veranderd nu het coronavirus is opgedoken. Omdat CODA Museum gesloten is hebben we iets leuks voor thuis bedacht zodat kinderen toch de safari kunnen doen die normaal gesproken als activiteit bij de tentoonstelling wordt aangeboden.

Lees meer >

Feest der herkenning met CODA Archief

1700 nieuwe foto’s in de Beeldbank van CODA Archief geven een uniek beeld van Apeldoorn in de jaren 1967-1977! Rokkenspecialist Wortelboer, de molen van Klarenbeek, Café Bannik, Camping ’t Schinkel of Grossier van Asselt; komt het je bekend voor of wil je weten waar het vroeger stond en hoe Apeldoorn er toen uitzag? Vandaag zijn er maar liefst 1700 foto’s toegevoegd aan de CODA Beeldbank. Het betreft foto’s die de Apeldoornse Dienst Gemeentewerken maakte in de periode van 1967 tot en met 1977. Deze unieke foto’s geven een prachtig beeld van Apeldoorn en de omliggende dorpen zoals ze er vijftig jaar geleden uitzagen. Voor mensen die zich het Apeldoorn uit die tijd herinneren vermoedelijk een feest van herkenning. Voor wie toen nog niet geboren was of toen nog niet in Apeldoorn woonde zal het onvoorstelbaar zijn hoe sommige plekken zijn veranderd (en hoe sommige ook vrijwel hetzelfde zijn gebleven…)

Lees meer >

DIY: textiel verven met avocado & ui

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze workshops. Afgelopen weken gingen we al aan de slag met bloemen, nu duiken we onze kledingkast in en blijft de gft-bak een dagje dicht. Wist je namelijk dat je van je groente-, fruit- en tuinafval textielverf kunt maken?

Lees meer >

Online Boekenbende

Stel, je hebt thuis een boek gelezen waar je helemaal enthousiast over bent. Dat wil je natuurlijk delen, maar: met wie? En hoe? 

 

Speciaal voor al die kinderen gaat de online versie van de Boekenbende bij CODA van start. Misschien ken je dit al wel via jouw school, maar nu is er dus ook een online Boekenbende voor alle jeugdige leesfanaten in Apeldoorn. 

Lees meer >

Werkvormen The Future is Female (CKV & Beeldende Vorming)

Helaas is CODA is net als alle andere musea tijdelijk gesloten vanwege de situatie rondom het coronavirus. Daarom hebben we een andere manier bedacht om je iets van deze bijzondere tentoonstelling te laten zien; we draaien het om en brengen de kunst naar je toe. Tijdelijk zijn we CODA Cultuur(t)huis: online geopend! We hebben zes bijzondere kunstenaars uit de tentoonstelling gekozen. Je kunt deze opdrachten individueel thuis maken of samen in je digitale klas. Ga met elkaar in gesprek aan hand van de vragen en afbeeldingen. Ook vind je tussendoor een aantal maakopdrachten. En is CODA weer geopend? Kom dan snel de kunstwerken in het echt bekijken. Laat je inspireren: veel plezier!

Lees meer >

CODA Verhalentafel online!

Omdat we elkaar niet kunnen ontmoeten, gaat de CODA Verhalentafel online! Dé plek om herinneringen aan historisch Apeldoorn op te halen, te delen en vast te leggen, is nu voor iedereen toegankelijk. Heb je zelf een bijzonder verhaal, herinnering of foto? Deel het dan op de Facebookpagina ‘Verhalentafel Apeldoorn’.

 

Geen Facebook? Geen nood. Op deze plek zal worden weergegeven welke bijzondere herinneringen aan Apeldoorn zijn gedeeld op de Facebookpagina ‘Verhalentafel Apeldoorn’.

 

De CODA Verhalentafel komt tot stand in samenwerking met de Programmaraad.


Duik samen met je kind in de Digitale Voorleestas

Speciaal voor ouders met kinderen van ongeveer 2 tot 6 jaar is er de Digitale Voorleestas. Hier vind je elke week nieuwe prentenboeken en heel veel leuke doe-, zing-, speel- en praatopdrachten.

Lees meer 

75 jaar vrijheid: maken & leren voor kinderen

Wat doet iemand op Bevrijdingsdag die wel naar buiten wil, maar nu helaas niet naar buiten kan? Met deze maakopdrachten leren kinderen over het bevrijdingssymbool en hoe ze hiermee een speciale kaart kunnen maken en versturen. Ook vind je hier tips voor het maken van een instrument van afvalmateriaal om mee te kunnen spelen met het ‘taptoesignaal’ op 4 mei. Lees meer 

Nog meer cultuur(t)huis

Klik hier voor nog meer inspiratie voor thuis.