CODA voor primair onderwijs

CODA voor primair onderwijs

Gevarieerd aanbod

CODA heeft een gevarieerd aanbod voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld op basis van ervaringen en ontwikkelingen uit het veld. Onze educatief medewerker presenteert graag ons aanbod. Bekijk het aanbod voor het primair onderwijs in onderstaand overzicht.

Cultureel Erfgoed

Oud IJzer leskist

arrow-large Created with Sketch.

Met behulp van de Oud IJzer leskist kun je zelfstandig op school zes lessen verzorgen. Bovendien is er één praktijkles IJzersmeden. In deze les kun je met je klas zelf ijzersmeden met een echte ijzeroven! De leskist is gemaakt door Bureau uit de Tijd, met medewerking van Gemeente Apeldoorn en CODA.

IJzer is een metaal dat we allemaal wel kennen. Het is sterk en magnetisch en als je het verhit, wordt het vloeibaar zodat je het kunt smeden of gieten. In de prehistorie (800 tot 12 jaar voor Christus) werd voor het eerst ijzer gewonnen en gebruikt. Deze periode noemen we ook de IJzertijd.

Wat leer je precies?

In dit lesprogramma ontwikkelen leerlingen historisch besef en doen ze praktische kennis op over ijzerwinning en ijzertoepassingen.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: De leskist blijft zes weken lang op school. De praktijkles duurt 90 minuten.
Kosten: € 70,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Hanna’s reis: historische bronnen

arrow-large Created with Sketch.

Het boek Hanna’s reis van Martine Letterie vertelt over de vijftienjarige Hanna die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoornsche Bosch terechtkomt. Het personage van Hanna is gebaseerd op Margaretha Swart, een meisje dat echt geleefd heeft. Lees meer over Hanna’s reis via www.hannasreis.nl.

Wat leer je precies?

Tijdens het lezen van het boek nemen de leerlingen kennis van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Een gebeurtenis die een enorme impact heeft gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Bij dit boek is educatief materiaal verkrijgbaar:

Lesdoos Hanna’s reis

In deze lesdoos zitten foto’s en brieven uit Margaretha’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornsche Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken leerlingen de historische bronnen.

Leenkoffer Hanna’s reis

Deze koffer bevat verschillende voorwerpen zoals familiefoto’s en brieven van Margaretha, documenten over het Apeldoornsche Bosch en een replica van een Jodenster. Met de bijbehorende digitale presentatie kan het thema Jodenvervolging worden uitgediept en wordt de bedoeling van de auteur toegelicht.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoef - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Waar: In de klas
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €25,- per lesdoos | Leenkoffer: € 20,-
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

www.apeldoorn4045.nl

arrow-large Created with Sketch.

De digitale lesbrief Apeldoorn4045 daagt leerlingen uit op zoek te gaan naar sporen van de oorlog in hun eigen omgeving. Zichtbare sporen in de vorm van monumenten – daarvan zijn er veel in Apeldoorn - waarvan er bovendien veel zijn geadopteerd door Apeldoornse scholen. Daarnaast kan er ook gezocht worden naar onzichtbare sporen in de vorm herinneringen die veel mensen nog hebben aan de oorlog.

Wat leer je precies?

Aan de hand van de lesbrief koppelen leerlingen de verhalen van de oorlog aan plekken en mensen in hun eigen omgeving. Op deze manier nemen ze kennis van de lokale geschiedenis en kunnen ze zich makkelijker verplaatsen in het lot van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (in groepjes)
Tijdsduur: Eigen invulling
Kosten: Geen
Aanvullend: Dit project sluit aan bij Hanna's reis: Historische bronnen 
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Verzegeld

arrow-large Created with Sketch.

In dit programma krijgen leerlingen een uniek inkijkje in het depot van CODA Archief waar ze onder andere een handschrift met zegel uit de zeventiende eeuw te zien krijgen. Vervolgens gaan ze in CODA FabLab een eigen zegelstempel maken met behulp van 21ste Century Skills daarbij maken ze kennis met diverse moderne machines en de mogelijkheden van CODA FabLab. Het programma kan worden uitgebreid met een creatieve workshop kalligrafie.

Wat leer je precies?

Aan de hand van oude archiefstukken maken leerlingen kennis met handschriften door de eeuwen heen en leren aansluitend met behulp van 21st Century Skills zelf een zegelstempel maken. Daarbij leren ze werken met verschillende moderne technieken en machines in CODA FabLab.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 120 minuten
Kosten: € 177,50 (exclusief workshop kalligrafie)
Aanvullend: Ter aanvulling op het programma kan een kalligrafie workshop worden toegevoegd. 
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268513

Beleef het Apeldoorns verleden

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Centrale Bibliotheek vertellen vijf historische paviljoens op thematische wijze over de geschiedenis van Apeldoorn. In een rondleiding met verschillende activiteiten en opdrachten komt de geschiedenis van Apeldoorn tot leven.

Wat leer je precies?

Met een uitdagende route langs de historische paviljoens kom je via verschillende opdrachten meer te weten over de geschiedenis van Apeldoorn.

Wat is er onder andere te zien?

Foto’s van Apeldoorn rond 1900, inktpotjes van Talens, producten van N.V. Zeepfabrikanten De Haas & Van Brero, leren vliegeniersschoenen uit de Tweede Wereldoorlog en een stoel ontworpen door de vooraanstaande Apeldoornse aannemer, architect en meubel- en interieurontwerpen Christiaan Wegerif.

Discipline en doelgroep: Cultureel Erfgoed - Groep 7 en 8
Aantal leerlingen: Klassikaal (maximaal 30 leerlingen)
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: In het archiefdepot liggen de schatten van CODA Archief. Tijdens deze rondleiding in het depot krijgen leerlingen diverse oude stukken te zien, eventueel gekoppeld aan een thema. Deze rondleiding duurt 30 minuten en kost € 30,-.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268550

Europese verhalenkoffer

arrow-large Created with Sketch.

De Europese verhalenkoffer zit vol spannende verhalen, bijbehorende voorwerpen, creatieve opdrachten en lesmateriaal dat is toegespitst op de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

Met behulp van de verhalenkoffer kun je uiteenlopende Europese thema’s op een leuke en aansprekende manier behandelen met leerlingen. Bovendien tref je in de leskoffer ook lesmateriaal voor je digibord aan. Maak lessen over de Europa leuker en interactiever.

Wat leer je precies?

Leerlingen van groep 5 tot en met 8 leren meer over Europa aan de hand van verschillende voorwerpen uit de koffer. Voor groepen 1 tot en met 4 zijn er creatieve opdrachten met als thema ‘op reis’.

Discipline en doelgroep: Cultuur & lezen - Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: de uitleentermijn van de koffer is vier weken
Kosten: Geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

Lezen en schrijven

De Nationale Voorleesdagen 2018

arrow-large Created with Sketch.

De Nationale Voorleesdagen 2018 vinden plaats van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari 2018. Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt landelijk aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Het Prentenboek van het Jaar staat centraal in deze voorleescampagne.

CODA Bibliotheek organiseert tijdens de Nationale Voorleesdagen een feestelijk groepsbezoek in een CODA vestiging met een interactieve voorleesactiviteit. Dit bezoek is ook geschikt voor peuters. Een ouderbijeenkomst over voorlezen behoort ook tot de mogelijkheden.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Groep 1 en 2
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 30 minuten
Kosten: Het groepsbezoek aan de bibliotheek is gratis. De ouderbijeenkomst over voorlezen kost €70,- per uur.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Ouderbijeenkomst leesbevordering

arrow-large Created with Sketch.

In de taalontwikkeling van kinderen spelen ouders/verzorgers een belangrijke rol. De CODAcoach kan een bijdrage leveren aan uw ouderbijeenkomst. Onderwerpen die aan bod kunnen komen:

·         leesbevordering
·         de kracht van (voor)lezen
·         vakantielezen
·         met je kind naar de bibliotheek.

Discipline en Doelgroep: Lezen - Ouders/verzorgers
Periode: Gehele schooljaar
Aantal deelnemers: Minimaal 10 personen
Kosten: €70,- per uur
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Vliegensvlugge Verteller

arrow-large Created with Sketch.

De Vliegensvlugge Verteller komt twee keer per jaar naar jouw school en neemt een koffer met actuele boeken mee. In een kwartier vertelt hij of zij in het kort iets over de boeken en leest een stukje voor uit ieder boek. Daarna kunnen  leerlingen op een tip-blad aankruisen welk boek ze graag willen lezen.

Aansluiten bij thema’s en opdrachten

De Vliegensvlugge Verteller is een leuke vorm van boekpromotie tijdens de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober 2017) en de Nederlandse Kinderjury (maart t/m april 2017). Aansluiting bij andere klassikale thema’s is ook mogelijk!

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 3 t/m 8
Tijdsduur: 15 minuten per groepsbezoek (twee keer per jaar)
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: €40,- per groep
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Apeldoornse Kinderjury in de klas

arrow-large Created with Sketch.

Doe mee met de Kinderjury en maak lezen nóg leuker! De CODA coach geeft het startsein met een kinderjuryquiz en een boekenproeverij. Je leent zelf een collectie kinderjuryboeken die de leerlingen gedurende 6 weken gaan lezen. Na deze periode komt de CODA coach terug voor een heuse stemronde waarbij alle stemmen meetellen voor de verkiezing van het Apeldoorns Uiltje 2018. Ieder jurylid ontvangt een leuke attentie en een officiële oorkonde.

Het Apeldoorns uiltje

Het Apeldoorns Uiltje is de prijs voor de schrijver of schrijfster van het boek waarop basisscholieren van Apeldoorn het meest hebben gestemd tijdens de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury. Op het Kinderboekenweekfeest bij CODA wordt de prijs uitgereikt door één van de Apeldoornse stemmers.

Discipline en Doelgroep: Lezen – Groep 5 en 6
Tijdsduur: 2 x 30 minuten
Aantal deelnemers: Klassikaal
Kosten: €93,- inclusief materialen
Aanmelden: deze activiteit heeft plaats van maart tot en met juni 2018. Aanmelden kan via educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

Plezier met poëzie

arrow-large Created with Sketch.

Poëzie om je pols | groep 6 t/m 8

Van CODA ontvang je tien prikkelende gedichten. Gedurende een schoolweek lees je samen met je leerlingen iedere dag twee gedichten voor. Na deze week komt de CODA coach in de klas en gaan leerlingen aan de slag met een bijzondere opdracht. Na afloop heeft namelijk iedere leerling een eigengemaakte poëtische verrassing om zijn pols!

ShowMe | groep 4 t/m 6

Uit een kleine selectie gedichten kiezen leerlingen één gedicht dat hen aanspreekt. Met behulp van de gratis app Showme maken ze op een iPad een animatie van dit gedicht (er zijn 10 iPads beschikbaar). De resultaten kunnen heel eenvoudig (via YouTube, mail of schoolwebsite) gedeeld worden.

Discipline en Doelgroep: Groep 4 t/m 8
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: € 70,-
Aanvullend: De activiteiten sluiten heel goed aan bij de Nationale Poëzieweek (25 t/m 31 januari 2018), maar kunnen natuurlijk het hele jaar door ingepland worden.
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055 5268517

Groepsbezoek bibliotheek

arrow-large Created with Sketch.

Ik voel een voet – groep 1-2

Voorlezen, zingen en puzzelen tussen de prentenboeken!

Koken met Vos en Haas – groep 3

Kinderen ‘kokkerellen’ met letters, woorden en zinnen en maken kennis met de eerste leesboekjes.

Speurneuzen in de bibliotheek – groep 4

Met een loep en een rugzak speuren in de bibliotheek en kennismaken met (informatieve) leesboeken.

Bibliomemo – groep 5

Vind spelenderwijs een boek en leer meer over de betekenis van pictogrammen bij (informatieve) leesboeken.

BieppStore – groep 6

Met de iPad opdrachten maken en Bieppcredits verdienen; leer zoeken in de catalogus en in de fysieke collectie.

1 Tegen allen – groep 7-8

De klas wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk opdrachten te maken. Gericht zoeken en samenwerken staan hierbij centraal. Wint jouw klas van CODA?

Discipline en Doelgroep: Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: geen
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268517

Kunst kijken

CODA Museum Exclusief

arrow-large Created with Sketch.

CODA Museum programmeert een divers aanbod aan tentoonstellingen van zowel (inter)nationale als regionale kunstenaars. Voor het onderwijs ontwikkelt CODA Museum Exclusief: educatieve programma’s die speciaal ontwikkeld zijn bij onze tentoonstellingen.

Wat ga je doen?

Leerlingen worden ontvangen en begeleid door museumdocenten die hen door middel van activerende opdrachten uitdagen om te kijken, filosoferen, experimenteren, vragen te stellen en te discussiëren over kunst. Bij een aantal specials is een CODA combi bezoek mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan CODA Museum gecombineerd met een bezoek aan CODA FabLab.

Discipline en Doelgroep: Kunst - Groep 1 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 60-90 minuten 
Aanvullend: Kom je op eigen gelegenheid naar CODA Museum, meld je dan minimaal twee weken van tevoren aan en zorg ervoor dat iedereen de museumregels voorafgaand aan het bezoek gelezen heeft. Deze regels zijn te vinden op de website van CODA
Kosten: € 70,- per uur (incl. 2 museumdocenten, entree en een lesbrief)
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268451

Wie ben ik, wie ben jij, wie zijn wij?

arrow-large Created with Sketch.

Wat draag jij het liefst? Oorbellen? Een stoere leren armband die je zelf hebt gemaakt? Een ketting die je laatst hebt gekregen? Sieraden zijn kleine kunstwerken die veel vertellen over wie jij bent. CODA Museum beheert de grootste collectie hedendaagse sieraden in Nederland die steeds vanuit verschillende invalshoeken te zien zijn.

Wat ga je doen?

Tijdens dit programma ontdekken kinderen door middel van activerende opdrachten hoe je met een sieraad een verhaal kunt vertellen. Museumdocenten van CODA begeleiden hen en dagen hen uit om te kijken, te filosoferen, te experimenteren, vragen te stellen en te discussiëren over kunst.

Verschillende programma’s

‘Wie ben ik?’ [groep 3/4]

Leerlingen ontdekken spelenderwijs hoe ze zichzelf kunnen verbeelden in een sieraad.

‘Wie ben jij?’ [groep 5/6]

Leerlingen maken aan de hand van het sieraad een vergelijking tussen zichzelf en klasgenoten.

‘Wie zijn wij?’ [groep 7 en 8]

Leerlingen bundelen de verschillende kwaliteiten van leerlingen in een sieraad.

Discipline en Doelgroep: Kunst - Groep 3 t/m 8
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen
Tijdsduur: 60-90 minuten
Aanvullend: Kom je op eigen gelegenheid naar CODA Museum, meld je dan minimaal twee weken van tevoren aan en zorg ervoor dat iedereen de museumregels voorafgaand aan het bezoek gelezen heeft. Deze regels zijn te vinden op de website van CODA.
Kosten: € 70,- per uur (incl. 2 museumdocenten, entree en een lesbrief)
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268451

Media & Wijsheid

Boek-O-matic

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens de boek-O-matic workshop maken leerlingen een eigen prentenboekje op een vertelstrook. De boek-O-matic robot filmt deze strook, terwijl de leerling zijn/haar verhaal bij de plaatjes vertelt.

De filmpjes worden geüpload naar het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube en de vertelstrook wordt tot een mooi eigen boekje gevouwen. Thuis kan zowel het boekje als het filmpje bekeken worden!

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills - Groep 1 t/m 3
Aantal leerlingen: Klassikaal
Tijdsduur: 60 minuten
Kosten: €95,- (inclusief materiaalkosten en begeleiding. De activiteit kan ook door de leerkracht zelf uitgevoerd worden; de kosten bedragen dan € 1,50 per leerling).Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268517

CODA FabLab

arrow-large Created with Sketch.

CODA FabLab werd eind 2014 geopend en biedt een brede doelgroep de gelegenheid op laagdrempelige wijze kennis te maken met moderne, innovatieve technieken als 3D printing en lasercutting.

Ontdek CODA FabLab

Leerlingen maken kennis met nieuwe technieken zoals 3D printen en lasersnijden en doen mee aan een interactieve quiz over materialen en technieken die ze in CODA FabLab tegenkomen. Ook gaan ze brainstormen en fantaseren over de mogelijkheden van de nieuwe technologische ontwikkelingen: wat zou je met deze technieken kunnen doen? Na een demonstratie kunnen leerlingen de moderne machines ontdekken en zelf op een van de machines een klein ontwerp maken.

De Derde Dimensie

Tijdens deze interactieve les verdiepen leerlingen zich in het verschil tussen 2D en 3D vormen en leren ze verschillende geometrische vormen benoemen en herkennen. Vanuit deze vormen leren ze vervolgens driedimensionaal te denken en ontwerpen ze een 3D model. Ook leren ze constructies te ontwerpen met de 3D printpen waarmee ze uiteindelijk klassikaal aan een gezamenlijk sculptuur gaan werken. Aansluitend leren zij de 3D printer kennen en ontdekken ze de mogelijkheden van deze techniek.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5 t/m 8
Aantal leerlingen: maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: Ontdek CODA FabLab (70 minuten) – De Derde Dimensie (90 minuten)
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

CODA VR Lab

arrow-large Created with Sketch.

Op safari door de prehistorische natuur, een stadswandeling door de vooroorlogse binnenstad of op ontdekking door verdwenen gebouwen. Virtual Reality laat de gebruiker andere tijden en plaatsen op levensechte wijze ontdekken en beleven. CODA opende op 27 februari 2017 als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab.

Ontdek CODA VR Lab

Piramides bezoeken in Egypte, wandelen door Central Park in New York, driedimensionale sculpturen maken: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in CODA VR Lab. Tijdens een klassenbezoek maken leerlingen kennis met Virtual Reality: Ze krijgen kleine opdrachten waarbij zij met behulp van de techniek en de applicaties informatie opzoeken en de mogelijkheden ervan ontdekken. Zo krijgen ze een goed beeld van wat je met deze toepassing kunt en waar het voor ingezet kan worden. Vervolgens brainstormen de leerlingen over mogelijkheden van deze techniek en wat dit in de toekomst zal brengen.

Bunker Seyss-Inquart

Geschiedenis en moderne techniek worden tijdens dit lesprogramma gecombineerd: leerlingen bekijken in CODA Archief stukken uit de oorlog en in CODA VR Lab nemen ze een virtueel kijkje in de bunker van Arthur Seyss-Inquart, net na de openstelling in 1948. Vanwege restauratie is de bunker momenteel gesloten en slechts bij (zeldzame) gelegenheden toegankelijk voor publiek. De leerlingen werken in groepjes samen om zowel in het VR Lab als in het archief informatie te verzamelen.

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 7/8
Aantal leerlingen: Maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Mediawijsheid

arrow-large Created with Sketch.

Ben jij wel goed wijs? – groep 6 t/m 8

In deze interactieve lessen worden leerlingen bewust gemaakt van hun eigen rol en de rol van anderen op het internet. Thema’s zijn cyberpesten, social media, beeldmanipulatie in nieuws en reclame, Whatsapp en Instagram. Naast het opdoen van kennis is er tijdens de les veel ruimte voor gesprek en discussie.

