Hoe maak je het?

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en diverse innovatielabs in de Makerspace in CODA Bibliotheek: met recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab, VR Lab en een FabLab.

Ontdek CODA ExperienceLab

3D Printen

Van creatief concept tot object met 3D printtechniek: een driedimensionaal ontwerp (tekening) wordt digitaal in dunne lagen verdeeld en vervolgens laagje voor laagje geprint. Elke 3D printer ´bouwt´ onderdelen volgens hetzelfde basisprincipe op, wel zijn er verschillen in soorten printers en de mogelijk te gebruiken materialen. Tegenwoordig kun je met heel veel materialen 3D printen: plastic, metaal, hout, chocolade(!), cement en zelfs met menselijke cellen.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Stratasys Objet 260 Connex 3 | Ultimaker 2 | Ultimaker 3 | Builder | 3DbyFlow voedselprinter.

Lasersnijden

Snijden en graveren in menig materiaal: een lasersnijmachine brandt met een krachtige gebundelde lichtbron (laser) dwars door kleine tot (hele) grote oppervlaktes heen. De machine snijdt door textiel, leder, hout, steen, plexiglas en vele andere materialen of creëert designs die door jou aan hem zijn doorgegeven - denk aan een logo, icoon, vorm, illustratie of woord in een specifiek font. Tijdens dit laatstgenoemde proces brandt de laserstraal alleen de bovenste laag van het materiaal weg zodat er als het ware een markering ontstaat in de vorm van het design.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: BRM Lasersnijder 60watt, werkgebied 30x50 cm. | BRM Lasersnijder 100 watt, werkgebied:130x90 cm.

Virtual Reality

De wereld in 360 graden om je heen: met Virtual Reality waan je jezelf in een andere omgeving, bijvoorbeeld een spel of ander land. Ook zijn er applicaties waarbij er een omgeving wordt gesimuleerd om bijvoorbeeld van je hoogtevrees af te komen, beter te leren spreken voor publiek of om terug te gaan in de tijd voor een herbeleving van een moment in de geschiedenis. In de kunstwereld wordt ‘Virtual Art’ met dit medium gerealiseerd, bijvoorbeeld door kunstenaars Olifar Eliasson en Marina Abramovitz. Ook zijn er applicaties waarin je eigen werelden kunt ontwerpen in 3D om deze vervolgens uit te printen.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: HTC Vive brillen (incl. games/applicaties) | Nintendo Labo VR.

Coderen/programmeren

Zelf applicaties maken of complexe games samenstellen door te coderen en programmeren: draai mee in de constant veranderende maatschappij waarin digitale media steeds belangrijker wordt. Met code kun je bovendien robots en vele andere apparaten en machines aansturen. Met verschillende programmeertalen en apparatuur experimenteer je in CODA ExperienceLab met diverse (LEGO-)programma’s en robots als Ozobot, MakeBlock en Cubetto.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: LEGO Education: LEGO WeDo 2.0, LEGO Mindstorms, LEGO Spark | Nintendo Labo | Arduino | Micro:Bit | Makey Makey | Diverse robots

Bio design

Onderzoek naar (de eigenschappen van) natuurlijke grondstoffen: in het BiodesignLab verdiepen we ons samen met bezoekers in de gebruiksmogelijkheden van alternatieve natuurlijke materialen, biologie en een ‘zero waste’ samenleving. CODA gaat uit van het principe ‘one persons trash is another persons treasure’ en activeert om bewust naar je eigen verbruik te kijken en te ontdekken welke (rest)materialen uit afval hergebruikt kunnen worden om nieuwe, duurzame objecten mee te maken. Het ‘Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid Nederland Circulair in 2050’ vormt één van de aanleidingen tot het lab: een duurzamere en bewustere levensstijl is van groot belang om onze planeet gezond te houden voor volgende generaties. Het BiodesignLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek (KB).

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Beyond Plastic Machine | Droogkast | Foodprinter | Diverse keukenmachines

Fashion recycling

Een boost voor oude kleding met verschillende materialen en technieken: in de Fashion Recycle Hub krijgt textiel een re-design of wordt het gerepareerd en werken we constant aan aanbodverbreding omtrent bewustwording in relatie tot duurzaamheid. Kleding is helaas steeds vaker een wegwerpproduct wat ten koste gaat van het milieu en ongelijkheid en slechte werkomstandigheden in het maakproces vergroot - deze problematiek wordt ook wel ‘fast fashion’ genoemd. CODA ExperienceLab toont in de Showroom in CODA Museum inspirerende voorbeelden van fashion recycling in de kunst. In de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek kun je zelf aan de slag met onder andere een digitale borduurmachine en transferpers om textiel een tweede leven te geven. De Fashion Recycle Hub wordt mede mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB).

