CODA voor primair onderwijs

CODA voor primair onderwijs

Gevarieerd aanbod

CODA heeft een gevarieerd aanbod voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld op basis van ervaringen en ontwikkelingen uit het veld. Onze educatief medewerker presenteert graag ons aanbod. Bekijk het aanbod voor het primair onderwijs in onderstaand overzicht.

Cultureel Erfgoed

Oud IJzer leskist

Groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Met behulp van de Oud IJzer leskist kun je zelfstandig op school zes lessen verzorgen. Bovendien is er één praktijkles IJzersmeden. In deze les kun je met je klas zelf ijzersmeden met een echte ijzeroven! De leskist is gemaakt door Bureau uit de Tijd, met medewerking van Gemeente Apeldoorn en CODA.

IJzer is een metaal dat we allemaal wel kennen. Het is sterk en magnetisch en als je het verhit, wordt het vloeibaar zodat je het kunt smeden of gieten. In de prehistorie (800 tot 12 jaar voor Christus) werd voor het eerst ijzer gewonnen en gebruikt. Deze periode noemen we ook de IJzertijd.

Wat leer je precies?

In dit lesprogramma ontwikkelen leerlingen historisch besef en doen ze praktische kennis op over ijzerwinning en ijzertoepassingen.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: De leskist blijft zes weken lang op school. De praktijkles duurt 90 minuten.
Kosten: € 70,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Hanna’s reis: historische bronnen

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Het boek Hanna’s reis van Martine Letterie vertelt over de vijftienjarige Hanna die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoornsche Bosch terechtkomt. Het personage van Hanna is gebaseerd op Margaretha Swart, een meisje dat echt geleefd heeft.

Wat leer je precies?

Tijdens het lezen van het boek nemen de leerlingen kennis van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Een gebeurtenis die een enorme impact heeft gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Bij dit boek is educatief materiaal verkrijgbaar:

Lesdoos Hanna’s reis

In deze lesdoos zitten foto’s en brieven uit Margaretha’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornsche Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken leerlingen de historische bronnen.

Leenkoffer Hanna’s reis

Deze koffer bevat verschillende voorwerpen zoals familiefoto’s en brieven van Margaretha, documenten over het Apeldoornsche Bosch en een replica van een Jodenster. Met de bijbehorende digitale presentatie kan het thema Jodenvervolging worden uitgediept en wordt de bedoeling van de auteur toegelicht.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Waar: In de klas
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €25,- per lesdoos | Leenkoffer: € 20,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Verzegeld

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In dit programma krijgen leerlingen een uniek inkijkje in het depot van CODA Archief waar ze onder andere een handschrift met zegel uit de zeventiende eeuw te zien krijgen. Vervolgens gaan ze in CODA FabLab een eigen zegelstempel maken met behulp van 21ste Century Skills daarbij maken ze kennis met diverse moderne machines en de mogelijkheden van CODA FabLab. Het programma kan worden uitgebreid met een creatieve workshop kalligrafie.

Wat leer je precies?

Aan de hand van oude archiefstukken maken leerlingen kennis met handschriften door de eeuwen heen en leren aansluitend met behulp van 21st Century Skills zelf een zegelstempel maken. Daarbij leren ze werken met verschillende moderne technieken en machines in CODA FabLab.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 120 minuten
Kosten: € 135 (exclusief workshop kalligrafie)
Aanvullend: Ter aanvulling op het programma kan een kalligrafie workshop worden toegevoegd. 
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268513

Beleef het Apeldoorns verleden

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Centrale Bibliotheek vertellen vijf historische paviljoens op thematische wijze over de geschiedenis van Apeldoorn. In een rondleiding met verschillende activiteiten en opdrachten komt de geschiedenis van Apeldoorn tot leven.

Wat leer je precies?

Met een uitdagende route langs de historische paviljoens kom je via verschillende opdrachten meer te weten over de geschiedenis van Apeldoorn.

Wat is er onder andere te zien?

