CODA Cultuur(t)huis - inspiratie en tips voor thuis

Na de sluiting van vele plekken waar inspiratie centraal staat - en vooral om dit samen te kunnen ervaren - vormt Nederland een community om toch cultuur en literatuur te kunnen beleven. Tijdelijk dan wel niet fysiek, maar online ontstaan de mooiste, ontroerende initiatieven met creatieve en verrassende content. CODA mag met trots onderdeel zijn van een sector waarin collega-instituten op allerlei mogelijke manieren blijven inspireren.

Komende weken delen we graag virtueel wat helaas even niet fysiek ontdekt kan worden. We delen werken uit de gloednieuwe tentoonstelling The Future is Female - Love Letters, het werk van Roos Holleman en Idiots  uit Animalia, unieke highlights uit onze (sieraden)collectie, verhalen over het Apeldoorn van vroeger en to-do-tips voor thuis. Thuisblijven, we got this!

 

Klik hier voor meer informatie over de tijdelijke sluiting van CODA.

Cultuur(t)huis

Vraag en antwoord

Nu CODA in elk geval tot 1 juni gesloten is, heb je ongetwijfeld vragen over de inlevertijd van je boeken, hoe je een workshop kunt annuleren en waar je eventueel online boeken kunt lezen. De meest voorkomende vragen vind je hier. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen, stuur dan een mail naar pr@coda-apeldoorn.nl.

Lees meer >

CODA Boekenblog

Op www.bibliotheek.nl staan ruim 28.000 titels die met de CODA pas gratis te leen zijn. Maar hoe vind je je weg? Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het digitale aanbod op www.bibliotheek.nl.

Lees meer >

Speciale Facebook-groep voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal

Spreek je nog niet zo goed Nederlands? Heb je moeite met lezen en schrijven of geef je taalcursussen? Meld je dan aan bij Taalhuis Apeldoorn! CODA Taalhuis deelt hier tips over lezen, schrijven en rekenen bijvoorbeeld. Ook staan hier oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt.

Online boeken lezen

Als fervent boekenlezer wil je natuurlijk het liefst langs onze boekenkasten struinen, op zoek naar dat ene boek. Nu dat niet kan, geven we je graag een aantal tips waar je online dat grappige of spannende e-book kunt vinden om even heerlijk in te duiken. 

Lees meer >

Verslingerd aan lezen

Een slinger van boeken, verhalen en (voorlees) momenten – dat is wat we samen met jou willen maken!

Lees meer >

Maak je eigen bioprints met bloemen

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze workshops. Neem bijvoorbeeld alvast een kijkje in de keuken (of in dit geval je eigen) van de workshop BioPrints, geïnspireerd op de cyanotypes (blauwdrukken) van Anna Atkins uit de tentoonstelling The Future is Female in CODA Museum. 

Lees meer >

Luister! Een boek!

Vind je het heerlijk om met een koptelefoon op naar verhalen te luisteren? Download dan de gratis LuisterBieb-app! Hier vind je ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden, dus ook voor peuters en kleuters. De app is gratis te downloaden voor Android en iPhone, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Heb je hulp nodig bij het registreren, klik dan op deze link voor uitleg.

Het mysterie van The Likdorine Company

Weet u meer? Laat het ons weten! 

 

In de Boswachterij Berg en Bos vind je nog wel eens wat. Bijvoorbeeld dit kleine glazen flesje. Het is niet meer dan acht centimeter hoog, heeft geen inhoud meer en is zonder dop of etiket. Op het flesje staat in reliëf het woord Likdorine en er heeft vast en zeker ooit een middel in gezeten tegen die vervelende likdoorns.

Lees meer >

Jonger dan 18 jaar en al je boeken al uit?

Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl! Je vindt hier massa’s leuke, spannende, ontroerende, mooie en leerzame kinder- en jeugdboeken die je als e-book of luisterboek kunt lenen. Via de buttons kun je op leeftijd jouw favoriete boek(en) vinden. Voor de allerjongsten is er een ruime keus voorleesboeken en kun je op Junior Einstein oefenen voor alle vakken van de basisschool. In de voorleeshoek kun je trouwens via de link www.voorleeshoek.nl/scholendicht voor drie weken een gratis abonnement afsluiten.

Brei aan prikkels? Ga dan even schermloos!

Okay. Je dag bestond uit videobellen, facetimen, telefonisch vergaderen, slacken, NOS.nl bekijken en natuurlijk alle meldingen van en via de socials. Daarnaast heb je één of meerdere kinderen geholpen bij het huiswerk, boodschappen besteld, online wat afspraken geannuleerd en gebeld met familie en vrienden om te horen hoe het gaat. Wat wil je dan als de kinderen slapen, de laptop eindelijk dicht kan en je ook het nieuws even laat voor wat het is?

