CODA voor primair onderwijs

CODA voor primair onderwijs

Gevarieerd aanbod

CODA heeft een gevarieerd aanbod voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld op basis van ervaringen en ontwikkelingen uit het veld. Onze educatief medewerker presenteert graag ons aanbod. Bekijk het aanbod voor het primair onderwijs in onderstaand overzicht.

Cultureel Erfgoed

Beleef het Apeldoorns verleden

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Centrale Bibliotheek vertellen vijf historische paviljoens op thematische wijze over de geschiedenis van Apeldoorn. In een rondleiding met verschillende activiteiten en opdrachten komt de geschiedenis van Apeldoorn tot leven.

Wat leer je precies?

Met een uitdagende route langs de historische paviljoens kom je via verschillende opdrachten meer te weten over de geschiedenis van Apeldoorn.

Wat is er onder andere te zien?

Foto’s van Apeldoorn rond 1900, inktpotjes van Talens, producten van N.V. Zeepfabrikanten De Haas & Van Brero, leren vliegeniersschoenen uit de Tweede Wereldoorlog en een stoel ontworpen door de vooraanstaande Apeldoornse aannemer, architect en meubel- en interieurontwerpen Christiaan Wegerif.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: In het archiefdepot liggen de schatten van CODA Archief. Tijdens deze rondleiding in het depot krijgen leerlingen diverse oude stukken te zien, eventueel gekoppeld aan een thema. Deze rondleiding duurt 30 minuten en kost € 30,-.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Hanna’s reis: historische bronnen

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Het boek Hanna’s reis van Martine Letterie vertelt over de vijftienjarige Hanna die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoornsche Bosch terechtkomt. Het personage van Hanna is gebaseerd op Margaretha Swart, een meisje dat echt geleefd heeft.

Wat leer je precies?

Tijdens het lezen van het boek nemen de leerlingen kennis van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Een gebeurtenis die een enorme impact heeft gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Bij dit boek is educatief materiaal verkrijgbaar:

Lesdoos Hanna’s reis

In deze lesdoos zitten foto’s en brieven uit Margaretha’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornsche Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken leerlingen de historische bronnen.

Leenkoffer Hanna’s reis

Deze koffer bevat verschillende voorwerpen zoals familiefoto’s en brieven van Margaretha, documenten over het Apeldoornsche Bosch en een replica van een Jodenster. Met de bijbehorende digitale presentatie kan het thema Jodenvervolging worden uitgediept en wordt de bedoeling van de auteur toegelicht.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Waar: In de klas
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €25,- per lesdoos | Leenkoffer: € 20,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Oud IJzer leskist

Groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Met behulp van de Oud IJzer leskist kun je zelfstandig op school zes lessen verzorgen. Bovendien is er één praktijkles IJzersmeden. In deze les kun je met je klas zelf ijzersmeden met een echte ijzeroven! De leskist is gemaakt door Bureau uit de Tijd, met medewerking van Gemeente Apeldoorn en CODA.

IJzer is een metaal dat we allemaal wel kennen. Het is sterk en magnetisch en als je het verhit, wordt het vloeibaar zodat je het kunt smeden of gieten. In de prehistorie (800 tot 12 jaar voor Christus) werd voor het eerst ijzer gewonnen en gebruikt. Deze periode noemen we ook de IJzertijd.

Wat leer je precies?

In dit lesprogramma ontwikkelen leerlingen historisch besef en doen ze praktische kennis op over ijzerwinning en ijzertoepassingen.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: De leskist blijft zes weken lang op school. De praktijkles duurt 90 minuten.
Kosten: € 70,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Verzegeld

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In dit programma krijgen leerlingen een uniek inkijkje in het depot van CODA Archief waar ze onder andere een handschrift met zegel uit de zeventiende eeuw te zien krijgen. Vervolgens gaan ze in CODA FabLab een eigen zegelstempel maken met behulp van 21ste Century Skills daarbij maken ze kennis met diverse moderne machines en de mogelijkheden van CODA FabLab. Het programma kan worden uitgebreid met een creatieve workshop kalligrafie.

Wat leer je precies?

Aan de hand van oude archiefstukken maken leerlingen kennis met handschriften door de eeuwen heen en leren aansluitend met behulp van 21st Century Skills zelf een zegelstempel maken. Daarbij leren ze werken met verschillende moderne technieken en machines in CODA FabLab.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 120 minuten
Kosten: € 135 (exclusief workshop kalligrafie)
Aanvullend: Ter aanvulling op het programma kan een kalligrafie workshop worden toegevoegd. 
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268513

Lezen en schrijven

Apeldoornse Kinderjury in de klas

Groep 5 en 6

arrow-large Created with Sketch.