Foto’s van Apeldoorn rond 1900, inktpotjes van Talens, producten van N.V. Zeepfabrikanten De Haas & Van Brero, leren vliegeniersschoenen uit de Tweede Wereldoorlog en een stoel ontworpen door de vooraanstaande Apeldoornse aannemer, architect en meubel- en interieurontwerpen Christiaan Wegerif.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: In het archiefdepot liggen de schatten van CODA Archief. Tijdens deze rondleiding in het depot krijgen leerlingen diverse oude stukken te zien, eventueel gekoppeld aan een thema. Deze rondleiding duurt 30 minuten en kost € 30,-.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Europese verhalenkoffer

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De Europese verhalenkoffer zit vol spannende verhalen, bijbehorende voorwerpen, creatieve opdrachten en lesmateriaal dat is toegespitst op de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

Met behulp van de verhalenkoffer kun je uiteenlopende Europese thema’s op een leuke en aansprekende manier behandelen met leerlingen. Bovendien tref je in de leskoffer ook lesmateriaal voor je digibord aan. Maak lessen over de Europa leuker en interactiever.

Wat leer je precies?

Leerlingen van groep 5 tot en met 8 leren meer over Europa aan de hand van verschillende voorwerpen uit de koffer. Voor groepen 1 tot en met 4 zijn er creatieve opdrachten met als thema ‘op reis’.

Discipline en doelgroep: Cultuur & lezen - Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: de uitleentermijn van de koffer is vier weken
Kosten: Geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Lezen en schrijven

De Nationale Voorleesdagen 2023

Groep 1 en 2

arrow-large Created with Sketch.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen en daarom zijn er tijdens de Nationale Voorleesdagen passende activiteiten voor kinderen en hun ouders/verzorgers in CODA. Ook is het mogelijk om met de groep een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

Het Prentenboek van het Jaar 2023 is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld. Dit boek staat tijdens de voorleesdagen centraal.

 

Discipline en Doelgroep: Lezen - Groep 1 en 2
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 30 minuten
Kosten: Het groepsbezoek aan de bibliotheek is gratis. De ouderbijeenkomst over voorlezen kost €45,- per uur.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Ouderbijeenkomst leesbevordering

Ouders/verzorgers

arrow-large Created with Sketch.

Ouders en verzorgers spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling en bij het leesplezier van kinderen. Onderwerpen die tijdens deze bijeenkomsten door een CODA-coach behandeld kunnen worden: de kracht van (voor)lezen, lezen in de vakantie en het juiste boek voor mijn kind.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Ouders/verzorgers
Periode: Gehele schooljaar
Aantal deelnemers: Minimaal 10 personen
Kosten: €45,- per uur
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl 

Vliegensvlugge Verteller

Groep 3 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

De ‘Vliegensvlugge Verteller’ komt 2 keer per jaar bij u in de groep langs en heeft altijd 5 actuele- of themagerichte boeken bij zich. In een kwartier vertelt de educatiemedewerker van CODA kort iets over deze boeken of leest er een stukje uit voor. De leerlingen kruisen op het ‘tipblad’ aan of ze het boek willen lezen. Dan is het tijd voor een vliegensvlug bezoek aan een andere groep!
 

Discipline en
Doelgroep: Lezen – Groep 3 t/m 8
Tijdsduur: 15 minuten per groepsbezoek (twee keer per jaar)
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: €35,- per groep
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Apeldoornse Kinderjury in de klas

Groep 5 en 6

arrow-large Created with Sketch.

Gegarandeerd leesplezier in de hele groep. Doe mee met de Kinderjury en maak lezen nóg leuker! De CODA-coach trapt af in de klas met een kinderjuryquiz en een boekenproeverij; gedurende 6 weken gaan leerlingen lezen uit een speciaal samengestelde collectie spiksplinternieuwe kinderjuryboeken. Elk jaar is het aanbod weer zeer gevarieerd, zodat er voor elke leerling iets tussen zit. Na deze periode komt de CODA-coach terug voor een heuse stemronde waarbij alle stemmen meetellen voor de verkiezing van het ‘Apeldoorns Uiltje 2023’, de prijs voor het beste kinderboek volgens de Apeldoornse kinderjury. 

