Locomotion – Nazif Lopulissa

van
28.11.2021
t/m
12.03.2022

Locomotion – Nazif Lopulissa

Locomotion

Beeldend kunstenaar Nazif Lopulissa (1991) beweegt zich binnen een zoektocht naar ontwerp en intentie van de speeltuin. In deze eerste museale presentatie ontdekken bezoekers hoe zowel de eenvoud als complexiteit van elementen in dit kleurrijke universum herinneringen en gevoelens op kunnen roepen. Een fascinatie waarmee de kunstenaar in zijn werk uitdrukking geeft aan uitbundigheid en nostalgie, evenals de begrenzingen van veiligheid en vorm in een wereld die ogenschijnlijk speels is. De tentoonstelling Locomotion – Nazif Lopulissa is van 28 november 2021 tot en met 27 februari 2022 te zien in CODA Museum.

Locomotion – Nazif Lopulissa is te zien tot en met 27 februari 2022 en werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Over de tentoonstelling

De speelsheid die we ontwaren uit de speeltuinarchitectuur, geeft vaak een nostalgisch gevoel van jeugdigheid, blijdschap en autonomie. Voor Lopulissa staan deze emoties aan de basis van zijn werk, zowel in zijn interactieve sculpturen als werken op doek. Met Locomotion completeert hij de lichte, weidse tentoonstellingsruimte in CODA Museum met een unieke en kleurrijk universum. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Lopulissa een reeks nieuwe werken, waarbij het ene voortvloeit in het volgende en je de beweging van het geheel als bezoeker kunt ervaren. Met steun van het Mondriaan Fonds kon CODA een opdracht verstrekken aan Lopulissa om een serie sculpturen van rvs te maken: een ‘museale speeltuin’ waar bezoekers plaats mogen nemen op aanraakbare objecten.

Locomotion, de titel van de tentoonstelling, staat voor de actieve voortbeweging van de bezoeker in een landschap, van schilderij tot sculptuur. Alle tentoongestelde werken werden door Nazif Lopulissa speciaal voor presentatie in CODA Museum gemaakt. De tentoonstelling is een interactieve totaalinstallatie die je als bezoeker laat ontdekken, meevoeren en beroeren. In de biologie is locomotie de studie naar voortbeweging van organismes van de ene plek naar de andere. Doordat de sculpturen van spiegelend rvs gemaakt zijn, wordt voor de aanschouwer een kettingreactie van (eigen) reflecties en die van de kleurrijke schilderijen in gang gezet. Verschillende vormen van de sculpturen komen uit dezelfde immense platen van rvs waardoor de ene vorm niet zonder de ander kan bestaan. Waar je ook kijkt en waar je ook gaat, alle elementen inclusief bezoekers staan met elkaar in verbinding in de expositieruimte.

​Nazif Lopulissa

Nazif Lopulissa (Tiel, 1991) woont en werkt in Rotterdam en studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zijn werk was eerder te zien in TENT Rotterdam, de Kunsthal en Museum Boijmans Van Beuningen. In 2020 ontving hij een Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds

 

 

 

www.nasbami.com