Service en diensten

Service en diensten

We helpen u graag

CODA Bibliotheek is er voor iedereen. Dus ook als u slecht ter been bent en niet meer zo makkelijk naar de bibliotheek kunt komen. Ook als u moeite heeft met lezen hebben we verschillende mogelijkheden en diensten. Zo kunt u gebruik maken van de collectie gesproken boeken van Passend Lezen of leest u e-books. Leest u graag samen met anderen? Op deze pagina vindt u ook uitgebreide informatie over leeskringen.

Wat heeft u nodig?

E-books en apps

arrow-large Created with Sketch.

Als lid van de bibliotheek mag u gratis e-books lenen. Er zijn duizenden titels voor mobiel, tablet, computer en e-reader. Hoe het werkt leest u hier. Komt u ergens niet uit? Bekijk dan de veelgestelde vragen over e-books of maak een afspraak voor het e-book spreekuur via ebooks@coda-apeldoorn.nl.

Iguana Bibliotheek App

We hebben ook een handige app. De Iguana Bibliotheek app. Daarmee zoekt, reserveert en verlengt u heel eenvoudig uw items. Download de app via de App Store of de Play Store en lees de gebruikershandleiding (pdf).

De Online Bibliotheek-app

De Online bibliotheekapp is een app met heel veel audioboeken in allerlei genres. Daarmee luistert u verhalen waar u maar wilt. Download de app via de App Store en de Play Store.
 

Boeken aan huis

arrow-large Created with Sketch.

Kunt u niet naar de bibliotheek komen? Dan komen we naar u. Zo eenvoudig is het. Wij komen bij u op bezoek en u vertelt welke boeken u graag leest. Vervolgens brengt een vrijwilliger elke drie weken nieuwe boeken.

Wat u wilt

De bibliotheek heeft boeken in verschillende genres. Avonturenromans, detectives, historische romans, streekromans, moderne literatuur, hobbyboeken, reisverhalen, boeken in andere talen en nog veel meer. Daarnaast hebben we dvd’s, luisterboeken, bladmuziek en boeken in grote druk voor mensen die minder goed zien.

De leenvoorwaarden op een rijtje

  • U betaalt een aangepast contributiebedrag
  • U krijgt iedere drie weken nieuwe boeken, een andere termijn is in overleg
  • U mag maximaal 20 boeken tegelijk lenen
  • U mag boeken maximaal 8 weken lenen
  • Voor dvd’s en luisterboeken wordt wel leengeld in rekening gebracht. Ook voor een verlenging
  • Te laat inleveren kost u niets
  • Reserveren van specifieke titels kost niets

Aanmelden en meer informatie via Diane Gijsbertse op 055-526 84 00 of via d.gijsbertse@coda-apeldoorn.nl.

Gesproken boeken

arrow-large Created with Sketch.

Een goed verhaal komt in verschillende vormen. Een boek is maar één verschijningsvorm. Waarom niet eens een boek in gesproken vorm proberen? Een uitkomst als u moeite heeft met lezen. Via deze website vindt u 45.000 gesproken boeken. Van klassiekers tot actuele titels.

Een gesproken boek is niet hetzelfde als een luisterboek. Gesproken boeken zijn ontwikkeld voor mensen met een leesbeperking. Ze worden op een rustig tempo ingesproken zonder al te veel intonatie. En er kan eenvoudig genavigeerd worden, bijvoorbeeld om naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Hoe werkt het?

Wilt u gesproken boeken lenen? Log dan hier in met uw pasnummer en pincode en geef aan dat u een leesbeperking heeft. Een medewerker neemt dan contact met u op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. U krijgt dan direct toegang tot alle gesproken boeken. Zet de titels die u wilt lezen op de digitale boekenplank. U mag maximaal 15 titels lenen, zo lang als u wilt. Via een internetverbinding speelt u de boeken dan af op een computer, tablet of mobiele telefoon.

Gratis databanken en informatie

arrow-large Created with Sketch.

Er zijn veel databanken en websites met een schat aan informatie. Bekijk ze gratis op de computers in de CODA Bibliotheken en CODA Kenniscentrum.

Muziek lenen en luisteren

arrow-large Created with Sketch.

Met uw CODA Pas leent en luistert u muziek uit de collectie van de Centrale Discotheek Rotterdam via Muziekweb Lees hoe het werkt.

Bladmuziek

CODA Centrale Bibliotheek heeft een collectie bladmuziek van maar liefst 7000 banden. U vindt er werk van componisten van klassieke muziek, boeken met popsongs, bladmuziek van musicalliedjes, kinderliedjes, jazzmuziek en folksongs. Ontdek ze op de eerste verdieping.

Tarieven

Cd's € 3,50 (twee cd's of meer € 4,75)

Dvd’s via Muziekweb en Filmbieb € 5,-

VoorleesExpress

arrow-large Created with Sketch.

Voorlezen is niet alleen leuk om samen met kinderen te doen, maar vooral ook belangrijk voor hun taalontwikkeling. Het draagt al op heel jonge leeftijd spelenderwijs bij aan taalvaardigheid en taalbeheersing, iets wat voor hun toekomst van belang is.

Niet in alle gezinnen wordt regelmatig (voor)gelezen - en dat is jammer: Kinderen die thuis weinig voorgelezen worden, beginnen op school helaas vaker met een taalachterstand, iets dat lastig in te halen is. Door voor te lezen, stimuleer je op jonge leeftijd de taalontwikkeling en daarmee ook de taalbeheersing van je kind(eren). 

Klik hier voor meer informatie.

DoorleesExpress

arrow-large Created with Sketch.

Je kinderen voorlezen is niet alleen leuk om te doen, maar ook belangrijk voor hun taalontwikkeling – als ze nog jong zijn, maar ook als ze al wat ouder zijn. Vrijwilligers van de DoorleesExpress helpen daar graag bij en laten zien hoe leuk taal is. Samen met ouder(s) en kind(eren) gaan ze op zoek naar een manier die het best bij hen past. Het doel? Kinderen laten zien en ervaren dat taal leuk is, ook om thuis mee bezig te zijn. 

Voor wie? 
De DoorleesExpress is een initiatief van St. VoorleesExpress en richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen die zelf al kunnen lezen, maar dat eigenlijk niet leuk vinden of kinderen die op school niet goed mee kunnen komen, omdat ze moeite hebben met taal. Maar we richten ons ook op kinderen van ouders die het lastig vinden om ze te ondersteunen, omdat ze zelf moeite hebben met taal. 

Klik hier voor meer informatie.

Breinbrekers

arrow-large Created with Sketch.

Studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining 
Breinbrekers biedt in CODA studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining op maat. Zo kun je rustig en geconcentreerd werken aan school met de sfeer van thuis. De Breinbrekers helpen je met lastige vakken, maar helpen ook plannen, structuur aanbrengen, zijn streng wanneer nodig, stimuleren, motiveren en helpen om je doelen te behalen. Klik hier voor meer informatie.