Gegarandeerd leesplezier in de hele groep. Doe mee met de Kinderjury en maak lezen nóg leuker! De CODA-coach trapt af in de klas met een kinderjuryquiz en een boekenproeverij; gedurende 6 weken gaan leerlingen lezen uit een speciaal samengestelde collectie spiksplinternieuwe kinderjuryboeken. Elk jaar is het aanbod weer zeer gevarieerd, zodat er voor elke leerling iets tussen zit. Na deze periode komt de CODA-coach terug voor een heuse stemronde waarbij alle stemmen meetellen voor de verkiezing van het ‘Apeldoorns Uiltje 2024’, de prijs voor het beste kinderboek volgens de Apeldoornse kinderjury. 

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 5 en 6
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 63,- per groep (exclusief collectie van 25 kinderjuryboeken)
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van maart tot en met juli 2023. Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl 
Aanvullend: Uw eigen schoolbibliotheek uitbreiden met de collectie kinderjuryboeken (25 titels) is mogelijk tegen een meerprijs. Neem hiervoor contact op met CODA Educatie. 

BiebBoys Zomerchallenge

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Daag jouw leerlingen uit groep 7 en 8 uit om ook tijdens de zomervakantie met boeken en lezen bezig te zijn. Met supertoffe en stiekem ook superleerzame taal- en leeschallenges. Dit jaar gaan de BiebBoys tijdens de zomer op spionnen expeditie, maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken! Wie doorstaat alle challenges uit het Expeditieboek?

De start vindt plaats in de klas
Na het kijken van de video van de BiebBoys in de klas, kan je met de leerlingen aan de slag met een lespakket. De leerlingen krijgen na afloop het Grote BiebBoys Zomerchallenge Expeditieboek incl. stickervel mee naar huis. In het Expeditieboek gaan de BiebBoys naar verschillende Europese steden op zoek naar aanwijzingen. Naast ondeugende weetjes en grappige puzzels staan er tien toffe challenges in voor thuis én voor in de bibliotheek. Hebben ze een challenge volbracht, dan mogen ze een sticker plakken. Ook kunnen de leerlingen op hun expeditie-tocht bijhouden hoeveel leeskilometers ze in de zomer maken. De BiebBoys-boekentips helpen ze op weg!

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 7 en 8
Periode: Vanaf 1 juni tot einde schooljaar
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 25,- per groep (inclusief materialen)
Aanmelden: voor 26 april Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl 

De Nationale Voorleesdagen 2024

Groep 1 en 2

arrow-large Created with Sketch.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen en daarom zijn er tijdens de Nationale Voorleesdagen passende activiteiten voor kinderen en hun ouders/verzorgers in CODA. Ook is het mogelijk om met de groep een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

Het Prentenboek van het Jaar 2024 is ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. Dit boek staat tijdens de voorleesdagen centraal.

 

Discipline en Doelgroep: Lezen - Groep 1 en 2
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 30 minuten
Kosten: Het groepsbezoek aan de bibliotheek is gratis. De ouderbijeenkomst over voorlezen kost €45,- per uur.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

De Nationale Voorleeswedstrijd 2024

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Wie worden de Apeldoornse Voorleeskampioenen van 2023? Maak van voorlezen een plezierige en spannende activiteit waar alle leerlingen aan mee kunnen doen. Op school organiseert u tussen september en december 2023 de schoolronde, waarna de schoolkampioen vóór 15 december 2023 aangemeld dient te worden via de landelijke website. CODA organiseert in februari 2024 de kwartfinales waar de schoolkampioenen voor uitgenodigd worden en in maart van dit jaar de regionale finale.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 7 en 8
Tijdsduur: n.v.t.
Aantal deelnemers: n.v.t.
Kosten: Deelnamepakket gratis, vervolgrondes CODA € 25,-
Aanmelden: via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/
Bijzonderheden: Aanmelden schoolkampioen: vóór 15 december 2023.

DoorleesExpress – samen gaan voor taalplezier!

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Heb je leerlingen in de klas die moeite hebben met taal? Of ken je ouders/verzorgers die het lastig vinden om hun kind(eren) thuis te ondersteunen? Meld ze dan aan bij de DoorleesExpress; onze vrijwilligers helpen graag en laten zien hoe leuk taal is. 

Nadat we de aanmelding ontvangen hebben, nemen we contact op het met gezin. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een Doorlees-vrijwilliger die goed binnen dat gezin past. Hij of zij gaat vervolgens 20 keer bij dat gezin langs om samen met de kinderen en hun ouders/verzorgers met taal aan de slag te gaan. 

