Duurzame bibliotheek starterskit

Op dit moment bevinden wij ons in het zogeheten ‘plastic tijdperk’. We gebruiken (te) veel plastic materialen, voornamelijk gemaakt uit ruwe olie. De voorraad aardolie is echter eindig en gebruik van olie zorgt mede voor extreme klimaatverandering. Tijd voor actie en daarmee voor duurzame alternatieven die makkelijk(er) kunnen worden afgebroken en hergebruikt. Samen slaan we de weg in naar een circulaire economie. We zijn allemaal hard op zoek naar alternatieve grondstoffen en een duurzame manier van leven die we als individu of bedrijf toe kunnen passen.

Duurzaamheid in de bibliotheek

Waarom duurzaamheid in de bibliotheek?

arrow-large Created with Sketch.

De urgentie om op een duurzamere manier te leven en verantwoordelijke manier om te gaan met de wereld en onze grondstoffen wordt met de dag groter. In het klimaatrapport van de VN wordt dit ook sterk benadrukt in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SGD). Met programmering in de vorm van workshops, lezingen, interactieve bijeenkomsten en met maakplaatsen wordt het publiek steeds vaker betrokken bij en geïnformeerd over het belang van een duurzamere samenleving om zo oplossingen te optimaliseren en toe te passen. Dit doel staat benoemd in het Grondstoffenakkoord: Nederland Circulair in 2050 waarbij de overheid streeft naar een circulaire samenleving. De bibliotheek is dé plek om het gesprek aan te gaan en ontwikkelingen rondom duurzaamheid te presenteren.

CODA BiodesignLab

arrow-large Created with Sketch.

In het BiodesignLab in de bibliotheek van CODA in Apeldoorn kunnen bezoekers zich verdiepen in de mogelijkheden van biologie, zero waste en alternatieve natuurlijke materialen. Hier wordt onder andere onderzoek gedaan naar natuurlijke materialen op basis van (rest)afval. Een interactief workshopprogramma brengt verdieping waarmee bezoekers betrokken worden bij onderzoeken naar het ontwikkelen en toepassen van alternatieve, natuurlijke en duurzame materialen. CODA gaat uit van het principe one person’s trash is another person’s treasure en activeert de bezoeker om bewust naar eigen verbruik te kijken en te zien welke (rest)materialen uit afval hergebruikt kunnen worden. In het lab wordt het ontwikkelen van diverse 21st century skills gestimuleerd zoals onderzoeks- en informatievaardigheden, werken met nieuwe technieken en oplossingsgericht denken.

Wat is Biodesign?

arrow-large Created with Sketch.

Bij biodesign wordt enerzijds onderzoek naar alternatieve grondstoffen en materialen gedaan met duurzaamheid als speerpunt. Denk aan een alternatief materiaal voor plastic. Anderzijds de functionele toepassingen van dit natuurlijke materiaal en de mogelijkheden die het biedt. Bij biodesign houden zowel ontwerpers als onderzoekers zich bezig met de mogelijkheden en krachten van de natuur en hoe hiermee hedendaagse problemen opgelost kunnen worden. 

De Duurzame Bibliotheek Starterskit

Dankzij de Innovatieregeling van de Koninklijke Bibliotheek heeft CODA onderzoek kunnen doen naar het aanbieden van programma’s omtrent duurzaamheid en het realiseren van een locatie voor experiment en ontdekking binnen de bibliotheek. De onderzoeken en experimenten hebben geleid tot diverse overdraagbare resultaten: van materialen en recepten tot programmering voor bezoekers. Opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met bibliotheekcollega’s via onderstaande Duurzame Bibliotheek Starterskit.

Duurzame Bibliotheek Starterskit werkbladen

Biologisch plastic maken

arrow-large Created with Sketch.

Maak aan de hand van deze twee recepten biologisch plastic op basis van aardappelen of agar agar. 

Werkblad biologisch plastic maken >

Keramiek van eierschalen

arrow-large Created with Sketch.

Met dit recept creëer je keramiek gemaakt van eierschalen. Je kunt hier bijvoorbeeld servies van maken of potjes voor planten. 

Werkblad keramiek van eierschalen maken >

Kombucha kweken

arrow-large Created with Sketch.

Volgens kenners en specialisten is kombucha een echte wonderdrank. Bij het kweken van de vloeistof ontstaat er een bijzonder materiaal, dit kun je gebruiken om vegan leather van te maken. Start met het kweken van kombucha en maak je eigen vegan leather. 

Werkblad kombucha kweken >

Microscopische superhelden

arrow-large Created with Sketch.

Ontdek de microscopische wereld van bacteriën, insecten of microben! Al deze diertjes zijn belangrijk voor ons ecosysteem. Sterker nog, zonder deze kleine superhelden kan de mens niet leven. Een goede reden om ze eens in de spotlight te zetten! 

Werkblad microscopische superhelden >

Papier maken met afval

arrow-large Created with Sketch.

Wist je dat je van groen afvalmateriaal heel bijzonder papier kan maken, experimenteer met bananenschillen en gras en experimenteer met zaden en bloemen. 

Werkblad papier maken met afval >

Textiel verven met natuurlijke materialen

arrow-large Created with Sketch.

Laat je verrassen door de manieren waarop de natuur gebruikt kan worden voor het kleuren van textiel en papier! Leer meer over hoe je de kleurstoffen die verscholen zitten in bladeren en bloemen kunt overzetten. 

Werkblad textiel verven met natuurlijke materialen >

Duurzame Bibliotheek Starterskit postcards

Botanisch stoepkrijten

arrow-large Created with Sketch.

Tussen tegels, aan de rand van de weg en tegen muren groeien allerlei soorten planten. Dit ‘onkruid’ groeit vanzelf en wordt ten onrechte vaak als slordig gezien. Deze wilde plantjes zijn namelijk heel nuttig: ze helpen de stad te koelen, dragen bij aan biodiversiteit en bieden voedsel voor insecten en vogels. Tijd voor meer waardering voor deze wilde planten!

Postcard botanisch stoepkrijten >

Grewelry

arrow-large Created with Sketch.

Ga aan de slag en leer hoe je jouw eigen unieke sieraad groeit met huis,- tuin- en keukenmiddelen. In deze DIY leer je namelijk hoe je zelf een kristal kan kweken, hier een sieraad van maakt en hoe je de vorm/kleur kan beïnvloeden. Omdat het kristal wel te sturen is maar de groei altijd zijn eigen weg kiest is elk kristal uniek.

Postcard grewelry >

DIY bioprints maken voor thuis

arrow-large Created with Sketch.

Maak je eigen BioPrints, hier gebruik je allerlei natuurlijke materialen. Maak een compositie van bladeren, bloemen en zet deze op papier of stof.

Postcard bioprints >