Travelling Bricks

van
21.04.2024
t/m
25.08.2024

Travelling Bricks

Een leven lang LEGO!

Een fantastische tentoonstelling met meer dan een miljoen LEGO stenen! Van paard en wagen tot koetsen, fietsen, tractoren, schepen, raceauto’s, treinen, vliegtuigen en spaceshuttles. Voertuigen hebben de afgelopen eeuwen een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de wereld in sneltreinvaart kleiner gemaakt. LEGO is bovendien tijdloos en voor iedereen. Dat was veertig jaar geleden zo en dat is vandaag de dag nog altijd zo. De reizende tentoonstelling Travelling Bricks beleeft zijn Nederlandse première van 21 april tot en met 25 augustus 2024 in CODA Museum. In de tentoonstelling ontdek je alles over transport en vervoermiddelen en natuurlijk laat je je fantasie de vrije loop met de 200.000 LEGO stenen in de tentoonstelling waar je je eigen auto, fiets, boot of auto bouwt!

In Travelling Bricks staan de vier transportthema’s zee, lucht, land en ruimte centraal. Binnen deze thema’s worden iconische voertuigen getoond, zoals de Titanic; een LEGO-schip van meer dan zeven meter lang. En wat dacht je van een raket van drie meter hoog of een zeppelin van drie meter lang, een spectaculair ruimteschip of een Boeing 747? En dat is nog lang niet alles. In zestig scenes zijn er meer dan 120 LEGO-modellen te zien, opgebouwd door professionele LEGO-kunstenaars.

CODA Museum in Apeldoorn is een plek voor moderne kunst, vormgeving en regionaal erfgoed. Ambacht en innovatie staan in tentoonstellingen, presentaties en activiteiten centraal. Ook het maakproces van de kunstenaar of vormgever wordt in beeld gebracht. CODA Museum en CODA ExperienceLab werken daartoe intensief samen, bijvoorbeeld in presentaties in de Showroom van CODA ExperienceLab en in activiteiten en workshops in de Makerspace van CODA ExperienceLab.

In CODA Museum geven we perspectief aan de huidige tijd door historische en moderne objecten te combineren en te tonen vanuit verschillende invalshoeken. Zo is er aandacht voor lokaal erfgoed van nationale betekenis. Denk bijvoorbeeld aan het houten ADO speelgoed van ontwerper Ko Verzuu dat in Apeldoorn gemaakt werkt. Het ADO speelgoed is een belangrijke deelcollectie die tijdens Travelling Bricks ook getoond wordt. CODA Archief besteedt in dezelfde periode aandacht aan de geschiedenis van voertuigen. Wist je dat CODA Apeldoorn van oudsher op een kruispunt van wegen en handelsroutes ligt? Door de gunstig ligging ontwikkelde Apeldoorn zich sneller en sterker dan omliggende dorpen. Ook zijn er in de regio diverse transportmerken ontwikkeld zoals de Sparta brommers en fietsen. De gunstige ligging van Apeldoorn en daarmee de versnelde ontwikkeling van de stad werd later versterkt door de aanleg van het Apeldoorns kanaal en spoorwegen in vijf richtingen. Kortom, de Nederlandse première van Travelling Bricks is in CODA en in Apeldoorn helemaal op zijn plaats. Reis je met ons mee?

In de tentoonstelling ga je zelf aan de slag met meer dan 200.000 bouwstenen. Ook is er een uitgebreid programma met activiteiten en workshops! Meer informatie is vind je begin 2024 op www.coda-apeldoorn/lego.