Kerststal van karton

van
12.12.2018
t/m
06.01.2019

Kerststal van karton

Kerststal in CODA

CODA Museum

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen maakte in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton. Twee jaar geleden voegde hij de drie koningen toe aan deze indrukwekkende kerststal in CODA Museum.

Couzijn van Leeuwen (1959) en CODA Museum werken al een aantal jaar samen. Van Leeuwen is met diverse werken vertegenwoordigd in de CODA collectie. Zijn werk maakte eerder ook onderdeel uit van de Holland Papier Biënnale en CODA Paper Art 2013. Voor CODA Bibliotheek de Maten vervaardigde hij eerder een prachtige papegaaienfamilie van karton; het materiaal dat zijn voorkeur geniet en bovendien perfect past bij de CODA collectie met kunst van en op papier.

Couzijn van Leeuwen

Couzijn van Leeuwen is opgeleid als plastisch vormgever aan de kunstacademie in Den Bosch en maakt voornamelijk sculpturen en (tijdelijke) installaties. Tegenwoordig werkt hij vrijwel uitsluitend met karton. Volgens van Leeuwen is het materiaal toegankelijk en laagdrempelig en biedt karton veel mogelijkheid tot improvisatie door zijn sterke en soepele karakter. Van Leeuwen ontving de Boellaardprijs in 2013 voor zijn gehele oeuvre.

Collectie hedendaagse en moderne kunst van CODA Museum

De collectie hedendaagse en moderne kunst van CODA Museum is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Nadat het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum in 2003 opgingen in CODA Museum, is de brede verzameling van het Van Reekum Museum aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp. De collectie kunstwerken van en op papier krijgt meerwaarde door de aandacht die kunstenaars en ontwerpers geven aan papier en karton als materiaal.