Timo Hoogland

Timo Hoogland

.abstraction() door Timo Hoogland

.abstraction() is een interactieve live coding installatie die je mee neemt in de wereld van creative coding, open source systemen en free culture. Een systeem bestaat uit veel lagen (abstracties) met verschillende functies die samenwerken. Elke functie kan op zichzelf staan en heeft een input, een transformatie en een output, maar door functies te combineren is het mogelijk een output te genereren die complexer is dan de losse onderdelen. Door gebruik te maken van open source libraries en frameworks kan je als coder eigen systemen ontwikkelen.

In de installatie kunnen twee bezoekers samen beeld en geluid coden. Door aan de knoppen te draaien veranderd de code op het scherm. Als de gebruikers samenwerken kunnen ze het geheel complexer maken.

Het hele systeem van deze installatie is open. Zo draait de installatie op een Raspberry Pi en wordt de electronica aangestuurd met een Arduino, beiden micro-computers ontwikkeld met het doel technologie toegankelijk te maken en te democratiseren. De software is geschreven met Javascript en HTML (de talen van het internet) tot een web- applicatie die in Linux OS draait. De installatie is gemaakt met behulp van verschillende frameworks zoals NodeJS, p5.js (een JavaScript creative coding library ontwikkeld door Lauren Lee McCarthy) en Hydra (een live coding visuele synthesizer ontwikkeld door Olivia Jack).

Abstraction is een proces van het weglaten van niet-essentiële informatie en vervolgens te generaliseren om daarmee de fundamentele structuren zichtbaar te maken. Abstractie komt van het Latijnse abstráhere (weglaten). Een abstractie verbindt alle onderliggende processen in een groep. De term abstractie vindt haar weg door wetenschap, wiskunde en ook als kunststroming en is een belangrijk onderdeel dat onze intelligentie kenmerkt en ons in staat stelt patronen te zien en verbindingen te leggen.

Timo Hoogland is een digitale kunstenaar, live coder, muziek technoloog en docent uit Apeldoorn. Hij maakt live experimentele elektronische muziek met computercode en ontwikkeld daarnaast gen- eratieve audiovisuele composities en installaties. In zijn werk haalt Timo inspiratie uit wiskundige concepten, geometrie, natuurlijke fenomenen en chaotische of deterministische systemen en ex- perimenteert met deze algoritmes om beeld en klank te creëeren in het digitale domein.

Links

• https://timohoogland.com
• https://instagram.com/tmhglnd
• https://timohoogland.bandcamp.com 

• https://github.com/tmhglnd