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 5 en 6
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 63,- per groep (exclusief collectie van 25 kinderjuryboeken)
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van maart tot en met juli 2023. Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl 
Aanvullend: Uw eigen schoolbibliotheek uitbreiden met de collectie kinderjuryboeken (25 titels) is mogelijk tegen een meerprijs. Neem hiervoor contact op met CODA Educatie. 

Groepsbezoek bibliotheek

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Met uw groep een introductiebezoek brengen aan de bibliotheek is altijd feest. Voor elke groep is er een apart programma. Neem voor meer informatie contact op met CODA Edcatie.

Discipline en Doelgroep: Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268412

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023

groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Wie worden de Apeldoornse Voorleeskampioenen van 2023? Maak van voorlezen een plezierige en spannende activiteit waar alle leerlingen aan mee kunnen doen. Op school organiseert u tussen september en december 2022 de schoolronde, waarna de schoolkampioen vóór 15 december 2022 aangemeld dient te worden via de landelijke website. CODA organiseert in februari 2023 de kwartfinales waar de schoolkampioenen voor uitgenodigd worden en in maart van dit jaar de regionale finale.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 7 en 8
Tijdsduur: n.v.t.
Aantal deelnemers: n.v.t.
Kosten: Deelnamepakket gratis, vervolgrondes CODA € 25,-
Aanmelden: via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/
Bijzonderheden: Aanmelden schoolkampioen: vóór 15 december 2022.

Vakantielezen - Schooleditie

Groep 3 en 4

arrow-large Created with Sketch.

Vakantielezen start met een leesprogramma in de klas. Na de meivakantie gaan de kinderen met een stapel zonnige boeken een aantal weken lezen in de klas. Op een landkaart houden ze met stickers bij waar ze ‘zijn geweest’ met hun verhalen. Was het een grappig boek, dan was je in Lachland. Ging het verhaal over voetbal, dan was je in Sportmanië. Van het Dierenrijk tot Avontureneiland: lees jezelf de wereld rond!

 

De schooleditie van Vakantielezen zorgt voor een mooie aanloop naar de zomervakantie. De kinderen maken voor de vakantie nog flinke leeskilometers waardoor het AVI-niveau een impuls krijgt én het leesplezier en de leesmotivatie wordt versterkt. In de zomervakantie kunnen de kinderen meedoen aan de gratis Thuiseditie.

 

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 3 en 4
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: € 60,- per groep (inclusief materialen)
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van mei tot en met juli 2023. Aanmelden via educatie@coda-apeldoorn.nl 

Kunst kijken

CODA Museum Kunst Kijken

Groep 1 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

CODA Museum programmeert een divers aanbod aan tentoonstellingen van zowel (inter)nationale als regionale kunstenaars.

Voor het onderwijs ontwikkelt CODA Museum Kunst Kijken: educatieve programma’s die speciaal ontwikkeld zijn bij onze tijdelijke tentoonstellingen.

Wat ga je doen?

Leerlingen worden ontvangen en begeleid door onze CODA docenten die hen door middel van activerende opdrachten uitdagen om te kijken, filosoferen, experimenteren, vragen te stellen en te discussiëren over kunst. We maken regelmatig een creatieve opdracht in CODA Atelier. Bij bepaalde tentoonstellingen is een CODA combi bezoek mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan CODA Museum gecombineerd met een bezoek aan CODA Experiencelab.

Doelgroep: Kunst - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 60-90 minuten 
Reserveren noodzakelijk: via educatie@coda-apeldoorn.nl 
Kosten: € 105,- (incl. 2 museumdocenten, entree)
Info via: educatie@coda-apeldoorn.nl 

 

Express yourself in De Verdieping

Vanaf september groep 6 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Ons nieuwste en doorlopend educatief programma is in De Verdieping in CODA Museum

Design, papier, keramiek, sieraden en geschiedenis

De Verdieping is een wisselexpositie die bestaat uit kunstobjecten op het gebied van keramiek, design, papierkunst en sieraadontwerp.