Over de DoorleesExpress 
Lezen is leuk en belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Vrijwilligers van de DoorleesExpress helpen daar graag bij en laten zien hoe leuk taal is. Samen met ouder(s) en kind(eren) gaan ze op zoek naar een manier die het best bij hen past. Het doel? Kinderen laten zien en ervaren dat taal leuk is, ook om thuis mee bezig te zijn. 

Voor wie? 
De DoorleesExpress is een initiatief van St. VoorleesExpress en richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen die zelf al kunnen lezen, maar dat eigenlijk niet leuk vinden of kinderen die op school niet goed mee kunnen komen, omdat ze moeite hebben met taal. Maar we richten ons ook op kinderen van ouders die het lastig vinden om ze te ondersteunen, omdat ze zelf moeite hebben met taal. 

Hoe werkt de DoorleesExpress? 
Vrijwilligers van de DoorleesExpress spreken twintig keer bij een gezin thuis af om samen een uur met taal bezig zijn. Ze gaan met het kind op zoek naar de beste manieren om dit te doen. Dat kan lezen zijn, maar misschien zijn gamen, taalspelletjes, iets ontwerpen of bouwen wel een betere manier om te ontdekken wat je allemaal met taal kunt doen. Door interesses of talenten van het kind als uitgangspunt te nemen, is de kans groter dat ze meer plezier aan taal gaan beleven – en dat is het doel van de DoorleesExpress. Daarnaast onderzoeken de vrijwilligers samen met de ouders of verzorgers hoe ze hun kind(eren) het best kunnen stimuleren, ondersteunen en helpen.  

Meer weten?  
Heb je vragen of wil je meer weten over de DoorleesExpress, stuur dan een mail naar doorleesexpress@coda-apeldoorn.nl, ter attentie van Brenda van Rosmalen of Mirjam Streep (coördinatoren DoorleesExpress). 

DoorleesExpress

Ouders/verzorgers

arrow-large Created with Sketch.

Lezen is leuk en belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Vrijwilligers van de DoorleesExpress helpen daar graag bij en laten zien hoe leuk taal is. Samen met ouder(s) en kind(eren) gaan ze op zoek naar een manier die het best bij hen past. Het doel? Kinderen laten zien en ervaren dat taal leuk is, ook om thuis mee bezig te zijn. 

Voor wie? 
De DoorleesExpress is een initiatief van St. VoorleesExpress en richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen die zelf al kunnen lezen, maar dat eigenlijk niet leuk vinden of kinderen die op school niet goed mee kunnen komen, omdat ze moeite hebben met taal. Maar we richten ons ook op kinderen van ouders die het lastig vinden om ze te ondersteunen, omdat ze zelf moeite hebben met taal. 

Klik hier voor meer informatie.

Groepsbezoek bibliotheek

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Met uw groep een introductiebezoek brengen aan de bibliotheek is altijd feest. Voor elke groep is er een apart programma. Neem voor meer informatie contact op met CODA Educatie.

Discipline en Doelgroep: Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268412

Ouderbijeenkomst leesbevordering

Ouders/verzorgers

arrow-large Created with Sketch.

Ouders en verzorgers spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling en bij het leesplezier van kinderen. Onderwerpen die tijdens deze bijeenkomsten door een CODA-coach behandeld kunnen worden: de kracht van (voor)lezen, lezen in de vakantie en het juiste boek voor mijn kind.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Ouders/verzorgers
Periode: Gehele schooljaar
Aantal deelnemers: Minimaal 10 personen
Kosten: €45,- per uur
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl 

Vakantielezen - Schooleditie

Groep 3 en 4

arrow-large Created with Sketch.

Vakantielezen start met een leesprogramma in de klas. Na de meivakantie gaan de kinderen met een stapel zonnige boeken een aantal weken lezen in de klas. Op een landkaart houden ze met stickers bij waar ze ‘zijn geweest’ met hun verhalen. Was het een grappig boek, dan was je in Lachland. Ging het verhaal over voetbal, dan was je in Sportmanië. Van het Dierenrijk tot Avontureneiland: lees jezelf de wereld rond!

De schooleditie van Vakantielezen zorgt voor een mooie aanloop naar de zomervakantie. De kinderen maken voor de vakantie nog flinke leeskilometers waardoor het AVI-niveau een impuls krijgt én het leesplezier en de leesmotivatie wordt versterkt. In de zomervakantie kunnen de kinderen meedoen aan de gratis Thuiseditie.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 3 en 4
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 60,- per groep (inclusief materialen)
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van mei tot en met juli 2024. Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl 

Vliegensvlugge Verteller

Groep 3 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De ‘Vliegensvlugge Verteller’ komt 2 keer per jaar bij u in de groep langs en heeft altijd 5 actuele- of themagerichte boeken bij zich. In een kwartier vertelt de educatiemedewerker van CODA kort iets over deze boeken of leest er een stukje uit voor. De leerlingen kruisen op het ‘tipblad’ aan of ze het boek willen lezen. Dan is het tijd voor een vliegensvlug bezoek aan een andere groep!

