DIY: textiel verven met avocado & ui

Hierbij bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze workshops. Eerder gingen we al aan de slag met bloemen, nu duiken we onze kledingkast in en blijft de gft-bak een dagje dicht. Wist je namelijk dat je van je groente-, fruit- en tuinafval textielverf kunt maken?

Textiel verven met afval

Bij CODA gaan we dieper in op manieren om (ook op kleine schaal) te kunnen recyclen, bijvoorbeeld met afval. Bij CODA zijn we in het bezit van verschillende materialen en apparatuur om hiermee aan de slag te gaan, maar ook thuis kun je hier alvast een op gemakkelijke manier uitproberen. 

Met deze DIY-activiteit geef je oude kleding een nieuw leven met een natuurlijk verfbad van afvalproducten! We geven je hier twee voorbeelden met de materialen avocado en ui, maar je kunt ook werken met bijvoorbeeld rode kool, bieten, kurkuma, walnootschillen, spinazie en vele andere materialen. Avocadopitten en -schillen geven een pastelroze kleur en uienschillen zorgen voor een warm bruine kleur: aan de hand van onderstaande stappen kun je met deze afvalsoorten aan de slag!

Wat heb je nodig? 

  • Een hoge pan (bijvoorbeeld een stamppot- of soeppan) 
  • Water 
  • Natuurazijn 
  • Een zeef 
  • Een maatbeker 
  • Textiel naar wens: kleding kan, maar bijvoorbeeld ook keukentextiel 
  • Afvalmateriaal naar wens (zie ook onderstaande stappen) 

TIP: de verf pakt het beste op natuurlijke stoffen als katoen en linnen met een lichte kleur (bijvoorbeeld wit of beige).

Stappen

Behandel de stof voor om het te impregneren. 

Kook het textiel voor in een bad van water en natuurazijn. Op deze manier blijft de kleur mooi, ook na het wassen. Kook het textiel in de pan met 1/3 natuurazijn en 2/3 water. De hoeveelheid water en azijn die je gebruikt is afhankelijk van de hoeveelheid textiel die je wilt gaan verven. Heb je bijvoorbeeld een groot stuk textiel: gebruik 600 ml water en 300 ml natuurazijn. Het textiel dient geheel onder water te staan. Laat het textiel een uur zachtjes pruttelen in het water-/azijnmengsel en spoel het vervolgens uit onder de kraan. 

 

Avocadoverf maken 

 

 

 

Stap 1
Verwijder (door te wassen) de restanten van het vruchtvlees van de avocadoschillen en de pitten. Het vruchtvlees kan je verf namelijk dof en troebel maken. Hoe meer pitten en schillen je toegevoegd hebt aan het water, hoe intenser de kleur zal worden. Hier hebben we de schillen/pitten van vier avocado’s gebruikt. 

 

TIP: je kunt de schillen en pitten ook bewaren tot je er genoeg hebt. Dit kun je doen door ze te laten drogen in een oude kartonnen doos in de zon of ze in te vriezen. 

 

Stap 2
Voeg voldoende water in de pan toe voor de verf, liever iets te veel dan te weinig. Zodra je de verf gaat verwarmen zal er namelijk wat vocht verdampen, waardoor je minder vloeistof overhoudt. 

 

 

 

Stap 3 
Voeg de schillen en de pitten toe aan het water (de hoeveelheid die je nodig denkt te hebben voor de hoeveelheid stof) en laat dit twee uur rustig pruttelen op laag vuur. Let op: het water mag niet koken. Je ziet al gauw dat de schillen en pitten kleur gaan geven aan het water. 

 

LET OP: houd de deksel op de pan tijdens het pruttelen zodat het vocht niet kan ontsnappen uit de pan. 

 

Stap 4 
Verwijder de schillen uit het water. De schillen kunnen namelijk afgeven op de stof waardoor je vlekken krijgt. 

 

 

 

Stap 5 
Pak nu het met natuurazijn voorbehandelde textiel. Wil je een gaaf patroon naast een nieuw kleurtje voor je kleding? Gebruik dan een van deze tie-dye-technieken:  

Dompel nu je textiel in de verf en laat de stof minimaal één uur meepruttelen in de vloeistof. Laat het vervolgens een nacht staan zodat de verf goed in de stof kan trekken. 

 

 

 

Stap 6 
Haal je textiel uit het verfbad en bevrijd het eventueel uit de elastieken en touwen die je hebt gebruikt voor je tie-dye techniek. Gebruik wat zeep om het te wassen. 

 

 

 

Stap 7 
Gooi de resterende verf niet weg: je kunt het namelijk later nog een keer gebruiken. Verwijder wel de pitten uit de vloeistof voordat je het eventueel wilt bewaren; dit kan in bijvoorbeeld een glazen pot. 

 

Uienverf maken 

Volg dezelfde stappen als bij het maken van de avocadoverf. Hierbij voeg je in plaats van de avocadoschillen en -pitten de schillen van uien toe. Je kan zowel gele als rode uien gebruiken. Gele uien geven een bruingele kleur en de rode uien geven (gek genoeg) een groene kleur. Pel slechts de buitenste droge schillen van de uien. Hoe meer schillen je toevoegt aan het water, hoe intenser de kleur zal worden. Verwijder de schillen uit het verfbad zodra je het textiel gaat verven, dit voorkomt vlekken op de stof. 

 

TIP: bij stap 4 (het verwijderen van de schillen) is het bij de uien gemakkelijk om dit met een zeef te doen.  

 

Enthousiast geworden?

We hopen je van harte te mogen ontvangen tijdens een van onze workshops in de toekomst waar we aan de slag gaan met vele natuurlijke materialen en technieken. Wil je in de tussentijd alvast je resultaat delen? Vinden we leuk! Deel je foto met pr@coda-apeldoorn.nl per mail of via een van onze social media kanalen: Instagram, Facebook of Twitter ( @codaapeldoorn).