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Brother Digitale borduurmachine | Diverse naaimachines | Lockmachine | Transferpers | Sublimatieprinter

Plastic recycling

Op zoek naar nieuwe manieren om plastic afval een duurzaam (tweede) leven te geven: in CODA ExperienceLab doen we dit met verschillende machines en creëren bezoekers eigen nieuwe eindproducten. Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht; een groot gevaar voor dier én mens terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. De mogelijkheden tot plastic recycling in onze Makerspace zijn zeer divers, van kleurrijke stopcontactomhulsels tot sieraden en wandtegels.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Precious Plastic machines (injection, extruder, shredder) | 3Devo Shredder | 3D Filamentdraaier | Touwslagmachine

Vraag & antwoord

Waar staat CODA ExperienceLab voor?

arrow-large Created with Sketch.

CODA ExperienceLab is een plek waar talent zich kan ontwikkelen met ervaringen uit het verleden (ambacht), een blik op de toekomst (innovatie), geïnspireerd door een combinatie van beide in relatie tot cultuur (kunst). Met het ExperienceLab biedt CODA jong en oud, professionals uit de kunstensector, creators, geïnteresseerde bezoekers, studenten, leerlingen en het bedrijfsleven de mogelijkheid te ontdekken, leren, maken en ontmoeten. CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en diverse innovatielabs in de openbare Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek waar je recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab en een VR Lab ontdekt.

Wanneer is CODA ExperienceLab geopend?

arrow-large Created with Sketch.

Klik hier voor de structurele openingstijden van CODA ExperienceLab. Via de roze buttons bovenaan deze pagina - ‘Activiteiten volwassen’ en ‘Activiteiten jeugd’ - kun je alle evenementen- en activiteitenprogramma te ontdekken. Hier kun je ook reserveren voor trainingen van de machines en snelcursussen door in de agenda de voor jou gewenste datum te selecteren. Bij de structurele openingstijden worden de dagen en tijden van deze vermeld.

Van woensdag tot en met zaterdag demonstreren we innovatieve projecten in de Showroom in CODA Museum. Snel aan de slag tijdens de open Maakmomenten in de Makerspace? Dat kan! Elke twee weken kun je deelnemen aan een snelcursus om daarna vrij te kunnen werken tijdens de Maakmomenten op maandag, vrijdag en zaterdag. Elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur geeft de Vakspecialist Innovatie & Techniek een LabTour door de Makerspace. Je maakt kennis met polyjet 3D printen, een computergestuurde borduurmachine, een professionele lasersnijder, foodprinter en nog veel meer hightech-tools.

Hoe kan ik betalen?

arrow-large Created with Sketch.

Voor activiteiten, evenementen, trainingen en cursussen kun je online reserveren of een ticket aanschaffen. Je kunt de desbetreffende activiteit vinden via de roze buttons bovenaan deze pagina. Tickets voor de trainingen van specifieke machines en de snelcursus voor de vrije Maakmomenten kunnen ook bij de balie in de centrale entree van CODA worden gekocht.

De strippenkaarten à € 15,- voor 5x deelname aan een Maakmoment in de CODA ExperienceLab Makerspace zijn te koop – en met pin af te rekenen – bij de balie in de centrale entree van CODA. Een jaarabonnement à € 95,- om onbeperkt deel te nemen kan op aanvraag per mail via innovatie@coda-apeldoorn.nl worden gekocht.

Ik wil een specifiek ontwerp laten ontwikkelen, kan ik dit (laten) maken met de apparatuur in CODA ExperienceLab?

arrow-large Created with Sketch.

Dit kan zeker! Voor kunstenaars en designers, bedrijven en particulieren kunnen we een (eenmalig) bijvoorbeeld te printen/snijden/borduren ontwerp realiseren of omzetten naar een object met de apparatuur in CODA ExperienceLab. Je kunt hiervoor per mail via innovatie@coda-apeldoorn.nl contact opnemen voor een afspraak op maat.

Kan ik CODA ExperienceLab met een klas bezoeken?

arrow-large Created with Sketch.