Express yourself !
In het educatief programma ‘Express yourself’ focussen we op een aantal kernobjecten uit de collectie van CODA.

Wat ga je doen?

Express yourself!’
 is een spannende reis in de wereld van kunst, design, sieraden en geschiedenis. 

Als echte explorers kijken we naar materialen, kleur, techniek, idee en vormgeving.
Stel je voor: je bent een ontdekkingsreiziger en reist van eiland naar eiland. Er is eiland vol papierkunst, maar ook keramiek, design, sieraden en zelfs een motorfiets komen aan bod. 
Op welke voorwerpen valt jouw oog?

Door samen te kijken en via speelse opdrachten ontdekken we dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt. De leerlingen denken na over de rol van de kunstenaar en kunst en vooral ook over hoe zij zelf de wereld mooier willen maken: Express yourself!  Na afloop maken we een creatieve opdracht in CODA Atelier.

 

Doelgroep: Kunst - Groep 6 t/m 8
Duur: ca. 90 minuten
Prijs: € 105 ,- per groep (max. 30 leerlingen)
Reserveren noodzakelijk:  via educatie@coda-apeldoorn.nl

Programma wordt gegeven door onze CODA-docenten.
Vanuit school minimaal 2 begeleiders mee.
 

CODA PAPER ART 2023

arrow-large Created with Sketch.

Wat kun je allemaal maken, ontwerpen en creëren met papier?

Het PO programma bij Paper Art 2023 is een programma waarbij experiment, ontdekken en maken centraal staan.

Wat vind ik van dit kunstwerk?  Wat zie ik, wat zie jij? En wat wil ik zelf maken?
Hoe kun je uitnodigen tot kijken naar kunst en verwoorden en verbeelden wat je ziet?

In het kunsteducatie programma ligt de nadruk op informeel leren, zelf ontdekken, creativiteit stimuleren, experimenteren, nieuwe mogelijkheden aanreiken. Welke creatieve talenten heb jij al in je? Hoe kun je dit talent tot bloei laten komen?

Kunstenaars zijn heel goed in experimenteren. Tijdens Paper Art gaan we kunst kijken en ervaren van verschillende kunstenaars met focus op techniek, materiaal, idee en concept. We gaan in gesprek over een aantal kunstwerken en we maken creatieve en speelse opdrachten.

CODA Paper Art 2023 is van 11.06.2023 t/m 12.11.2023 in CODA museum te zien.

Programma algemeen
Het programma bestaat uit een interactieve rondleiding en een creatieve opdracht. We gaan eerst langs een aantal kunstenaars in de tentoonstelling Paper Art. In CODA Atelier gaan we een korte creatieve opdracht doen geïnspireerd op het werk van kunstenaars die we in Paper Art hebben gezien.

Bij dit programma is een voorbereidende les gemaakt voor in de klas (of als het niet mogelijk is om naar Paper Art te komen).
U kunt deze les hier downloaden

Doelgroep: Kunst - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: ca.1,5 uur
Aanvullend: Begeleiding: 2 CODA-docenten.
minimaal twee begeleiders vanuit de school
Kosten: € 105,- per groep (max. 30 ll)
Aanmelden noodzakelijk: 
svp twee weken tevoren reserveren via educatie@coda-apeldoorn.nl

Media & Wijsheid

Boek-O-matic

Groep 1 t/m 3

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens de boek-O-matic workshop maken leerlingen een eigen prentenboekje op een vertelstrook. De boek-O-matic robot filmt deze strook, terwijl de leerling zijn/haar verhaal bij de plaatjes vertelt.

De filmpjes worden geüpload naar het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube en de vertelstrook wordt tot een mooi eigen boekje gevouwen. Thuis kan zowel het boekje als het filmpje bekeken worden!

