Pixelbricks fotografiechallenge

van
02.04.2024
t/m
25.08.2024

Pixelbricks fotografiechallenge

Architectuur, voertuigen, fotografie en de steentjes waar ons bouwwerkbeminnend hart sneller van gaat kloppen; het komt allemaal samen! Van 2 april tot en met 25 augustus dagen we je uit je te laten inspireren door bekende gebouwen, objecten en scenes en deze in miniatuur met LEGO® na te bouwen. Leg je kunstwerk vast tijdens een fietstocht in de natuur of wandeling door de stad, doe mee met de Pixelbricks fotografiechallenge en win mooie prijzen!  

Laat je inspireren door bekende LEGO-werelden, momenten in de geschiedenis van Apeldoorn en de natuur op de Veluwe. De challenge start in de Nationale Museumweek en loopt tot en met de laatste tentoonstellingsdag van Travelling Bricks

Wat kun je winnen? 
De vier winnende foto’s worden afgedrukt en tentoongesteld in een mini-expositie in CODA Junior in CODA Centrale Bibliotheek, CODA De Maten en CODA dok Zuid. Daarnaast krijgen alle winnaars een LEGO-bouwpakket!* 

Je kunt meedoen in de leeftijdscategorieën: t/m 9 jaar, 10 t/m 16 jaar en 17 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Met een online stemronde wordt daarnaast een publiekswinnaar gekozen. Hierbij kan er gestemd worden op een favoriet uit 15 door de jury genomineerde inzendingen. 

Tip: voor de allerkleinsten die mee willen doen: bouwen met LEGO® DUPLO® mag natuurlijk ook!

Voorbeelden

Boomhut in het bos

Kabouterdorp

De blauwe boze wolf

Woudfile

Boomstamstad

De challenge: wat ga je doen?

Stap 1 
Bouw een LEGO-scene. Laat je inspireren door bestaande LEGO-thema’s, gebouwen of objecten of voeg ze samen tot een nieuw verhaal. Of laat je inspireren door een van de verhalen uit Het grote verhaal van Apeldoorn. Bouw compact, hoog, enorm of klein, het maakt niet uit in welke vorm, maar vertel een verhaal met LEGO en/in de natuur! 

Stap 2 
Pak je bouwwerk in en ga eropuit; Apeldoorn en de Veluwe zijn de achtergrond voor jouw perfecte foto. Fotografeer je op een andere plek in de natuur of stad? Laat je inspirerende door deze kenmerkende plekken op de Veluwe en kijk of je bij jou in de buurt soortgelijke (zand)vlaktes, heide, parken, gebouwen en sprengen kunt vinden.  

Stap 3 
Kies een locatie die het beste bij jouw verhaal in LEGO past en plaats het bouwwerk zo dat de natuur logisch onderdeel wordt van het verhaal. LEGO-dieren die zich verstoppen, een vakantie op de Veluwe, een stad in het bos, heideherten, kano in De Grift, LEGO-kattenvergadering rond een kampvuur of een stukje natuur dat eigenlijk op een raceparcours lijkt? Het kan allemaal!  

Stap 4 
Maak foto's van je scene en lever maximaal 3 foto’s in. Het doel van de foto's is dat de jury je verhaal kan zien. Breng je scene dus mooi in beeld, houd rekening met een mix aan overzichtsfoto’s en details en speel met belichting, compositie, scherpte, diepte, schaduwen etc.  

Stap 5 
Bedenk een passende titel voor je fotoserie en geef een korte toelichting op je verhaal en waarom het deze titel kreeg. Doe dit in maximaal 50 woorden. Je beeld moet het verhaal vertellen, we gebruiken alleen de eerste 50 woorden die je instuurt.  

Inleverinstructies 
Geef je voor- en achternaam met nummering als naam aan de fotos: jouwvoornaam_jouwachternaam_1, jouwvoornaam_jouwachternaam_2 en jouwvoornaam_jouwachternaam_3. Indien jouw werk wordt geselecteerd voor de online stemronde, worden de foto’s die je hebt ingezonden gebruikt. Deze beeldkeuze kan niet op een later moment gewijzigd worden. 

