De verftoets

van
02.12.2021
t/m
06.03.2022

De verftoets

Hoogtepunten uit de bedrijfscollectie van Royal Talens in CODA Museum.

‘Creativiteit is een van onze grootste krachten. Het stimuleert niet alleen uitdrukking te geven aan gevoel, het stelt ons in staat te leren en verbinden’. Het doel van verfproducent Royal Talens is zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven creativiteit te laten bloeien en talent de ruimte te geven om te groeien. Royal Talens, opgericht in 1899 door Marten Talens, is gevestigd in Apeldoorn en gespecialiseerd in hoogwaardige verf voor zowel professioneel als hobbymatig gebruik. Eind jaren ’70 ontstond er een kunstcommissie bij het bedrijf die tot missie kreeg kunstwerken aan te schaffen om medewerkers te laten ontdekken wat er met de producten van het merk werd gemaakt. Inmiddels beheert de Stichting Royal Talens een unieke collectie die meer dan 200 kunstwerken bevat. CODA heeft in samenwerking met Royal Talens stukken uit de bedrijfscollectie geselecteerd die niet eerder buiten de fabrieksmuren zijn getoond. Expositie De verftoets toont deze hoogtepunten en is te zien van 2 december 2021 tot en met 6 maart 2022 in CODA Museum. Met werk van Jan Cremer, Jörg Remé, Edwin Hagendoorn, René Jansen, Edwin Aafjes, Dinie Boogaart, Ad Merx en historische objecten als affiches en archieffoto’s.

Zeven hedendaagse schilderijen

In CODA Museum worden in De verftoets aan de hand van zeven hedendaagse schilderijen uit de bedrijfscollectie van Royal Talens verschillende schilderstijlen toegelicht. De getoonde kunstwerken lopen uiteen qua gebruikte technieken: van een losse expressieve schildertoets op doek tot een realistisch glad beschilderd paneel. In de expositie wordt het maakproces van verf inzichtelijk gemaakt, onder andere met stalen uit de fabriek en een door CODA vervaardigd interactief maakschrift voor alle leeftijden. De verschillen tussen olie-, acryl- en waterverf, kwast en penseel en de totstandkoming van kleur(combinaties) komen aan bod. Ook is er een podcast te beluisteren waar CODA conservator Els Drummen in gesprek is met (gepensioneerd) ingenieur Bert Klein Ovink van Royal Talens. Klein Ovink zat jarenlang in de kunstcommissie van het bedrijf en vertelt hoe de verschillende werken die worden getoond onderdeel zijn geworden van de collectie. 

 

Luister hier naar de podcast!

 

Het educatieve maakboekje (8+) bij de tentoonstelling is zowel tijdens een bezoek, thuis of in de klas uit te voeren. In de tentoonstelling is een printversie gratis verkrijgbaar. Heb je niet de mogelijkheid CODA te bezoeken? Download het boekje hier!