RÖNTGEN X KUNST

Van ’t Riet komt op verschillende manieren aan zijn (dode) dieren. Zo koopt hij bij een preparateur een opgezette vogel, maar bij het maken van de röntgenfoto is hij teleurgesteld: hij ziet voornamelijk ijzer en dat is niet wat hij voor ogen heeft. Omdat hij dode dieren die nog ‘intact’ zijn wil fotograferen, gaat hij zelf op zoek - langs de kant van de weg en in de bek van zijn kat. Van een vriend die reptielen houdt, krijgt hij zijn dieren die dood zijn. Eén keer maakt hij een foto van levende slakken die hij kort blootstelt aan een lage dosis stralen. Ondanks dat de slakken heel langzaam over het beeld bewogen, was de opname onscherp en daardoor onbruikbaar.

 

Van ’t Riet doet ook verrassende ontdekkingen: de kop van een uil lijkt rond, maar op een röntgenfoto is te zien dat de schedel van een uil er net zo uitziet als de schedel van een andere vogel - niet rond dus.

 

Van ’t Riet maakt zijn werk voor geïnteresseerden en exposeert in binnen- en buitenland. Het is voor hem een serieuze hobby en hij vindt het prachtig om zijn werkwijze te delen.

 

Bekijk hier een korte TedTalk (december 2013) waarin hij zijn verhaal vertelt:

 

.