Rondje Erfgoed

Rondje Erfgoed

In de Gelderse Stedendriehoek, het gebied rondom Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, vind je een schat aan bijzonder erfgoed. Van de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp en de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk tot aan Stedelijk Museum Zutphen en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland. Erfgoedlocaties met boeiende verhalen en bovendien op steenworp afstand van elkaar, heel goed bereikbaar per fiets en soms ook te voet of zelfs per stoomtrein.  

Een uniek verzamelalbum en routeboekje ineen 
Al die bijzondere verhalen zijn samengebracht in een uniek routeboekje: naast achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en bijzondere wetenswaardigheden vind je in deze gids ook foto's en andere afbeeldingen. Maar, niet bij elke locatie zijn alle bijbehorende afbeeldingen opgenomen. De stickers die nodig zijn om dit routeboek compleet te maken, krijg je gratis bij een bezoek aan de erfgoedlocaties. Spaar ze allemaal en maak van dit album een mooi aandenken aan jouw Rondje Erfgoed. 

 

Gemeenten en erfgoedlocaties ‘aan het woord’

In deze gids vertellen de vijf deelnemende gemeenten iets over hun (erfgoed)geschiedenis en wat je in die gemeente kunt doen, zien én beleven. Van een wandeling langs beken, sprengen en de uiterwaarden tot een bezoek aan één van de vele evenementen of musea die deze gemeenten rijk zijn. Ook elke erfgoedlocatie neemt je in het kort mee terug in de tijd, maar vertelt natuurlijk ook wat je daar nú kunt doen. Zo zijn er bij verschillende locaties verrassende en leerzame rondleidingen, kun je bijvoorbeeld met een Berkelzomp over de Berkel varen en kom je meer te weten over Aleyda, de heks van Almen. Via QR-codes in het routeboekje word je doorverwezen naar de website van een gemeente of locatie, waar je informatie vindt over de openingstijden, activiteiten, evenementen en tentoonstellingen. 

Routeboekje 
Naast achtergrondinformatie vind je in dit album verschillende routes waarmee je jouw Rondje Erfgoed kunt plannen. Er is niet alleen een hoofdroute die je langs alle locaties voert, maar bij de locaties zijn ook routes opgenomen waarmee je de directe omgeving per fiets, te voet of zelfs met de stoomtrein kunt verkennen. Waar je jouw Rondje Erfgoed begint, is aan jou: je kunt de route in elke gemeente en bij elke erfgoedlocatie starten. Bij elke locatie is een routebeschrijving opgenomen naar de volgende locatie, waarbij zoveel mogelijk gebruikgemaakt is van knooppuntenroutes.  

De Gelderse Stedendriehoek

Het project Rondje Erfgoed is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en de erfgoedinstellingen die met hun verhalen in dit verzamelalbum zijn opgenomen. Die verhalen, die ook verbonden zijn aan het Verhaal van Gelderland, vormen samen een bijzondere ontdekkingstocht door de Gelderse Stedendriehoek.   

Verkoopadressen
Dit routeboekje en verzamelalbum ineen is vanaf 29 mei voor € 3,- te koop bij CODA en bij de hieronder opgenomen erfgoedinstellingen en gemeenten. Kijk voor de openingstijden op de website van de desbetreffende locatie.  

Gemeente Apeldoorn

arrow-large Created with Sketch.

CODA  

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn  

  

Museumstation Veluwsche Stoomtrein Maatschappij  

Dorpstraat 140, Beekbergen  

  

Papierfabriek De Middelste Molen  

Kanaal Zuid 497, Loenen  

Gemeente Brummen

arrow-large Created with Sketch.

Primera XL / Toeristisch Informatiepunt   

Marktplein 13-14, Brummen  

  

Boekhandel Hendriks / Toeristisch Informatiepunt   

Stuijvenburchstraat 36, Eerbeek  

  

Ludgeruskerk  

Dorpsstraat 57, Hall  

Gemeente Zutphen

arrow-large Created with Sketch.

Stedelijk Museum Zutphen  

’s Gravenhof 4, Zutphen   

Gemeente Lochem

arrow-large Created with Sketch.

VVV Lochem  

Markt 2, Lochem  

  

Museum STAAL 

Dorpsstraat 39, Almen

 

Het Kamertheater  

Wagenvoortsdijk 8, Almen  

  

Berkelzomp Ente  

Stijgoord 2, Lochem  

  

Huis Verwolde  

Jonker Emilelaan 4, Laren  

  

Museum MORE  

Hoofdstraat 28, Gorssel  

Gemeente Voorst

arrow-large Created with Sketch.

Kasteel de Lathmer  

Lathmerweg 5, Wilp  

  

Ruïne de Nijenbeek  

Nijenbeekseweg 48, Voorst  

  

Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk  

Wilpsedijk 2, Wilp 

Maak kans op een persoonlijke rondleiding

Wanneer je voor 31 december 2024 alle stickers verzameld hebt, maak je kans op een persoonlijke rondleiding bij één van de erfgoedlocaties. Heb je alle locaties bezocht en is je album vol? Mail dan naar rondjeerfgoed@coda-apeldoorn.nl en maak kans op een bijzondere en persoonlijke rondleiding voor twee personen bij één van de deelnemende locaties. Meedoen kan tot 31 december 2024, maar wacht niet te lang: alleen de eerste 20 aanmeldingen krijgen deze rondleiding, inclusief koffie en gebak, aangeboden. 

Samenwerkingspartners Rondje Erfgoed 
Rondje Erfgoed is een samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en de erfgoedinstellingen Berkelzomp Ente, CODA Archief & Erfgoed, Eerbeek Papierdorp, Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem, Huis Verwolde, Landgoed de Poll, Ludgeruskerk, Musea Zutphen, Museum MORE, Museum STAAL, Museum Zozijn, Papierfabriek De Middelste Molen, Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk, Theatermakers Achterhoek en de Veluwse Stoomtreinmaatschappij. 

Ontdek met deze gids in de hand de Gelderse Stedendriehoek en kom al fietsend meer te weten over bijzonder Gelders erfgoed.