Tour de Tepe voor kids

Tour de Tepe voor kids

Fervente verzamelaars

Natuurbingo, op de Veluwe op zoek naar foto's die passen bij een tekst uit een boek of tijdschrift en frames maken voor die ene fijne foto? Voor het hele gezin hebben we specials ontwikkeld om aan de slag te gaan met fotografie. Van fantastische verzamelingen, origami en flipbooks maken met memoblokjes tot het ontdekken van gezichten in bomen. Op deze pagina ontdek je steeds de nieuwste opdrachten voor in de natuur! 

 

Onze activiteiten voor kinderen in CODA ontdekken? Klik op onderstaande button! 

De wat-je-niet-direct-ziet-natuurbingo-editie

Met de natuurbingo van Tour de Tepe kun je onderweg een leuk spel spelen. Wat zie je allemaal? Gezichten in bomen, een fijn plekje om te liggen met een boek op een boomstronk of afval dat eruitziet als kunstwerk. Sommige dingen zie je goed vanaf je fiets, andere dingen vind je waarschijnlijk eerder als je aan het wandelen bent of tijdens een picknickpauze. Kijk of je tijdens je tocht alle dingen op de kaart kunt vinden en maak er samen een wedstrijdje van! Wie heeft het eerste zijn kaart vol? Of misschien kunnen jullie samenwerken om de kaart vol te krijgen. Je kunt onderweg ook mooie foto's maken van de dingen die je hebt aangevinkt op de bingokaart.

Verzamel planten met je camera

In de tijd van Richard Tepe, een van de eerste natuurfotografen, maakten mensen die de natuur ingingen vaak een herbarium: een verzameling (gedroogde) planten. Naast het maken van een tekening was dit de enige manier waarop je thuis kon laten zien welke planten je allemaal had gezien of verzameld tijdens een tocht door de natuur. Tepe was een pionier, niet iedereen had namelijk een camera en hij maakte soms maar twee foto’s op een dag omdat zijn camera zo enorm zwaar was. Nu kun je veel gemakkelijker een plantenverzameling maken met je camera! Fotograaf Elspeth Diederix (1971) heeft bijvoorbeeld alle planten uit haar project The Miracle Garden (de wondertuin) gefotografeerd. Bedenk onderweg wat het kenmerk of thema is van jouw verzameling. Ga je op zoek naar allemaal planten in verschillende kleuren of zoek je juist dezelfde plant op steeds een verschillende plek? Zoek je steeds naar verschillende achtergronden voor bloemen en planten of leg je juist allemaal verschillende takken van bomen vast? 

Beeld zoeken bij tekst & foto’s maken

Fotograaf Jaap Scheeren (1979) liet zich inspireren door een tekst en maakte daar allemaal foto's bij van de natuur en dieren. Door welke tekst laat jij je inspireren om een foto te maken? Kies een tekst, zin of gedicht die je hieronder ziet of pak een gedicht of verhaal over de natuur dat je zelf mooi vindt. Of misschien heb je net iets gelezen in een boek zoals De waanzinnige boomhut dat je inspireert? Ga onderweg op zoek naar voorwerpen, uitzichten, bomen, planten of dieren: een beeld dat past bij jouw gekozen gedicht of tekst. Maak er een foto van! Tip: ga aan de slag met een mooie collage door je gedicht, verhaal of zin met mooie letters en kleuren op te schrijven en jouw foto ernaast te plakken.

 

Gedicht 1 | Kinderdeun

Ik wou dat ik een vogel was,
dan zat ik soms in het groene gras,
en vloog dan in een hoge boom,
of scheerde langs een blauwe stroom,
of klepte en zweefde door de lucht,
alleen of in een hele vlucht. 

Albert Verwey, Ik wou dat ik een vogel was – een natuurgedicht voor elke dag van het jaar, 2019 

 

Gedicht 2 | De oude Eik

Elke keer, als ik hem zie,
dan zwaait hij al van verre.
De oude eik in het vergeten stukje bos.
Met aan z'n voet het zachte mos Ik streel hem over z'n gekloofde bast,
spreid mijn armen en houd hem even vast.
Zo praten we weer wat bij.
En als dan weer de stilte valt, dan voel ik hem.
​En hij voelt, denk ik, mij. 

Theo Olthuis, Ik wou dat ik een vogel was – een natuurgedicht voor elke dag van het jaar, 2019

Losse natuurwonderwoorden & zinnen

Elfenbankje | Zevenstippelig lieveheersbeestje | Zijdelings platgeslagen sinterklaatsmusjesmos | De mooiste schatten vind je wanneer je iets anders zoekt | Natuurkunstwerk | Vogelvlucht 

 

Of kies je ervoor om een beeld te maken dat past bij één van de landen van het programma Vakantielezen? Maak bijvoorbeeld een foto die past bij de namen van fantasielanden Sprookjeseiland, Griezelkust, Avonturenland, Lachland, Sportmanië of Dierenrijk! Lees hier meer over de activiteiten bij Vakantielezen.