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten les + 30 minuten filmen
Kosten: €127,50 (inclusief materiaalkosten en begeleiding. De activiteit kan ook door de leerkracht zelf uitgevoerd worden; de kosten bedragen dan € 65,-).
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl 

CODA ExperienceLab

Ontdek CODA ExperienceLab

arrow-large Created with Sketch.

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en diverse innovatielabs in de Makerspace in CODA Bibliotheek: met recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab, VR Lab en een FabLab.

Leerlingen maken kennis met nieuwe technieken zoals 3D printen en lasersnijden en doen mee aan een interactieve quiz over materialen en technieken die ze in CODA ExperienceLab tegenkomen. Ze gaan aan de slag met robotica en maken kennis met VR. Ook gaan ze brainstormen en fantaseren over de mogelijkheden van de nieuwe technologische ontwikkelingen: wat zou je met deze technieken kunnen doen?

 • Discipline en doelgroep:              
  21st Century Skills – Skills – bovenbouw primair onderwijs en klassen uit het voortgezet onderwijs (het programma kan op niveau worden aangepast)
   
 • Aantal leerlingen:                           
  maximaal 25 leerlingen
   
 • Tijdsduur:                                       
  Ontdek CODA ExperienceLab (70 minuten)
   
 • Kosten:                                            
  Op aanvraag
   
 • Aanmelden:                                     
  innovatie@coda-apeldoorn.nl | 055-5268513

De Derde Dimensie

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens deze interactieve les verdiepen leerlingen zich in het verschil tussen 2D en 3D vormen en leren ze verschillende geometrische vormen benoemen en herkennen. Vanuit deze vormen leren ze vervolgens driedimensionaal te denken en ontwerpen ze een 3D model in een computer software programma. De leerlingen maken kennis met de verschillende 3D printers in de Makerspace van CODA ExperienceLab. Daarnaast leren ze constructies ontwerpen met de 3D printpen waarmee ze uiteindelijk klassikaal aan een gezamenlijk sculptuur gaan werken. Wist je dat je mislukte prints ook weer kan recyclen met de plastic recycle machines!?

 

 • Discipline en doelgroep:              
  21st Century Skills – Skills – bovenbouw primair onderwijs en klassen uit het voortgezet onderwijs (het programma kan op niveau worden aangepast)
   
 • Aantal leerlingen:                           
  maximaal 25 leerlingen
   
 • Tijdsduur:                                       
  De Derde Dimensie (90 minuten)
   
 • Kosten:                                            
  Op aanvraag
   
 • Aanmelden:                                     
  innovatie@coda-apeldoorn.nl | 055-5268513

LEGO Bouwsessie

Groep 4 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens deze actieve workshop leren kinderen hoe ze met Lego WeDo een robot bouwen en programmeren. Lego WeDo doet een beroep op programmeer-, onderzoeks-, ontwerp-, modelleer-, en communicatievaardigheden. De lessen starten met een technische onderzoeksvraag. Vervolgens wordt er in tweetallen een model gebouwd, getest, en verbeterd. Alle modellen worden aan het eind van de les getoond, waarbij de leerlingen het eindontwerp kunnen toelichten.

De bouwsessies geven ruimte om aan te sluiten bij diverse schoolthema’s. In overleg kan gekozen worden voor een meer technische of creatieve benadering. Onderwerpkeuzes zijn bijvoorbeeld: een racewedstrijd (hoe creëer je snelheid?), het gebruik van tandwielen (kracht of snelheid?) of een insectentuin (verschillende manieren van voortbewegen).

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – groep 4 t/m groep 8
Aantal leerlingen: maximaal 20 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Periode: In overleg, bij voorkeur in de ochtend.
Kosten: € 120,- per klas
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

CODA VR Lab

Groep 7 en 8

arrow-large Created with Sketch.

Op safari door de prehistorische natuur, een stadswandeling door de vooroorlogse binnenstad of op ontdekking door verdwenen gebouwen. Virtual Reality laat de gebruiker andere tijden en plaatsen op levensechte wijze ontdekken en beleven. CODA opende op 27 februari 2017 als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab.