Precies, ontspannen en min-of-meer gedachteloos zelf wat doen! De sportschool is vergrendeld terrein, maar online is er bijvoorbeeld een enorm aanbod borduur- en breiboeken te vinden; pak dus naald en draad en brei je hoofd leeg. 

Lees meer >

Grootse gevoelens

Lise Sore (1986) tekent zichzelf op imponerend formaat; een onderzoek naar haar eigen angsten en emoties. Haar metershoge werk (uit 2020) in de tentoonstelling The Future is Female hangt fier vooraan, verwelkomt je met dat gevoel wat de thematiek van de tentoonstelling voor jou als toeschouwer behelst: kracht, kwetsbaarheid, liefde of juist een volledig tegenovergestelde.

Lees meer >

(Her)ken jij de ADO Collectie van CODA?

Auto’s, vrachtwagens, hijskranen, opleggers, treinen,  werp- en kegelspellen, poppenhuismeubeltjes, aapjes en blokkendozen; houten speelgoed in krachtige primaire kleuren en ontworpen in klare lijn. Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de periode 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu, tijdgenoot van Piet Mondriaan.

Lees meer >

De buttons van Bas Kosters

Modeontwerper Bas Kosters is energiek, opvallend, kleurrijk in alle betekenissen van het woord, eigenzinnig , met vele talenten gezegend en multidisciplinair. Een avond dj-en gaat hem net zo makkelijk af als schilderen, tekenen en ontwerpen.

Lees meer >

Wat is (een) origineel?

Wat betekent ‘origineel’ en wat is het verschil eigenlijk tussen een origineel, een serie en een replica? Wat is de waarde van het origineel en de replica? En is kunst niet altijd de reproductie van een idee?

Lees meer >

Thuisblijf-safari

Al eeuwenlang vinden wij de natuur fascinerend. Niet alleen om er in aanwezig te zijn, maar ook om te kijken, onderzoeken en verzamelen. Kunstenaar Roos Holleman legt in de tentoonstelling Animalia - verzameling van pracht & pastel de schoonheid vast van de dierenwereld. 

 

Nu zijn we allemaal thuis, maar kunnen we gelukkig nog genieten van tuin en natuur. De hele wereld is veranderd nu het coronavirus is opgedoken. Omdat CODA Museum gesloten is hebben we iets leuks voor thuis bedacht zodat kinderen toch de safari kunnen doen die normaal gesproken als activiteit bij de tentoonstelling wordt aangeboden.

Lees meer >

Van popart tot labyrint der verhalen

We kunnen allemaal wel een beetje kleur gebruiken. Niet alleen van de eerste stralen lente tussen het wereldwijde thuisblijven door, ook met de nu massaal online gedeelde pracht. Muziek, kunst en alles wat cultuur behelst brengt emotie, plezier en verdriet, en brengt ons allemaal samen in onzekere tijden.

Deze wondere kleurexplosies zijn helaas even niet fysiek te ontdekken, maar al te graag virtueel te delen. De werken zijn onderdeel van de kleurrijke kamers in The Future is Female - Love Letters: met 41 kunstenaars, 41 vrouwen.

Lees meer >

Feest der herkenning met CODA Archief

1700 nieuwe foto’s in de Beeldbank van CODA Archief geven een uniek beeld van Apeldoorn in de jaren 1967-1977! Rokkenspecialist Wortelboer, de molen van Klarenbeek, Café Bannik, Camping ’t Schinkel of Grossier van Asselt; komt het je bekend voor of wil je weten waar het vroeger stond en hoe Apeldoorn er toen uitzag? Vandaag zijn er maar liefst 1700 foto’s toegevoegd aan de CODA Beeldbank. Het betreft foto’s die de Apeldoornse Dienst Gemeentewerken maakte in de periode van 1967 tot en met 1977. Deze unieke foto’s geven een prachtig beeld van Apeldoorn en de omliggende dorpen zoals ze er vijftig jaar geleden uitzagen. Voor mensen die zich het Apeldoorn uit die tijd herinneren vermoedelijk een feest van herkenning. Voor wie toen nog niet geboren was of toen nog niet in Apeldoorn woonde zal het onvoorstelbaar zijn hoe sommige plekken zijn veranderd (en hoe sommige ook vrijwel hetzelfde zijn gebleven…)

Lees meer >

23.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >

30.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >