CODA voor primair onderwijs

CODA voor primair onderwijs

Gevarieerd aanbod

CODA heeft een gevarieerd aanbod voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld op basis van ervaringen en ontwikkelingen uit het veld. Onze educatief medewerker presenteert graag ons aanbod. Bekijk het aanbod voor het primair onderwijs in onderstaand overzicht.

Cultureel Erfgoed

Oud IJzer leskist

Groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Met behulp van de Oud IJzer leskist kun je zelfstandig op school zes lessen verzorgen. Bovendien is er één praktijkles IJzersmeden. In deze les kun je met je klas zelf ijzersmeden met een echte ijzeroven! De leskist is gemaakt door Bureau uit de Tijd, met medewerking van Gemeente Apeldoorn en CODA.

IJzer is een metaal dat we allemaal wel kennen. Het is sterk en magnetisch en als je het verhit, wordt het vloeibaar zodat je het kunt smeden of gieten. In de prehistorie (800 tot 12 jaar voor Christus) werd voor het eerst ijzer gewonnen en gebruikt. Deze periode noemen we ook de IJzertijd.

Wat leer je precies?

In dit lesprogramma ontwikkelen leerlingen historisch besef en doen ze praktische kennis op over ijzerwinning en ijzertoepassingen.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: De leskist blijft zes weken lang op school. De praktijkles duurt 90 minuten.
Kosten: € 70,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Hanna’s reis: historische bronnen

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Het boek Hanna’s reis van Martine Letterie vertelt over de vijftienjarige Hanna die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoornsche Bosch terechtkomt. Het personage van Hanna is gebaseerd op Margaretha Swart, een meisje dat echt geleefd heeft. Lees meer over Hanna’s reis via www.hannasreis.nl.

Wat leer je precies?

Tijdens het lezen van het boek nemen de leerlingen kennis van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Een gebeurtenis die een enorme impact heeft gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Bij dit boek is educatief materiaal verkrijgbaar:

Lesdoos Hanna’s reis

In deze lesdoos zitten foto’s en brieven uit Margaretha’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornsche Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken leerlingen de historische bronnen.

Leenkoffer Hanna’s reis

Deze koffer bevat verschillende voorwerpen zoals familiefoto’s en brieven van Margaretha, documenten over het Apeldoornsche Bosch en een replica van een Jodenster. Met de bijbehorende digitale presentatie kan het thema Jodenvervolging worden uitgediept en wordt de bedoeling van de auteur toegelicht.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Waar: In de klas
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €25,- per lesdoos | Leenkoffer: € 20,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Verzegeld

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In dit programma krijgen leerlingen een uniek inkijkje in het depot van CODA Archief waar ze onder andere een handschrift met zegel uit de zeventiende eeuw te zien krijgen. Vervolgens gaan ze in CODA FabLab een eigen zegelstempel maken met behulp van 21ste Century Skills daarbij maken ze kennis met diverse moderne machines en de mogelijkheden van CODA FabLab. Het programma kan worden uitgebreid met een creatieve workshop kalligrafie.

Wat leer je precies?

Aan de hand van oude archiefstukken maken leerlingen kennis met handschriften door de eeuwen heen en leren aansluitend met behulp van 21st Century Skills zelf een zegelstempel maken. Daarbij leren ze werken met verschillende moderne technieken en machines in CODA FabLab.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 120 minuten
Kosten: € 135 (exclusief workshop kalligrafie)
Aanvullend: Ter aanvulling op het programma kan een kalligrafie workshop worden toegevoegd. 
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268513

Beleef het Apeldoorns verleden

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Centrale Bibliotheek vertellen vijf historische paviljoens op thematische wijze over de geschiedenis van Apeldoorn. In een rondleiding met verschillende activiteiten en opdrachten komt de geschiedenis van Apeldoorn tot leven.

Wat leer je precies?

Met een uitdagende route langs de historische paviljoens kom je via verschillende opdrachten meer te weten over de geschiedenis van Apeldoorn.

Wat is er onder andere te zien?

Foto’s van Apeldoorn rond 1900, inktpotjes van Talens, producten van N.V. Zeepfabrikanten De Haas & Van Brero, leren vliegeniersschoenen uit de Tweede Wereldoorlog en een stoel ontworpen door de vooraanstaande Apeldoornse aannemer, architect en meubel- en interieurontwerpen Christiaan Wegerif.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: In het archiefdepot liggen de schatten van CODA Archief. Tijdens deze rondleiding in het depot krijgen leerlingen diverse oude stukken te zien, eventueel gekoppeld aan een thema. Deze rondleiding duurt 30 minuten en kost € 30,-.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Europese verhalenkoffer

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De Europese verhalenkoffer zit vol spannende verhalen, bijbehorende voorwerpen, creatieve opdrachten en lesmateriaal dat is toegespitst op de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

Met behulp van de verhalenkoffer kun je uiteenlopende Europese thema’s op een leuke en aansprekende manier behandelen met leerlingen. Bovendien tref je in de leskoffer ook lesmateriaal voor je digibord aan. Maak lessen over de Europa leuker en interactiever.

Wat leer je precies?

Leerlingen van groep 5 tot en met 8 leren meer over Europa aan de hand van verschillende voorwerpen uit de koffer. Voor groepen 1 tot en met 4 zijn er creatieve opdrachten met als thema ‘op reis’.

Discipline en doelgroep: Cultuur & lezen - Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: de uitleentermijn van de koffer is vier weken
Kosten: Geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Lezen en schrijven

De Nationale Voorleesdagen 2020

Groep 1 en 2

arrow-large Created with Sketch.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen en daarom zijn er tijdens de Nationale Voorleesdagen passende activiteiten voor kinderen en hun ouders/verzorgers in CODA.

Het Prentenboek van het Jaar 2019 is Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáçek en dit boek staat tijdens de voorleesdagen centraal.

Meer weten? Klik hier.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Groep 1 en 2
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 30 minuten
Kosten: Het groepsbezoek aan de bibliotheek is gratis. De ouderbijeenkomst over voorlezen kost €70,- per uur.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Ouderbijeenkomst leesbevordering

Ouders/verzorgers

arrow-large Created with Sketch.

Ouders en verzorgers spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling en bij het leesplezier van kinderen. Onderwerpen die tijdens deze bijeenkomsten door een CODA-coach behandeld kunnen worden: de kracht van (voor)lezen, lezen op vakantie en het juiste boek voor mijn kind.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Ouders/verzorgers
Periode: Gehele schooljaar
Aantal deelnemers: Minimaal 10 personen
Kosten: €70,- per uur
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Vliegensvlugge Verteller

Groep 3 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De ‘Vliegensvlugge Verteller’ komt 2 keer per jaar bij u in de groep langs en heeft altijd 5 actuele- of themagerichte boeken bij zich. In een kwartier vertelt de educatiemedewerker van CODA kort iets over deze boeken of leest er een stukje uit voor. De leerlingen kruisen op het ‘tipblad’ aan of ze het boek willen lezen. Dan is het tijd voor een vliegensvlug bezoek aan een andere groep!

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 3 t/m 8
Tijdsduur: 15 minuten per groepsbezoek (twee keer per jaar)
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: €50,- per groep
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Apeldoornse Kinderjury in de klas

Groep 5 en 6

arrow-large Created with Sketch.

Doe met de hele klas mee met de Kinderjury en maak lezen nóg leuker! De CODA-coach trapt af in de klas met een kinderjuryquiz en een boekenproeverij; gedurende 6 weken gaan leerlingen lezen uit een collectie kinderjuryboeken. Na deze periode komt de CODA-coach terug voor een heuse stemronde waarbij alle stemmen meetellen voor de verkiezing van het ‘Apeldoorns Uiltje 2019’, de prijs voor het beste kinderboek volgens de Apeldoornse kinderjury. Als bedankje ontvangt ieder jurylid een attentie en een officiële oorkonde. 

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 5 en 6
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 93,- per groep, inclusief materialen
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van maart tot en met juni 2019. Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539
Aanvullend: Uw eigen schoolbibliotheek uitbreiden met de collectie kinderjuryboeken (25 titels) is mogelijk tegen een meerprijs. Neem hiervoor contact op met CODA Educatie. 

Plezier met poëzie

Groep 4 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Poëzie om je pols | groep 6 t/m 8

Van CODA ontvang je tien prikkelende gedichten. Gedurende een schoolweek lees je samen met je leerlingen iedere dag twee gedichten voor. Na deze week komt de CODA coach in de klas en gaan leerlingen aan de slag met een bijzondere opdracht. Na afloop heeft namelijk iedere leerling een eigengemaakte poëtische verrassing om zijn pols!

ShowMe | groep 4 t/m 6

Uit een kleine selectie gedichten kiezen leerlingen één gedicht dat hen aanspreekt. Met behulp van de gratis app Showme maken ze op een iPad een animatie van dit gedicht (er zijn 10 iPads beschikbaar). De resultaten kunnen heel eenvoudig (via YouTube, mail of schoolwebsite) gedeeld worden.

Discipline en Doelgroep: Groep 4 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: De activiteiten sluiten heel goed aan bij de Nationale Poëzieweek (31 januari t/m 6 februari 2019), maar kunnen natuurlijk het hele jaar door ingepland worden.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055 5268539

Groepsbezoek bibliotheek

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Ik voel een voet – groep 1-2

Voorlezen, zingen en puzzelen tussen de prentenboeken!

Koken met Vos en Haas – groep 3

Kinderen ‘kokkerellen’ met letters, woorden en zinnen en maken kennis met de eerste leesboekjes.

Speurneuzen in de bibliotheek – groep 4

Met een loep en een rugzak speuren in de bibliotheek en kennismaken met (informatieve) leesboeken.

Bibliomemo – groep 5

Vind spelenderwijs een boek en leer meer over de betekenis van pictogrammen bij (informatieve) leesboeken.

BieppStore – groep 6

Opdrachten maken en Bieppcredits verdienen; leer zoeken in de catalogus en in de fysieke collectie.

1 Tegen allen – groep 7-8

De klas wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk opdrachten te maken. Gericht zoeken en samenwerken staan hierbij centraal. Wint jouw klas van CODA?

Discipline en Doelgroep: Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268539

Boekenbende

groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De Boekenbende bestaat uit maximaal 9 leerlingen uit groep 6,7 en/of 8 die de opdracht krijgen om vijftien jeugdboeken te lezen voor school. Zij zijn de leesambassadeurs die de gelezen boeken gaan promoten. In 8 bijeenkomsten gaan leerlingen en de CODA-coach met elkaar met de boeken aan de slag. Voorbeelden van opdrachten zijn: het schrijven van een recensie, een schrijver interviewen of het maken van een nieuwe voorkant voor een boek. Na afloop behoudt de school de collectie boeken, zodat ook alle andere leerlingen kunnen genieten van deze  actuele jeugdboeken.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 6, 7 en/of 8
Tijdsduur: 8 x 60 minuten
Aantal deelnemers: 9 leerlingen
Kosten: €860,- inclusief collectie boeken en materialen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Boek-O-matic

groep 1 t/m 5

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens de boek-O-matic workshop maken leerlingen een eigen prentenboekje op een vertelstrook. De boek-O-matic robot filmt deze strook, terwijl de leerling zijn/haar verhaal bij de plaatjes vertelt.

De filmpjes worden geüpload naar het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube en de vertelstrook wordt tot een mooi eigen boekje gevouwen. Thuis kan zowel het boekje als het filmpje bekeken worden!

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 1 t/m 5
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: Gemiddeld 120 minuten
Kosten: € 165,- (inclusief materiaalkosten en begeleiding door CODA). De activiteit kan ook door de leerkracht zelf uitgevoerd worden. Kosten voor het lespakket (2 leenrobots en 30 vertelstroken) zijn in dat geval € 65,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539
Aanvullend: Tijdens deze les worden multidisciplinaire vaardigheden zoals fantaseren, vertellen, creëren, lezen en schrijven aangestipt. Zeer geschikt om uit te voeren als afsluitende activiteit van een thema. Ook in te zetten als gezamenlijke ouderkindactiviteit. Indien u de activiteit zelf uitvoert, dient u voor het opnemen (video) met de Boek-O-matic robot zelf twee iPads te regelen.

De Nationale Voorleeswedstrijd 2019

groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Wie worden de Apeldoornse Voorleeskampioenen van 2019? Maak van voorlezen een plezierige en spannende activiteit waar alle leerlingen aan mee kunnen doen. Op school organiseert u tussen september en november 2018 de schoolronde, waarna de schoolkampioen vóór 21 december 2018 aangemeld dient te worden via de landelijke website. CODA organiseert in februari 2019 de kwartfinales waar de schoolkampioenen voor uitgenodigd worden.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 7 en 8
Tijdsduur: n.v.t.
Aantal deelnemers: n.v.t.
Kosten: Deelnamepakket gratis, vervolgrondes CODA € 25,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539
Bijzonderheden: Aanmelden schoolkampioen: vóór 21 december 2018.

Kwartfinales CODA: 13, 16 en 20 februari 2019. Halve finale CODA: 6 maart 2019. Provinciale finale in april en landelijke finale in mei 2019.

Kunst kijken

CODA Museum Exclusief

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

CODA Museum programmeert een divers aanbod aan tentoonstellingen van zowel (inter)nationale als regionale kunstenaars. Voor het onderwijs ontwikkelt CODA Museum Exclusief: educatieve programma’s die speciaal ontwikkeld zijn bij onze tentoonstellingen.

Wat ga je doen?

Leerlingen worden ontvangen en begeleid door museumdocenten die hen door middel van activerende opdrachten uitdagen om te kijken, filosoferen, experimenteren, vragen te stellen en te discussiëren over kunst. Bij een aantal specials is een CODA combi bezoek mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan CODA Museum gecombineerd met een bezoek aan CODA FabLab.

Discipline en Doelgroep: Kunst - Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 60-90 minuten 
Aanvullend: Kom je op eigen gelegenheid naar CODA Museum, meld je dan minimaal twee weken van tevoren aan en zorg ervoor dat iedereen de museumregels voorafgaand aan het bezoek gelezen heeft. Deze regels zijn te vinden op de website van CODA
Kosten: € 70,- per uur (incl. 2 museumdocenten, entree en een lesbrief)
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268451

Wie ben jij?

Groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Stel je voor: je bent een robot en je loopt langs een sieradencollectie. Op welk sieraad zou jouw oog vallen? Leerlingen gaan tijdens dit lesprogramma het museum bezoeken en kunst bekijken door de ogen van iemand anders. Als boef kies je waarschijnlijk het meest waardevolle sieraad dat er in de tentoonstelling te vinden is. Maar welk sieraad zou je kiezen als je een wereldreiziger bent?

Na een brainstormsessie over de toe te wijzen personages gaan de leerlingen in groepjes de tentoonstelling bezoeken. Zij verrichten een onderzoek waarin zij beargumenteren waarom een bepaald sieraad bij hun aangewezen personage past. Naar aanleiding van dit onderzoek kiezen zij materialen en vanuit hun personage ontwerpen zij hiermee ieder een eigen sieraad. Samen vormen de ontworpen sieraden van het groepje een geheel dat een verhaal vertelt over het onderzochte personage. Kunnen ze vervolgens zien van andere leerlingen zien welk personage zij hebben verbeeld in hun sieraden?

‘Wie ben jij?’ is een spannend onderzoek omtrent identificatie en de verbeelding hiervan in een sieraad. De leerlingen leren kijken door de ogen van een ander, door het voeren van gesprekken en uitvoeren van opdrachten ontdekken zij dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt.