Ontdek CODA VR Lab

Piramides bezoeken in Egypte, wandelen door Central Park in New York, driedimensionale sculpturen maken: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in CODA VR Lab. Tijdens een klassenbezoek maken leerlingen kennis met Virtual Reality: Ze krijgen kleine opdrachten waarbij zij met behulp van de techniek en de applicaties informatie opzoeken en de mogelijkheden ervan ontdekken. Zo krijgen ze een goed beeld van wat je met deze toepassing kunt en waar het voor ingezet kan worden. Vervolgens brainstormen de leerlingen over mogelijkheden van deze techniek en wat dit in de toekomst zal brengen.

Bunker Seyss-Inquart

Geschiedenis en moderne techniek worden tijdens dit lesprogramma gecombineerd: leerlingen bekijken in CODA Archief stukken uit de oorlog en in CODA VR Lab nemen ze een virtueel kijkje in de bunker van Arthur Seyss-Inquart, net na de openstelling in 1948. Vanwege restauratie is de bunker momenteel gesloten en slechts bij (zeldzame) gelegenheden toegankelijk voor publiek. De leerlingen werken in groepjes samen om zowel in het VR Lab als in het archief informatie te verzamelen.

 • Discipline en doelgroep
  21st Century Skills – Groep 7/8
 • Aantal leerlingen
  Maximaal 25 leerlingen
 • Tijdsduur
  90 minuten
 • Kosten
  Op aanvraag
   
 • Aanmelden: 
  educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

 

CODA VR- Art

Het programma ‘CODA VR-Art’ neemt leerlingen mee in de hedendaagse kunstwereld. De leerlingen maken kennis met VR en hoe de kunstwereld hier op inspeelt. Bij CODA VR Art staat naast het ontdekken van deze opkomende kunststroming vooral het zelf ervaren centraal.

Tijdens dit programma komen leerlingen meer te weten over VR en hoe de kunstwereld hier op reageert. Tijdens een interactieve presentatie gaan we brainstormen over de kunstwereld van de toekomst. We hebben het zowel over toepassingen in de museale sector, als het gebruik van VR in de kunstpraktijk. De leerlingen gaan op zoek naar kunst in de openbare ruimte, bezoeken een echt virtueel museum en maken zelf ook een virtueel kunstwerk.

 • Discipline en doelgroep:              
  21st Century Skills – bovenbouw primair onderwijs en klassen uit het voortgezet onderwijs (het programma kan op niveau worden aangepast)
   
 • Aantal leerlingen:                           
  maximaal 25 leerlingen
   
 • Tijdsduur:                                          
  90 minuten
   
 • Kosten:                                               
  Op aanvraag
   
 • Aanmelden:                                     
  innovatie@coda-apeldoorn.nl | 055-5268513

Precious Plastic

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Een groot gevaar voor dier én mens! En dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en eindproduct kunnen maken! De machines hebben ieder een eigen rol binnen het recyclingproces. De bouwtekeningen van onze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens. Lees meer over zijn project op www.preciousplastic.com.

Tijdens een voorbereidende les in de klas leren de leerlingen over het belang van het scheiden en hergebruiken van plastic. Zij leren dat plastic een waardevol materiaal is waar je gemakkelijk een nieuwe vorm of bestemming aan kunt geven. Tijdens het bezoek aan CODA gaan de leerlingen aan de slag met diverse soorten plastic en de machines van CODA Precious Plastic. Leerlingen verwerken het gerecyclede plastic tot een nieuw en eigen product dat zij aan het einde van het programma mee naar huis mogen nemen. 

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5/6/7/8
Aantal leerlingen: Maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: Voorbereidende les 120 minuten, les op locatie 120 minuten
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Programmeren met Cubetto

Groep 1 t/m 3

arrow-large Created with Sketch.

De Cubetto-robot laat kinderen spelenderwijs kennismaken met programmeren zonder schermen of ingewikkelde teksten. Door Cubetto mee te nemen op avontuur leren de kinderen het schrijven en aanpassen van codetaal; de essentie van het programmeren. Problemen oplossen, logisch nadenken, ontwikkelen van ruimtelijk bewustzijn en samenwerken staan centraal als kinderen met de Cubetto robot werken, zelfs als ze nog niet kunnen lezen.