Let op: lever je werk uiterlijk zondag 25 augustus 2024 in via onderstaand formulier. Na deze datum gaat de jury in beraad. In week 37 (9 t/m 15 september) worden de eerste drie winnaars bekendgemaakt en wordt de stempagina geopend voor de publieksprijs. Stemmen kan t/m 25 september. 

Wie zijn de juryleden?

 • Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA 
 • Els Drummen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA 
 • Ernesto Lemke, kunstenaar, bekend van de tv-programma’s LEGO Masters NL/BE en Sterren op het doek 

Prijzen

* De winnaar ontvangt naast het tentoongesteld worden van de winnende fotoserie in CODA Bibliotheken (drie vestigingen), per categorie het volgende LEGO-pakket: 

 • Categorie t/m 9 jaar: LEGO® Classic | Creatieve voertuigen 
 • Categorie 10 t/m 16 jaar: LEGO® Harry Potter™ | Expecto Patronum 
 • Categorie 17 jaar en ouder: LEGO® Classic | Creatieve huizen 
 • Winnaar publieksprijs: LEGO® Ideas | Boomhut 

De winnaar ontvangt de pakketten reeds in elkaar gezet of in delen (naar keuze van de winnaar). De bouwpakketten zijn eenmalig gebruikt voor het maken van fotomateriaal voor de challenge en worden in het kader van de challenge als de te winnen prijzen tentoongesteld in CODA De Maten.  

Voorwaarden

 • De looptijd van de challenge is van dinsdag 2 april tot en met zondag 25 augustus 2024. Alle werken die later worden ingeleverd, worden niet meegenomen in de beoordeling. 
 • Je mag per persoon maximaal één keer deelnemen. We nemen alleen de eerste inzending in behandeling.  
 • Lever maximaal 3 foto’s van je werk aan, vermeld je voornaam en achternaam in de bestandsnaam en nummer de foto's. De fotobestanden mogen elk niet groter zijn dan 10 MB.  
 • De jury kiest drie winnaars en het publiek kiest de vierde winnaar. De jury kiest uit de werken van alle deelnemers 15 genomineerden waarop het publiek kan stemmen. Deze werken worden op de CODA website geplaatst onder vermelding van de naam van het werk.  
 • Lever de naam van het werk/de fotoserie aan en een korte motivatie van maximaal 50 woorden. Deze tekst wordt gebruikt ter promotie van je werk bij de stemronde en als je wint in de mini-expositie. CODA maakt enkel bewerkingen op taal- en interpunctiefouten bij het eventueel plaatsen van de teksten in de mini-expositie.  
 • De jury beoordeelt de werken, bepaalt welke werken er tentoongesteld worden en wie er wint. De jury doet dit zonder te weten wat de naam van de maker is en ontvangt alleen de foto’s, de titel en de eerste 50 woorden van de aangeleverde tekst voor de jurering. 
 • CODA bepaalt de periode en looptijd van de expositie van de winnende werken. 
 • CODA print de werken van de prijswinnaars op een door haar gekozen formaat. Na afloop van de mini-expositie ontvangt de winnaar een van de prints van de werken.  
 • Wij houden deelnemers op de hoogte van eventuele wijzigingen in de challenge via het e-mailadres dat is gebruikt bij het inleveren van de inzending. 
 • Door jouw foto’s in te zenden ter deelname geef je CODA goedkeuring deze te gebruiken voor communicatiedoeleinden over deze challenge. Waaronder vermelding op de website en social mediakanalen. Bij de inzendingen van kinderen en jongeren t/m 17 jaar gebruiken we enkel de voornaam in eventuele uitingen. Ben je 18 jaar of ouder en is dit voor jou ook wenselijk? Geef dit aan bij de inzending.