Discipline en Doelgroep: Kunst - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Aanvullend: Begeleiding: 2 CODA-docenten, minimaal twee begeleiders vanuit de school
Kosten: € 105,- per groep
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268451

Verborgen wereld

Groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

In welke wereld ben jij graag? Hoe ziet het er daar uit? Hoe klinkt het daar? Tijdens CODA Paper Art 2019 ontdek je wat allemaal mogelijk is met papier en maak je jouw wereld in en van papier. Tijdens een bezoek aan deze tentoonstelling gaan we de werelden die de kunstenaars gecreëerd hebben, bespreken. Daarna is er volop gelegenheid om te experimenteren, waarbij het uitgangspunt de verbinding tussen kunst en techniek is. Bij het bouwen van die wereld komen handvaardigheid, ruimtelijk inzicht, constructieve vaardigheden en creativiteit ruimschoots aan bod. Daarnaast wordt je uitgedaagd om de geluiden die in jouw wereld te horen zijn ook op te nemen in een zogenaamde ‘soundscape’. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te scheuren, proppen, wapperen, etc.

 

In de loop van de tentoonstelling worden deze werelden verder uitgebreid. Nieuwsgierig? Kom dan bijvoorbeeld in de zomer- en herfstvakantie naar CODA Museum en kijk en luister naar deze bouwwerken!

 

Informatie

Groep:                                            6, 7 en 8 (maximaal 30 leerlingen per groep)

Aantal begeleiders vanuit school:  2

Periode:                                         11.06 t/m 19.07.2019 (week 24 t/m 29)

02.09 t/m 18.10.2019 (week 36 t/m 42)

Duur:                                              90 minuten

Tijden:                                            08.45-10.15 uur, 10.30-12.00 uur of 12.30-14.00 uur

Kosten:                                          Geen; CODA bekostigt dit programma

Aanmelden:                                   klik hier

 

Donderdag 13 juni is er om 15.30 uur een docentenbijeenkomst in CODA Museum. Aanmelden kan door een mail te sturen naar educatie@coda-apeldoorn.nl o.v.v. docentenbijeenkomst.

Media & Wijsheid

Boek-O-matic

Groep 1 t/m 3

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens de boek-O-matic workshop maken leerlingen een eigen prentenboekje op een vertelstrook. De boek-O-matic robot filmt deze strook, terwijl de leerling zijn/haar verhaal bij de plaatjes vertelt.

De filmpjes worden geüpload naar het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube en de vertelstrook wordt tot een mooi eigen boekje gevouwen. Thuis kan zowel het boekje als het filmpje bekeken worden!

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €95,- (inclusief materiaalkosten en begeleiding. De activiteit kan ook door de leerkracht zelf uitgevoerd worden; de kosten bedragen dan € 1,50 per leerling).
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

CODA FabLab

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

CODA FabLab werd eind 2014 geopend en biedt een brede doelgroep de gelegenheid op laagdrempelige wijze kennis te maken met moderne, innovatieve technieken als 3D printing en lasercutting.

Ontdek CODA FabLab

Leerlingen maken kennis met nieuwe technieken zoals 3D printen en lasersnijden en doen mee aan een interactieve quiz over materialen en technieken die ze in CODA FabLab tegenkomen. Ook gaan ze brainstormen en fantaseren over de mogelijkheden van de nieuwe technologische ontwikkelingen: wat zou je met deze technieken kunnen doen? Na een demonstratie kunnen leerlingen de moderne machines ontdekken en zelf op een van de machines een klein ontwerp maken.

