Machines in de Makerspace

Stratasys Polyjet 3D printer

Met deze 3D printer is het mogelijk om in diverse kleuren te printen, in totaal kunnen er  drie verschillende materialen/kleuren gemengd worden. De machine maakt gebruik van oplosbaar ondersteuningsmateriaal waardoor het mogelijk is om complexe designs te realiseren met een laagdikte van 0,0015 mm.

 

Techniek: 3D printen, professional (training vereist) | Werkgebied 23 x 23 x 23 cm | Materialen: polymeer - diverse kleuren, high-temp, transparant, rubber | Software: Grabcad print, aanleveren in stl of obj.

Brother Digitale borduurmachine

Deze professionele digitale borduurmachine kan razendsnel op een computer ingegeven illustraties, logo’s, patronen of teksten borduren in stoffen. Bij dit proces worden tien verschillende klossen garen in diverse kleuren gebruikt.

 

Techniek: borduren, professional (training vereist) | Werkgebied 36 x 32cm op het grootste raam met doorvoermogelijkheid voor grotere designs | Software: Inkscape, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Lasersnijder XL

 Een lasersnijder kan verschillende graveren en snijden. Bij dit laatste proces brandt de machine met een gebundelde lichtbron (laser) dwars door het materiaal heen. Dit kan met stof, maar ook hout, plexiglas en vele andere materialen. Ook het maken van verschillende vormen is mogelijk. Daarnaast heeft de lasersnijder de optie om een afbeelding, tekst of illustratie te graveren, tijdens dit proces brandt de laserstraal alleen het bovenste laagje van het materiaal weg.

 

Techniek: lasersnijden en graveren, professional (training vereist) | Werkgebied 130 x 90 cm | Software: Illustrator, CorelDraw, Inkscape, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Lasersnijder Small

Ook de kleine lasersnijder kan secuur op maat snijden en prachtige designs graveren; ontdek de mogelijkheden van verschillende materialen en vormen. Deze lasersnijder is het kleine broertje van de XL-variant met een kleiner werkgebied en lager wattage. De machine heeft al een aantal trouwe dienstjaren op zijn naam staan in destijds CODA FabLab, waar onder andere diverse kunstenaars hem hebben gebruikt bij de totstandkoming van nieuwe werken. De kleine lasersnijder wordt ook regelmatig ingezet binnen het activiteitenprogramma van CODA.

 

Techniek: lasersnijden en graveren, basics | Werkgebied 30 x 50 cm | Software: Illustrator, Inkscape, Coreldraw, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Ultimaker 3D printer (model: 2, 2+ & 3)

 Fused Deposition Modeling (FDM) is een 3D printtechniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad gesmolten plastic op elkaar legt. Laag voor laag ontstaat hierdoor een driedimensionaal object. Het is mogelijk om met verschillende soorten materialen te printen, denk hierbij aan PLA en ABS.

 

Techniek: FDM 3D printen, basics | Software: Cura, aanleveren in stl of obj.

Foodprinter

 Met de foodprinter kan een (eetbare!) pasta-achtige gelei worden geprint, denk aan smeerbare chocolade, boter en bijvoorbeeld hummus. Een spuit wordt gevuld met het geselecteerde materiaal. De machine beweegt heen en weer waardoor de spuit langzaam wordt leeggedrukt. Het is ook mogelijk om andersoortige pasta’s te printen zoals keramiek en papierpulp.

 

Techniek: paste printing, basics | Software: Slic3r, aanleveren in stl.

HTC Vive VR

 Met Virtual Reality (ook wel schijnwerkelijkheid genoemd) wordt een omgeving door een computer nagebootst via de daarbij behorende VR brillen. De gebruiker bevindt zich in een virtuele wereld, bijvoorbeeld een simulatie of game.

 

Techniek: Virtual Reality, basics| Software: Steam, aanleveren in Unity.

3Devo Shredder

Deze shredder vermaalt plastic materiaal tot kleinere stukken zodat deze vervolgens verwerkt kunnen worden met gebruikmaking van o.a. de filamentdraaier of door ze te smelten en in een nieuwe vorm te spuiten. 

 

Techniek: plastic vermalen, basics (zonder training) | Aanleveren in kleinere stukken plastic.

