Plastic Recycle Hub

Elk jaar komt er meer dan 11 miljoen ton plastic in zee terecht. Dit plastic afval dobbert daar jarenlang mee en breekt steeds verder af in kleinere (en giftigere) stukken en substanties. De zee verandert hierdoor in een grote plastic soep, een groot gevaar voor dier én mens! Plastic is juist een duurzaam materiaal dat goed gerecycled kan worden. Om dat te laten zien heeft CODA ExperienceLab een Plastic Recycle Hub waar aandacht wordt besteed aan het informeren, inzamelen, gebruiken of recyclen van verschillende soorten plastic.

Precious Plastic machines

In CODA ExperienceLab staan verschillende machines die van plastic afval een nieuw eindproduct kunnen maken. De bouwtekeningen van onze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens van het Precious Plastic project. Dit project is ontwikkeld om een kleinschalige plastic werkplaats op te kunnen zetten. De machines hierbij zijn gebaseerd op algemene industriële technieken, maar juist ontworpen om zelf te kunnen bouwen. De bouwtekeningen zijn open source (voor iedereen toegankelijk), makkelijk te gebruiken en gemaakt om te werken met gerecycled plastic. Het Precious Plastic project is bovendien constant in ontwikkeling.

In CODA ExperienceLab is het mogelijk om met de volgende machines te werken:

  • Complexere mallen kunnen worden geïnjecteerd met een injectionmachine, hier wordt het plastic eerst verwarmd in een loop voordat het in de mal wordt geïnjecteerd.
  • De extrusionmachine kan lange draden van plastic spannen. Het plastic wordt door een schroef door een loop getransporteerd waar het wordt verwarmd, aan het eind zit een nozzle waaruit vervolgens het plastic komt. Deze nozzle kan variëren in vorm en van formaat.
  • De schredder knipt plastic in allemaal kleine stukjes, klaar om door andere machines te worden omgezet in nieuwe producten.

Injectionmachine

Extrusionmachine

Shredder

Recycle plastic in de klas

Wist je dat er allerlei verschillende soorten plastic bestaan? En dat plastic beter te recyclen is wanneer het schoon is? Wil je de kunst leren van plastic inzamelen en sorteren in de klas? Download onderstaand lesprogramma en leer over de verschillende soorten plastic die er bestaan en hoe je die zo goed mogelijk prepareert om gerecycled te worden.

Workshops

Wil je in CODA ExperienceLab meedoen aan een workshop? Of wil je de machines van Precious Plastic in actie zien? Houd dan de activiteitenagenda in de gaten of neem contact op voor om meer te ontdekken over de mogelijkheden via innovatie@coda-apeldoorn.nl.