De Derde Dimensie

Tijdens deze interactieve les verdiepen leerlingen zich in het verschil tussen 2D en 3D vormen en leren ze verschillende geometrische vormen benoemen en herkennen. Vanuit deze vormen leren ze vervolgens driedimensionaal te denken en ontwerpen ze een 3D model. Ook leren ze constructies te ontwerpen met de 3D printpen waarmee ze uiteindelijk klassikaal aan een gezamenlijk sculptuur gaan werken. Aansluitend leren zij de 3D printer kennen en ontdekken ze de mogelijkheden van deze techniek.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5 t/m 8
Aantal leerlingen: maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: Ontdek CODA FabLab (70 minuten) – De Derde Dimensie (90 minuten)
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

CODA VR Lab

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Op safari door de prehistorische natuur, een stadswandeling door de vooroorlogse binnenstad of op ontdekking door verdwenen gebouwen. Virtual Reality laat de gebruiker andere tijden en plaatsen op levensechte wijze ontdekken en beleven. CODA opende op 27 februari 2017 als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab.

Ontdek CODA VR Lab

Piramides bezoeken in Egypte, wandelen door Central Park in New York, driedimensionale sculpturen maken: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in CODA VR Lab. Tijdens een klassenbezoek maken leerlingen kennis met Virtual Reality: Ze krijgen kleine opdrachten waarbij zij met behulp van de techniek en de applicaties informatie opzoeken en de mogelijkheden ervan ontdekken. Zo krijgen ze een goed beeld van wat je met deze toepassing kunt en waar het voor ingezet kan worden. Vervolgens brainstormen de leerlingen over mogelijkheden van deze techniek en wat dit in de toekomst zal brengen.

Bunker Seyss-Inquart

Geschiedenis en moderne techniek worden tijdens dit lesprogramma gecombineerd: leerlingen bekijken in CODA Archief stukken uit de oorlog en in CODA VR Lab nemen ze een virtueel kijkje in de bunker van Arthur Seyss-Inquart, net na de openstelling in 1948. Vanwege restauratie is de bunker momenteel gesloten en slechts bij (zeldzame) gelegenheden toegankelijk voor publiek. De leerlingen werken in groepjes samen om zowel in het VR Lab als in het archief informatie te verzamelen.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 7/8
Aantal leerlingen: Maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Mediawijsheid

Groep 3 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Ben jij wel goed wijs? – groep 6 t/m 8

In deze interactieve lessen worden leerlingen bewust gemaakt van hun eigen rol en de rol van anderen op het internet. Thema’s zijn cyberpesten, social media, beeldmanipulatie in nieuws en reclame, Whatsapp en Instagram. Naast het opdoen van kennis is er tijdens de les veel ruimte voor gesprek en discussie.

Creatief met apps – groep 3 t/m 6

Gedichten animeren met Showme, een verhaal naspelen met Puppet Pals, een strip maken met Comic Book - dit zijn enkele voorbeelden van apps die ingezet kunnen worden bij leesbevordering en taalontwikkeling. Informeer naar de mogelijkheden. (Voor deze les zijn 10 iPads beschikbaar).

Ouderbijeenkomst mediawijsheid

Ouders vragen zich vaak af wat een goede mediaopvoeding inhoudt. Hoe zorg je voor veilig en verantwoord gebruik van (social) media door kinderen? Samen met de CODA coach gaan ouders hierover met elkaar in gesprek en is er ruimte om samen te kijken naar trends en ontwikkelingen op mediagebied.

Discipline en Doelgroep: 21st Century Skills - Groep 6 t/m 8 en 3 t/m 6
Aantal leerlingen: Klassikaal; voor de ouderbijeenkomsten geldt een minimale deelname van 10 ouders/verzorgers.
Tijdsduur: Lessen Mediawijsheid: 90 minuten | Creatief met apps: 60 minuten | Ouderbijeenkomst: 90 minuten
Kosten: €70,- per uur

Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

LEGO Bouwsessie

Groep 4 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens deze actieve workshop leren kinderen hoe ze met Lego WeDo een robot bouwen en programmeren. Lego WeDo doet een beroep op programmeer-, onderzoeks-, ontwerp-, modelleer-, en communicatievaardigheden. De lessen starten met een technische onderzoeksvraag. Vervolgens wordt er in tweetallen een model gebouwd, getest, en verbeterd. Alle modellen worden aan het eind van de les getoond, waarbij de leerlingen het eindontwerp kunnen toelichten.