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 3 t/m 8
Tijdsduur: 15 minuten per groepsbezoek (twee keer per jaar)
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: €35,- per groep
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

VoorleesExpress

Ouders/verzorgers

arrow-large Created with Sketch.

Voorlezen is niet alleen leuk om samen met kinderen te doen, maar vooral ook belangrijk voor hun taalontwikkeling. Het draagt al op heel jonge leeftijd spelenderwijs bij aan taalvaardigheid en taalbeheersing, iets wat voor hun toekomst van belang is.

Niet in alle gezinnen wordt regelmatig (voor)gelezen - en dat is jammer: Kinderen die thuis weinig voorgelezen worden, beginnen op school helaas vaker met een taalachterstand, iets dat lastig in te halen is. Door voor te lezen, stimuleer je op jonge leeftijd de taalontwikkeling en daarmee ook de taalbeheersing van je kind(eren). 

Klik hier voor meer informatie.

Kunst kijken

CODA Museum Kunst Kijken

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

CODA Museum programmeert een divers aanbod aan tentoonstellingen van zowel (inter)nationale als regionale kunstenaars.

Voor het onderwijs ontwikkelt CODA Museum Kunst Kijken: educatieve programma’s die speciaal ontwikkeld zijn bij onze tijdelijke tentoonstellingen.

Wat ga je doen?

Leerlingen worden ontvangen en begeleid door onze CODA docenten die hen door middel van activerende opdrachten uitdagen om te kijken, filosoferen, experimenteren, vragen te stellen en te discussiëren over kunst. We maken regelmatig een creatieve opdracht in CODA Atelier. Bij bepaalde tentoonstellingen is een CODA combi bezoek mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan CODA Museum gecombineerd met een bezoek aan CODA Experiencelab.

Doelgroep: Kunst - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 60-90 minuten 
Reserveren noodzakelijk: via educatie@coda-apeldoorn.nl 
Kosten: € 105,- (incl. 2 museumdocenten, entree)
Info via: educatie@coda-apeldoorn.nl 

 

Express yourself in De Verdieping

Vanaf september groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Design, papier, keramiek, sieraden en geschiedenis
Ons nieuwste programma is in De Verdieping in CODA Museum. De Verdieping is een wisselexpositie die bestaat uit kunstobjecten op het gebied van keramiek, design, papierkunst en sieraadontwerp. In het educatief programma Express yourself focussen we op een aantal kernobjecten uit de collectie van CODA.

Wat ga je doen?
Express yourself! is een spannende reis in de wereld van kunst, design, sieraden en geschiedenis. Als echte explorers kijken we naar materialen, kleur, techniek, idee en vormgeving. Stel je voor: je bent een ontdekkingsreiziger en reist van eiland naar eiland. Er is eiland vol papierkunst, maar ook keramiek, design, sieraden en zelfs een motorfiets komen aan bod. Op welke voorwerpen valt jouw oog?

Door samen te kijken en via speelse opdrachten ontdekken we dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt. De leerlingen denken na over de rol van de kunstenaar en kunst en vooral ook over hoe zij zelf de wereld mooier willen maken: Express yourself! Na afloop maken we een creatieve opdracht in CODA Atelier.

Doelgroep: kunst - groep 6 t/m 8
Duur: ca. 90 minuten
Prijs: € 105,- per groep (max. 30 leerlingen)
Reserveren noodzakelijk: via educatie@coda-apeldoorn.nl

Programma wordt gegeven door onze CODA-docenten. Vanuit school minimaal 2 begeleiders mee.

Media & Wijsheid

Boek-O-matic

Groep 1 t/m 3

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens de boek-O-matic workshop maken leerlingen een eigen prentenboekje op een vertelstrook. De boek-O-matic robot filmt deze strook, terwijl de leerling zijn/haar verhaal bij de plaatjes vertelt.

De filmpjes worden geüpload naar het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube en de vertelstrook wordt tot een mooi eigen boekje gevouwen. Thuis kan zowel het boekje als het filmpje bekeken worden!

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten les + 30 minuten filmen
Kosten: €127,50 (inclusief materiaalkosten en begeleiding. De activiteit kan ook door de leerkracht zelf uitgevoerd worden; de kosten bedragen dan € 65,-).
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl 

Aan de slag met CODA

Maak een afspraak met een medewerker van CODA en ga aan de slag met ons educatieve aanbod!                                   

CODA Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn
educatie@coda-apeldoorn.nl | 055 - 52 68 535