Tour de Transport 2024

Tour de Transport 2024

Een leven lang LEGO!

Ontdek al fietsend en lopend de pracht van de natuur in hartje Gelderland. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin én de primeur van een bijzondere met LEGO® gemaakte tentoonstelling ontdekken? CODA Tour de Transport heeft het allemaal! Op deze pagina vind je alle ins en outs over de activiteiten bij Tour de Transport en meer informatie over de bezienswaardigheden die met een illustratie op de routekaart aangegeven staan. 

De Tour de Transport wordt mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, Routebureau Veluwe, Natuurmonumenten en IVN Apeldoorn. 

Activiteiten & informatie bij de CODA Tour de Papier

Voor thuis, op de camping, in CODA of bij de pitstops op de route; van mei t/m augustus 2024 wordt er doorlopend programma geboden. Op deze pagina vind je altijd actuele informatie per onderdeel. Bekijk ook onze activiteitenagenda voor activiteiten met LEGO, fotografie en over architectuur.   

Route-highlights

Op de route ontdek je architectuur en attracties en de vele verschillende landschappen die samen de Veluwe vormen: van Paleis Het Loo, Radio Kootwijk, Het Woldhuis, het gemeentehuis en de stoomtrein van de VSM tot heide om over te dwalen of vast te leggen in fotografische (miniatuur)verhalen. 

Start je route bij de Ugchelse Berg vanaf parkeerplaats Transferium Het Leesten, een uitstekend startpunt waar je kunt parkeren om wandelend of fietsend de Veluwe te verkennen. In Bospaviljoen ’t Leesten zijn informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer, een souvenirwinkel en Brasserie ’t Leesten gevestigd. Ook is er een speelbos en vind je er verschillende wandelroutes.

Met een museum, bibliotheek, archief en ExperienceLab is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst, geschiedenis en innovatieve technieken – midden in het hart van de stad. Breng je een bezoek aan CODA Museum? Dit is gratis met je Museumkaart, CODA pas en voor kinderen t/m 17 jaar!

In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo. Ernaast liet het jonge echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. Dit was een perfecte locatie. Het nieuwe paleis lag op een zeer laag punt midden op de Veluwe, een uitgebreid jachtgebied. De ideale plek voor een paleistuin: het water voor de bloemen en fonteinen stroomde via gegraven sprengen uit hoger gelegen bronnen, kilometers verderop, naar de tuin.

Hooggelegen gebieden bestonden vroeger uit heide, al waren dat niet zulke grote open vlaktes als nu (meer afwisseling met kleine bosjes). Van half augustus tot half september staat de heide in welbekende ‘bloei’. Ontdek op weg de buurtschap Hoog Soeren voor fotografie van vergezichten. Ruim 1200 jaar geleden werd dit knooppunt van doorgaande zandwegen officieel vestigingsplaats genoemd.

De ‘leegte’ van zandvlaktes en heide maakte het Kootwijkerzand zeer geschikt voor Radio Kootwijk, het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw contrasteert prachtig met de lege woeste omgeving. Het gebouw is architectonisch uniek en staat bekend om zijn bijzondere art-decostijl.

Oorspronkelijk was Het Spelderholt een heidegebied met zandverstuivingen. De opdrachtgever van het landgoed met park – ontworpen door L.A. Springer – was L.F. Teixeira de Mattos. Hij schonk het Spelderholt in 1921 aan de staat, er vestigde zich toen een onderzoeksinstituut voor de pluimveeteelt. Stichting Parc Spelderholt, een vakantie- en educatiecentrum voor mensen met een functiebeperking, bestaat sinds 1997. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont eerst nazipoliticus Seyss Inquart in Het Spelderholt. Een bezienswaardigheid is de sequoia van 43 meter hoog, de grootste mammoetboom in Nederland.

Bij station Beekbergen ligt het hart van een levend spoorwegmuseum met onder andere een museumstoomdepot, grote werkplaats, oud stationsgebouw én een nog rijdende stoomtrein! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij biedt vanaf dit station verschillende arrangementen aan. Ontdek ze op www.stroomtrein.org. 

Het Woldhuis (1865) is gebouwd op landgoed Het Woudhuis van de IVN. Het is vrij toegankelijk en bestaat uit een loofbos, naaldbos, gemengd bos, weilanden en akkers. Op het Woldhuis en het landgoed eromheen worden jaarlijks veel klassen ontvangen. Het landhuis is ingericht als groepsaccommodatie waar 94 personen kunnen overnachten. Met de natuurwerkweken worden kinderen van basisscholen uit heel Nederland in contact gebracht met de natuur. In Apeldoorn staat Het Woldhuis ook bekend als het logeerhuis van Sinterklaas.

Het stationsgebouw in Apeldoorn werd in 1876 in gebruik genomen. Hier is nu horecagelegenheid Station Royal gevestigd. Kunstwerk Reizend Zand van Giny Vos is te zien aan de voorkant van dit hoofdstation in Apeldoorn. Over een grote glazen wand vindt aangestuurd door ledverlichting, een zandverstuiving plaats. Het stuivende zand kan prachtige patronen vormen die steeds veranderen. Soms waait het onstuimig, een volgend moment is het weer rustiger en ligt het zand een tijdje stil.

De structuur van het gemeentehuis in Apeldoorn is zo ontworpen door architect Hans Ruijssenaars, dat grote vrij indeelbare ruimten ontstaan. Vanaf de eerste verdieping wijken de werkvloeren iets naar buiten en formeren zo aan weerszijden van de Burgerzaal op de tweede verdieping een tweetal patio’s. De begroeiing van deze patio’s vormt ‘s zomers een zonnefilter voor de ondergelegen Raadszaal en Stadswinkel. Kenmerkend aan zowel het Apeldoornse gemeentehuis als aan CODA Centrale Bibliotheek (ook door Ruijssenaars ontworpen) zijn de verticale zichtlijnen die op verschillende verdiepingen garant staan voor een ruime inval van licht.