De bouwsessies geven ruimte om aan te sluiten bij diverse schoolthema’s. In overleg kan gekozen worden voor een meer technische of creatieve benadering. Onderwerpkeuzes zijn bijvoorbeeld: een racewedstrijd (hoe creëer je snelheid?), het gebruik van tandwielen (kracht of snelheid?) of een insectentuin (verschillende manieren van voortbewegen).

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – groep 4 t/m groep 8
Aantal leerlingen: maximaal 20 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Periode: In overleg, bij voorkeur in de ochtend.
Kosten: € 120,- per klas
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Precious Plastic

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Een groot gevaar voor dier én mens! En dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en eindproduct kunnen maken! De machines hebben ieder een eigen rol binnen het recyclingproces. De bouwtekeningen van onze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens. Lees meer over zijn project op www.preciousplastic.com.

Tijdens een voorbereidende les in de klas leren de leerlingen over het belang van het scheiden en hergebruiken van plastic. Zij leren dat plastic een waardevol materiaal is waar je gemakkelijk een nieuwe vorm of bestemming aan kunt geven. Tijdens het bezoek aan CODA gaan de leerlingen aan de slag met diverse soorten plastic en de machines van CODA Precious Plastic. Leerlingen verwerken het gerecyclede plastic tot een nieuw en eigen product dat zij aan het einde van het programma mee naar huis mogen nemen. 

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5/6/7/8
Aantal leerlingen: Maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: Voorbereidende les 120 minuten, les op locatie 120 minuten
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Programmeren met Cubetto

Groep 1 t/m 3

arrow-large Created with Sketch.

De Cubetto-robot laat kinderen spelenderwijs kennismaken met programmeren zonder schermen of ingewikkelde teksten. Door Cubetto mee te nemen op avontuur leren de kinderen het schrijven en aanpassen van codetaal; de essentie van het programmeren. Problemen oplossen, logisch nadenken, ontwikkelen van ruimtelijk bewustzijn en samenwerken staan centraal als kinderen met de Cubetto robot werken, zelfs als ze nog niet kunnen lezen.

CODA heeft een speciale les ontwikkeld die gebaseerd is op het prentenboek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Prentenboek van het jaar 2018). Een tweede les is gebaseerd op het bekende prentenboek  Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: De robot kan 2 weken worden geleend door scholen die een (gratis) schoolabonnement bij CODA hebben.
Kosten: € 35,- voor twee weken

Aanvullend: In de catalogus kunt u zien of de leenkoffer beschikbaar is. Men dient de koffer zelf op te halen en weer in te leveren bij de bibliotheekbalie van CODA Centrale Bibliotheek.
Aanvragen: m.meijer@coda-apeldoorn.nl of 055-5268514

Programmeren met Bluebot

Groep 1 t/m 4

arrow-large Created with Sketch.

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Daarvoor is het nodig dat kinderen de kernvaardigheid ‘computational thinking’ al jong ontwikkelen. Jong geleerd is immers oud gedaan!

De Blue-Bot is een rijdende robot met 7 besturingsknoppen. Bluebot onthoudt de volgorde waarin je de knoppen indrukt, en legt vervolgens dat parcours af. Bluebot is ook draadloos, met PC of tablet, te besturen. De bluebots zijn per 2 stuks verpakt in stevige koffers en voorzien van een heldere instructie. Leerkrachten en leerlingen kunnen direct aan slag.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 1 t/m 4
Aantal leerlingen: 4 (2x2)
Tijdsduur: De robot kan 2 weken worden geleend door scholen die een (gratis) schoolabonnement bij CODA hebben.
Kosten: € 35,- voor twee weken

Aanvullend: In de catalogus kunt u zien of de leenkoffer beschikbaar is. Men dient de koffer zelf op te halen en weer in te leveren bij de bibliotheekbalie van CODA Centrale Bibliotheek.
Aanvragen: m.meijer@coda-apeldoorn.nl of 055-5268514