Creatief met apps – groep 3 t/m 6

Gedichten animeren met Showme, een verhaal naspelen met Puppet Pals, een strip maken met Comic Book - dit zijn enkele voorbeelden van apps die ingezet kunnen worden bij leesbevordering en taalontwikkeling. Informeer naar de mogelijkheden. (Voor deze les zijn 10 iPads beschikbaar).

Ouderbijeenkomst mediawijsheid

Ouders vragen zich vaak af wat een goede mediaopvoeding inhoudt. Hoe zorg je voor veilig en verantwoord gebruik van (social) media door kinderen? Samen met de CODA coach gaan ouders hierover met elkaar in gesprek en is er ruimte om samen te kijken naar trends en ontwikkelingen op mediagebied.

Discipline en Doelgroep: 21st Century Skills - Groep 6 t/m 8 en 3 t/m 6
Aantal leerlingen: Klassikaal; voor de ouderbijeenkomsten geldt een minimale deelname van 10 ouders/verzorgers.
Tijdsduur: Lessen Mediawijsheid: 90 minuten | Creatief met apps: 60 minuten | Ouderbijeenkomst: 90 minuten
Kosten: €70,- per uur

Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055–5268539

LEGO Bouwsessie

arrow-large Created with Sketch.

Tijdens deze actieve workshop leren kinderen hoe ze met Lego WeDo een robot bouwen en programmeren. Lego WeDo doet een beroep op programmeer-, onderzoeks-, ontwerp-, modelleer-, en communicatievaardigheden. De lessen starten met een technische onderzoeksvraag. Vervolgens wordt er in tweetallen een model gebouwd, getest, en verbeterd. Alle modellen worden aan het eind van de les getoond, waarbij de leerlingen het eindontwerp kunnen toelichten.

De bouwsessies geven ruimte om aan te sluiten bij diverse schoolthema’s. In overleg kan gekozen worden voor een meer technische of creatieve benadering. Onderwerpkeuzes zijn bijvoorbeeld: een racewedstrijd (hoe creëer je snelheid?), het gebruik van tandwielen (kracht of snelheid?) of een insectentuin (verschillende manieren van voortbewegen).

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – groep 4 t/m groep 8
Aantal leerlingen: maximaal 20 leerlingen
Tijdsduur: 90 minuten

Tijd: In overleg, bij voorkeur in de ochtend.
Kosten: € 120,00
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Precious Plastic

arrow-large Created with Sketch.

Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Een groot gevaar voor dier én mens! En dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en eindproduct kunnen maken! De machines hebben ieder een eigen rol binnen het recyclingproces. De bouwtekeningen van onze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens. Lees meer over zijn project op www.preciousplastic.com.

Tijdens een voorbereidende les in de klas leren de leerlingen over het belang van het scheiden en hergebruiken van plastic. Zij leren dat plastic een waardevol materiaal is waar je gemakkelijk een nieuwe vorm of bestemming aan kunt geven. Tijdens het bezoek aan CODA gaan de leerlingen aan de slag met diverse soorten plastic en de machines van CODA Precious Plastic. Leerlingen verwerken het gerecyclede plastic tot een nieuw en eigen product dat zij aan het einde van het programma mee naar huis mogen nemen. 

Discipline en doelgroep: 21st Century Skills – Groep 5/6/7/8
Aantal leerlingen: Maximaal 25 leerlingen
Tijdsduur: Voorbereidende les 120 minuten, les op locatie 120 minuten
Kosten: Op aanvraag
Aanmelden: educatie@coda-apeldoorn.nl of 055-5268513

Aan de slag met CODA

Maak een afspraak met een medewerker van CODA en ga aan de slag met ons educatieve aanbod!                                   

CODA Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn | educatie@coda-apeldoorn.nl | 055 - 52 68 535 / 513