CODA Daktuin

CODA Daktuin

CODA Daktuin groeit en bloeit op het dak van CODA Centrale Bibliotheek! Bezoekers kunnen op verschillende momenten genieten van deze tuin in het centrum van Apeldoorn. Door een boek te lezen in alle stilte, te dwalen door deze groene oase of deel te nemen aan een activiteit. Ook vergaderen op CODA Daktuin is mogelijk!

In lijn met het gemeentelijk streven een groene stad te (blijven) realiseren, wil ook CODA zoveel mogelijk klimaatneutraal zijn. Zo staat op de CODA daken ruim 160 vierkante meter aan zonnepanelen, worden de toiletten in CODA Museum doorgespoeld met regenwater dat daartoe opgeslagen wordt en wordt in CODA ExperienceLab specifiek aandacht besteed aan activiteiten rondom duurzaamheid en circulariteit. Denk aan activiteiten en projecten die betrekking hebben op plastic recycling, kledingreparatie, een duurzame leefstijl en het laten groeien en gebruiken van natuurlijke grondstoffen. CODA Daktuin zorgt niet alleen voor een natuurlijke isolatie van het gebouw, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in de stad. Een stad is immers een dynamisch en divers leefgebied; niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Het transformeren van grijze daken in kleurrijke tuinen draagt bij aan de biodiversiteit, zorgt voor meer verkoeling en groen in de bebouwde Apeldoornse binnenstad.  

Kweektuin 

In de kweektuin groeien verschillende soorten bloemen, planten, waarvan sommige gebruikt worden voor het verven van textiel of het maken van grafische prenten. De kruiden die op de daktuin groeien worden ingezet voor consumptie, bijvoorbeeld tijdens theeproeverijen. Wil je deelnemen aan een activiteit? Bekijk de daktuinagenda via bovenstaande button. Ook wordt er momenteel vlas gekweekt, CODA neemt namelijk deel aan het landelijke project van CraftCouncil genaamd ‘1M2 Vlas’. 

 

Boomveren 

In CODA Daktuin staan twee bomen, geïnstalleerd in boomveren. Voor de kenners: het gaat om een Prunus Yedoensis en een Quercus Ilex. Groen gaat hitte tegen en bomen zorgen voor verkoelende schaduw. We hebben gekozen voor twee bomen in onze daktuin, maar een boom is zwaar daar waar het dak van CODA maar een beperkt aantal kilo's dragen. De boomveer is daar een innovatieve oplossing voor; deze uitvinding maakt het mogelijk om op bestaande daken bomen te plaatsen met een minimum aan gewichtsbelasting. De boom zelf staat dus niet met haar wortels in de bodem, maar ‘hangt’ in een technische constructie die nauwelijks ruimte inneemt. Omdat de boom in deze constructie tussen veren hangt, heeft deze geen wortelstelsel nodig om stabiel te blijven staan. De boom ‘weegt’ zo een fractie van zijn normale gewicht en kan letterlijk met alle winden meewaaien en schommelt hij flexibel in de constructie. 

 

Droogkasten 

Drogen is de oudste methode om voedsel te conserveren. Dit was vrijwel de enige methode om voedsel te conserveren, tot het einde van de 18e eeuw toen het inblikken werd ontwikkeld. Drogen is een uitstekende manier om voedsel te bewaren en voedseldrogers op zonne-energie zijn een geschikte technologie voor het conserveren van voedsel. Gedroogde kruiden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor consumptie. Maar wist je dat CODA ExperienceLab bloemen en planten onder andere gebruikt voor het verven van textiel en het maken van prachtige bioprenten? Daarnaast worden er ook mandarijnenschillen, oud brood en koffiedik gedroogd in de kasten. Dit materiaal wordt vermalen en gebruikt voor de productie van kommen. Deze kommen worden geperst met de Beyond Plastic Biopress in speciale mallen in het BiodesignLab van CODA ExperienceLab. 

De droogkasten zijn gemaakt door Collectief Soepel en mede mogelijk gemaakt dankzij de BiodesignLab-innovatiesubsidie van de KB (Koninklijke Bibliotheek). 

Wanneer is CODA Daktuin geopend?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Daktuin is geopend tijdens activiteiten en evenementen, bekijk de agenda (via filter ‘Daktuin’) voor activiteiten op het dak. Daarnaast is CODA Daktuin elke donderdag en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur vrij toegankelijk voor bezoekers (open inloop). 

Huisregels en veiligheid

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Daktuin worden de volgende veiligheidsregels gehanteerd: 

  • Het betreden van CODA Daktuin is op eigen risico 
  • Het is niet toegestaan om in de plantenbakken te lopen, staan of zitten 
  • Geen planten, bloemen of kruiden plukken zonder toestemming 
  • Niet over de balustrade hangen of klimmen in het hekwerk 
  • Roken is niet toegestaan 
  • Kinderen jonger dan 8 jaar bezoeken de daktuin alleen onder begeleiding van een volwassene 
  • Het is niet toegestaan om zelf plantenbakken of boomveren te verplaatsen 

Is CODA Daktuin toegankelijk voor een rolstoel?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, CODA Daktuin is toegankelijk voor personen die gebruik maken van een rolstoel of rollator. Wij helpen je graag bij het betreden van het dak, meld je hiervoor bij de balie van CODA (centrale ingang) of CODA Bibliotheek.  

Kan ik CODA Daktuin boeken of reserveren?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Daktuin is beschikbaar voor verhuur voor bijvoorbeeld evenementen, bijeenkomsten of vergaderingen. Voor het plaatsen van een reservering kun je een mail sturen naar evenementen@coda-apeldoorn.nl 

Kan ik CODA Daktuin met een klas bezoeken?

arrow-large Created with Sketch.

Langskomen met een klas? Dat kan! Neem per mail contact op via daktuin@coda-apeldoorn.nl. CODA biedt educatieve programma’s rondom leesbevordering en biodesign aan in CODA Daktuin.  

Meer informatie of vragen?

arrow-large Created with Sketch.

Heb je vragen over CODA Daktuin? Mail naar daktuin@coda-apeldoorn.nl  of vraag onze medewerkers van CODA ExperienceLab of onze klantenservice.