CODA heeft een speciale les ontwikkeld die gebaseerd is op het prentenboek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Prentenboek van het jaar 2018). Een tweede les is gebaseerd op het bekende prentenboek  Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: De robot kan 2 weken worden geleend door scholen die een (gratis) schoolabonnement bij CODA hebben.
Kosten: € 35,- voor twee weken

Aanvullend: In de catalogus kunt u zien of de leenkoffer beschikbaar is. Men dient de koffer zelf op te halen en weer in te leveren bij de bibliotheekbalie van CODA Centrale Bibliotheek.
Aanvragen: m.meijer@coda-apeldoorn.nl of 055-5268514

Programmeren met Ozobot

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Daarvoor is het nodig dat kinderen de kernvaardigheid ‘computational thinking’ al jong ontwikkelen. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Ozobot robots laten kinderen spelenderwijs kennis maken met programmeren. Ozobot kan lijnen volgen en kleuren herkennen. Met die kleuren kunnen kinderen Ozobot opdrachten geven. Op visuele wijze leren ze problemen oplossen en logisch nadenken. Het ruimtelijk bewustzijn wordt gestimuleerd evenals het werken in een team. De Ozobots zijn per 4 stuks verpakt in stevige koffers en voorzien van een heldere instructie. Leerkrachten en leerlingen kunnen direct aan slag.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5 t/m 8, praktijkonderwijs en speciaal onderwijs
Aantal leerlingen: 8 (4x2)
Tijdsduur: De robot kan 2 weken worden geleend door scholen die een (gratis) schoolabonnement bij CODA hebben.
Kosten: € 35,- voor twee weken

Aanvullend: In de catalogus kunt u zien of de leenkoffer beschikbaar is. Men dient de koffer zelf op te halen en weer in te leveren bij de bibliotheekbalie van CODA Centrale Bibliotheek.
Aanvragen: m.meijer@coda-apeldoorn.nl of 055-5268514

Nintendo X CODA: Gamestudio

Groep 5 t/m 8

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens het lesprogramma van 90 minuten gaan leerlingen op een interactieve manier aan de slag met 21st century skills. CODA gebruikt hiervoor de Nintendo Switch, een populaire spelcomputer. De leerlingen leren alles over gamedesign en programmeren. Aan de hand van Nintendo-klassiekers zoals ‘Super Smash Brothers’ en ‘Mariokart’ bestuderen zij welke eigenschappen een game succesvol maken. In dit lesprogramma dagen we de leerlingen uit om zelf op zoek te gaan naar essentiële onderdelen in een game.

In Nintendo Gamestudio leren de leerlingen om  zelf een game te maken. De leerlingen gebruiken hiervoor een speciale programmeertaal; de game gebruikt een reeks kleurrijke personages die 'knopixen' worden genoemd om hen de fundamentele concepten van games op een leuke en toegankelijke manier bij te brengen. CODA biedt in samenwerking met Nintendo interactieve educatief programma met de game-console Nintendo Switch en Nintendo Gamestudio.

 

 • Discipline en doelgroep:              
  21st Century Skills – Skills – bovenbouw primair onderwijs en klassen uit het voortgezet onderwijs (het programma kan op niveau worden aangepast)
   
 • Aantal leerlingen:
  maximaal 25 leerlingen
   
 • Tijdsduur:                                          
  90 minuten
   
 • Kosten:                                               
  Op aanvraag
   
 • Aanmelden:                                     
  innovatie@coda-apeldoorn.nl | 055-5268513

 

Op aanvraag geven we de workshop ook op locatie, voor meer informatie mail of bel naar educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Aan de slag met CODA

Maak een afspraak met een medewerker van CODA en ga aan de slag met ons educatieve aanbod!                                   

CODA Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn | educatie@coda-apeldoorn.nl | 055 - 52 68 535 / 513