Kerststal van karton

van
12.12.2018
t/m
06.01.2021

Kerststal van karton

Kerststal in CODA

 

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen (1959) maakte een aantal jaar geleden in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton. De drie koningen werden later toegevoegd aan deze indrukwekkende kerststal. Couzijn van Leeuwen overleed in de zomer van 2019. Hij werd 60 jaar oud.

Couzijn van Leeuwen

Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer. Hij werkte met alle mogelijke materialen, maar maakte naam met zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over dat materiaal karton zei hij: “Karton is een wegwerpproduct. Je vindt het langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen van kasten, paarden, vogels en later ook plantvormen. Zijn werk Selfportrait as Captain Braveheart (2018) was te zien in CODA Paper Art 2019. Zijn laatste werk, een jungle-installatie voor CODA Bibliotheek, werd eind 2019 geïnstalleerd.

Couzijn van Leeuwen werd op 21 mei 1959 geboren in Hoevelaken en studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Hij ontving de Boellaardprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre. De laatste jaren woonde en werkte hij op De Reehorst in Driebergen. Het veelzijdige oeuvre van Van Leeuwen is vertegenwoordigd in de vele museumcollecties waaronder die van CODA. Daarnaast zijn kunstwerken opgenomen in particuliere verzamelingen en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland.

Collectie hedendaagse en moderne kunst van CODA Museum

De collectie hedendaagse en moderne kunst van CODA Museum is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Nadat het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum in 2003 opgingen in CODA Museum, is de brede verzameling van het Van Reekum Museum aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp. De collectie kunstwerken van en op papier krijgt meerwaarde door de aandacht die kunstenaars en ontwerpers geven aan papier en karton als materiaal.