Voor scholen maken wij programmering op maat, op thema (bijvoorbeeld recycling, techniek of programmeren) en met de daarbij behorende apparatuur. Langskomen met een klas? Dat kan, neem per mail contact op via innovatie@coda-apeldoorn.nl. Wij maken graag in gezamenlijkheid een geschikt programma

CODA ExperienceLab voor kinderen

arrow-large Created with Sketch.

Kinderen vanaf 7 jaar zijn elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur welkom in de Makerspace van CODA ExperienceLab tijdens de Werkplaats Woensdag; een gratis maakmiddag gevuld met toffe activiteiten en uitdagingen. Op zondagen vindt de VR Gamemiddag plaats waar kinderen kunnen gamen in virtual reality. Beide activiteiten zijn gratis, wel moet van tevoren worden gereserveerd.

Zijn er ook rondleidingen door CODA ExperienceLab?

arrow-large Created with Sketch.

Van woensdag tot en met zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur demonstreren we innovatieve projecten in de Showroom in CODA Museum. Elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur geeft de Vakspecialist Innovatie & Techniek een LabTour door de Makerspace in CODA centrale Bibliotheek; je maakt hier kennis met polyjet 3D printen, een computergestuurde borduurmachine, een professionele lasersnijder, foodprinter en nog veel meer hightech-tools. Klik hier voor een overzicht van alle openingstijden. Reserveren voor de rondleidingen is momenteel i.v.m. maatregelen omtrent corona verplicht via de activiteitbuttons bovenaan deze pagina. Je kunt in de agenda de voor jou gewenste datum selecteren om te zoeken naar een rondleiding op deze dag.

Moet ik me aanmelden voor activiteiten?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, aanmelden voor verschillende activiteiten is verplicht. Dit kan eenvoudig via de aanmeldknop die bij alle activiteiten in de agenda opgenomen is. Uiteraard is de 1,5 meter regel bij alle activiteiten maatgevend en is een vaste zitplaats verplicht.

Kennisdeling en intellectueel eigendom

arrow-large Created with Sketch.

CODA Experiencelab werkt vanuit het ‘Open Source’ -principe, wat betekent dat alle ontwerpen en processen die ontwikkeld worden vrij beschikbaar zijn voor persoonlijk gebruik. Hoewel intellectueel eigendom naar keuze beschermd kan worden trekken we wel een grens bij commercieel gebruik van de apparatuur. Hier is sprake van zodra er door een maker geld wordt verdiend aan bijvoorbeeld productie van een (grotere) oplage. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact op per mail via innovatie@coda-apeldoorn.nl.

Huisregels en veiligheid

arrow-large Created with Sketch.

In de CODA ExperienceLab Makerspace worden de volgende veiligheidsregels gehanteerd, elke bezoeker dient zich aan deze regels te houden.

  • Drinken is alleen toegestaan aan de centrale tafels, nooit bij de apparatuur/machines.
  • Wij vragen je om na gebruik je werkplek netjes op te ruimen, en schoon te maken/ontsmetten.
  • Meld storingen of defecten altijd bij de labmanager.
  • Alle bezoekers die (zelfstandig) met apparatuur werken moeten een snelcursus hebben gevolgd.
  • Alle bezoekers die met de Polyjet 3D printer, de digitale borduurmachine of grootformaat lasersnijder willen werken, moeten een training daartoe hebben gevolgd.
  • Zelf meegenomen materialen dienen eerst door de labmanager goedgekeurd te worden voordat deze gebruikt worden in combinatie met de apparatuur.
  • Werk veilig en let ook op elkaars veiligheid.

 

In CODA gelden ook diverse reguliere huisregels omtrent corona. Klik hier voor een overzicht.

Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact op!

arrow-large Created with Sketch.

Mogelijk heb je een andere vraag dan bovenstaande. We helpen je graag! Je kunt contact opnemen per mail via innovatie@coda-apeldoorn.nl met inhoudelijke vragen over CODA ExperienceLab en de daarbij behorende programmering. Mediabedrijven en pers kunnen contact opnemen met pr@coda-apeldoorn.nl, evenals geïnteresseerde bloggers. Je kunt onze PR-afdeling ook benaderen als je (technische) vragen hebt over de webpagina’s in relatie tot CODA ExperienceLab, bijvoorbeeld als een ticketlink niet goed werkt.