Programmeren met Ozobot

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Daarvoor is het nodig dat kinderen de kernvaardigheid ‘computational thinking’ al jong ontwikkelen. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Ozobot robots laten kinderen spelenderwijs kennis maken met programmeren. Ozobot kan lijnen volgen en kleuren herkennen. Met die kleuren kunnen kinderen Ozobot opdrachten geven. Op visuele wijze leren ze problemen oplossen en logisch nadenken. Het ruimtelijk bewustzijn wordt gestimuleerd evenals het werken in een team. De Ozobots zijn per 4 stuks verpakt in stevige koffers en voorzien van een heldere instructie. Leerkrachten en leerlingen kunnen direct aan slag.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5 t/m 8, praktijkonderwijs en speciaal onderwijs
Aantal leerlingen: 8 (4x2)
Tijdsduur: De robot kan 2 weken worden geleend door scholen die een (gratis) schoolabonnement bij CODA hebben.
Kosten: € 35,- voor twee weken

Aanvullend: In de catalogus kunt u zien of de leenkoffer beschikbaar is. Men dient de koffer zelf op te halen en weer in te leveren bij de bibliotheekbalie van CODA Centrale Bibliotheek.
Aanvragen: m.meijer@coda-apeldoorn.nl of 055-5268514

CODA VR Art

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Het programma ‘CODA VR-Art’ neemt leerlingen mee in de hedendaagse kunstwereld. De leerlingen maken kennis met VR en hoe de kunstwereld hier op inspeelt. Bij CODA VR Art staat naast het ontdekken van deze opkomende kunststroming vooral het zelf ervaren centraal.

Tijdens dit programma komen leerlingen meer te weten over VR en hoe de kunstwereld hier op reageert. Tijdens een interactieve presentatie gaan we brainstormen over de kunstwereld van de toekomst. We hebben het zowel over toepassingen in de museale sector, als het gebruik van VR in de kunstpraktijk. De leerlingen gaan op zoek naar kunst in de openbare ruimte, bezoeken een echt virtueel museum en maken zelf ook een virtueel kunstwerk.

Nintendo x CODA: Hackers & Designers

groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Ontdek de hacker en/of designer in jezelf, tijdens een ‘hands-on’ activiteit neem je de verschillende bouwwerken van Nintendo Labo onder de loep. Ontdek stap voor stap hoe de Nintendo Labo pakketten in elkaar zitten. Leer hoe je van karton een stevige constructie kunt maken en hoe je op een laagdrempelige manier code kunt schrijven. Met deze kennis ga je zelf de uitdaging aan om een eigen draai te geven aan de Toy-Con. Lukt het je een bestaand ontwerp uit te breiden; schuilt er in jou een designer of kraak jij de code zodat het bestaande ontwerp van Nintendo een andere toepassing krijgt? Leerlingen gaan aan de slag met karton, gamen en programmeren.

 

Tijdens het lesprogramma van 90 minuten gaan zij op een interactieve manier aan de slag met 21st century skills. CODA gebruikt hiervoor de Nintendo Switch, een populaire spelcomputer. De leerlingen leren hoe ze met het toegankelijke materiaal karton een solide ontwerp kunnen maken en ontvangen handige tips en trucs. In dit lesprogramma dagen we de leerlingen uit om zelf op zoek te gaan naar verbeterpunten. Kunnen ze bijvoorbeeld de code aanpassen? Of zien ze verbetermogelijkheden in het ontwerp?

 

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – groep 5 t/m groep 8
Aantal leerlingen: maximaal 20 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Kosten: € 120,- per klas
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

 

Op aanvraag geven we de workshop ook op locatie, voor meer informatie mail of bel naar educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Aan de slag met CODA

Maak een afspraak met een medewerker van CODA en ga aan de slag met ons educatieve aanbod!                                   

CODA Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn | educatie@coda-apeldoorn.nl | 055 - 52 68 535 / 513