3Devo Filamentdraaier

 Met de filamentdraaier worden plastic snippers omgezet in nieuwe grondstof voor de FDM 3D printers. Het fijn gemalen plastic wordt gesmolten en tot een draad ‘getrokken.’ De dikte van de draad kan worden ingesteld.

 

Techniek: filament draaien, basics (zonder training) | Aanleveren in plastic snippers van hetzelfde soort plastic.

Beyond Plastic

De Beyond Plastic bio press is een sterke hittepers waarmee veel verschillende organische materialen (zoals voedselafval) omgetoverd kunnen worden in biologisch afbreekbare producten, denk hierbij aan borden, kommen of bekers. Er kunnen zo voorwerpen voor eenmalig gebruik worden gemaakt, om zo weer het plastic dat voor eenmalig gebruik wordt geproduceerd te vervangen.

 

Techniek: bio-press professional (training vereist).

Precious plastic apparatuur

CODA ExperienceLab omarmt het Precious Plastic project en werkt mee aan One Army, opgezet door Dave Hakkens. De machines zijn gemakkelijk te gebruiken en gemaakt om zelf te werken met gerecycled plastic. CODA heeft drie machines: de Injection-machine, de extruder en de shredder. De shredder vermaalt grof plastic zoals flessen en doppen tot fijne brokjes die vervolgens in de Injection-machine gedaan worden om er nieuwe (complexe) ontwerpen van te maken. Tijdens dit proces wordt er gebruik gemaakt van mallen, het plastic wordt hierbij eerst verwarmd in een ‘loop’ voordat het in een mal wordt geïnjecteerd. Het werken met de Precious Plastic apparatuur is altijd op afspraak en onder begeleiding.

 

Techniek: plastic recycling, professional (training vereist).

Vinylsnijder

 Met de vinylsnijder kan stickerfolie, flexfolie en flockfolie in een gewenste vorm worden gesneden. De machine maakt gebruik van een vectorbestand waarmee teksten, logo’s en illustraties gemakkelijk uitgesneden kunnen worden.

 

Techniek: plotten, basics (zonder training) | Werkgebied tot 70 centimeter breed, lengte afhankelijk van de rol | Software: Illustrator, Inkschape, Corel, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Kniterate: de digitale breimachine

De Kniterate is een compacte digitale breimachine die is ontworpen voor kleine studio’s, makerspaces of scholen. Met de Kniterate is het mogelijk om eigen design te breien. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte truien, mutsen en sjaals. De breimachine heeft een eigen softwareprogramma dat eenvoudig in gebruik is. Binnen deze software is het mogelijk om sjablonen te gebruiken, aan te passen of een compleet eigen ontwerp te maken.

Specificaties Kniterate

Techniek: digitale breimachine | Werkgebied: 6 feeders (tot zes kleuren breien) 504 naalden (252 per printbed), maximale printbreedte 914 mm | Materialen: wol | Software: Kniterate CAD

Vormvrij Lutum 5m Clay printer

Deze 3D printer biedt de mogelijkheid om met diverse soorten klei te printen. Het merk LUTUM 3D-kleiprinter is de huidige standaard voor 3D-kleiproductie. Deze printer is de perfecte machine voor een productie in een kleine pottenbakkersstudio en is heel geschikt voor het maken van unica’s. 

Specificaties Vormvrij Lutum 5m Clay printer

Techniek: 3D printen, professional (training vereist) | Werkgebied: 250 x 250 x 400 cm | Materialen: klei | Software: Prusa Slicer (aanbevolen), aanleveren in .gcode

Raise 3D PRO3 Plus

De Raise 3D PRO3 Plus is een 3D-printer met een groot bouwvolume van 30 x 30 x 60 cm. Deze 3D-printer beschikt over twee extruders, waardoor de 3D printer met twee kleuren kan printen. Dankzij de afgesloten box blijft de temperatuur tijdens het printen constant en heeft deze een grotere kans van slagen. De printer heeft een flexibele bouwplaat waardoor prints makkelijk loskomen. Daarnaast beschikt de Raise 3D over smart assistent EVE, die gebruikers nauwkeurig kunnen helpen met het oplossen of lokaliseren van problemen die van invloed kunnen zijn op het eindresultaat.

Specificaties Raise 2D PRO3 plus

Techniek: 3D printen (training vereist) | Werkgebied: 30 x 30 x 60 cm | Aantal Extruders: 2 | Materialen: PLA, ABS | Software: Ideamaker of Cura, aanleveren in .stl