CODA Tour de Forêt - fiets- en wandelroute

CODA Tour de Forêt - fiets- en wandelroute

Kijk naar de natuur door de ogen van een kunstenaar

Vive la Veluwe! Ontdek al fietsend en lopend de pracht van de natuur in hartje Gelderland. Een fotogeniek landschap, verzamelopdrachten voor het hele gezin, DIY met QR-codes en schrijfuitdaging bij Transferium ’t Leesten? Tour de Forêt heeft het allemaal.

Tijdens de tour ontdek je highlights op de Veluwe - van Radio Kootwijk, de Asselse Heide, de zandverstuiving bij Klein Dabbelo tot pittoresk Hoenderloo - en kijk en fotografeer je als een kunstenaar aan de hand van tips & tricks over schaduwen en structuren. Fiets of loop je (een deel van) de route met kinderen? Ontdek de bossen als een fervente verzamelaar in de (eier)dop en ga aan de slag met vele challenges zoals natuurbingo op een kabouterpad! 

Voor CODA zijn flora en fauna op de Veluwe een belangrijk aandachtsgebied, doorlopend keren deze terug in wisselende tentoonstellingen. Door CODA Museum wordt er gekeken naar een link met dieren en planten die onderdeel zijn van de natuurlijke habitat, de ‘inheemse’ soorten op de Veluwe. Denk aan het hert, het wild zwijn en kleinere dieren zoals slangen, egels en kevers, maar ook aan dennenappels en een materiaal als berkenhout. Breng je een bezoek aan CODA Museum? Je ontdekt altijd een tentoonstelling of activiteiten over dier en natuur.

Activiteiten & informatie bij de CODA Tour de Forêt

Tijdens de Tour de Forêt ontdek je de Veluwe door de ogen van een kunstenaar, bijvoorbeeld door te spelen met schaduwen en structuren. Op de kaart staan diverse opdrachten om met onder andere je smartphone de natuur vanuit een ander perspectief te aanschouwen. Vind hier verschillende voorbeelden van de challenges SCHADUWSPEL en RUW & RAUW

 

Route-highlights

Spreng Ugchelen - 150.000 jaar geleden: hoogteverschillen (stuwwallen) ontstaan in het landschap, de Veluwe is bedekt met dikke lagen zand. Het regenwater zakt hier in weg en wordt tegengehouden door kleilagen. Een grondwatervoorraad ontstaat en vervolgens drassige plekken waar later een sleuf vanuit gegraven kon worden. En toen? Kilometerslange kanaaltjes met constant stromend water werden door de mens gemaakt met dijken en leem. In 1740 telt de Veluwe 168 papiermolens met 188 raderen.

CODA Apeldoorn - Met een museum, bibliotheek en archief is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis – midden in het hart van de stad. Breng je een bezoek aan CODA Museum? Je ontdekt altijd een tentoonstelling of activiteiten over dier en natuur.

Heide/Hoog Soeren - Hooggelegen gebieden bestonden vroeger uit heide al waren dat niet zulke grote open vlaktes als nu (meer afwisseling met kleine bosjes). Van half augustus tot half september staat de heide in welbekende 'bloei.' Ontdek op weg de buurtschap Hoog Soeren; prachtig voor fotografie van vergezichten. Ruim 1200 jaar geleden werd dit knooppunt van doorgaande zandwegen officieel vestigingsplaats genoemd. De grafheuvels in de omgeving vormen echter het bewijs dat hier in de prehistorie al sprake was van bewoning.

Radio Kootwijk - De 'leegte' van zandvlaktes en heide maakte het Kootwijkerzand zeer geschikt voor Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Het gebouw is architectonisch uniek en staat bekend om zijn bijzondere art-decostijl.

Zandverstuiving Klein Dabbelo - In de 19e eeuw waren de schapenkuddes zo groot dat door overbegrazing 'woeste grond' omvormde tot heide en zandverstuivingen. Dit bedreigde destijds vele dorpen: een enkele storm vanuit een zandverstuiving kon met een dunne zandlaag op kwetsbare plantjes een gehele oogst vernietigen. In 1899 werd Staatsbosbeheer onder andere opgericht om dit met aanplant te voorkomen.

Hoenderloo - Hoenderloo ontstond in 1839 door de inspanningen van dominee Heldring; hij liet een waterput, school en de Heldringkerk - met een voor Nederland opvallende architectuur - bouwen. Hoenderloo wordt vanaf de opkomst van het toerisme in de jaren vijftig een uitvalsbasis op de Veluwe. In de zomer vertienvoudigt het aantal mensen in en om Hoenderloo. De fotogenieke muziekkapel aan de Delerweg werd gebouwd in 1925.

CODA Tour de Forêt met kinderen

Alle (fotografie)opdrachten op de fiets- en wandelkaart zijn ook geschikt voor kinderen: maak er een leuke challenge van! Dit kun je bijvoorbeeld doen op de aangegeven (korte) kabouterroute. Voor het hele gezin hebben we een aantal specials ontwikkeld zoals het maken van verfkwasten van elementen uit de natuur. Voor de uitgebreide versie van alle opdrachten klik je op het plaatje ‘kidstour’ onderstaand. Vlakbij bezoekerscentrum ‘t Leesten vind je daarnaast een speciaal Vogelhuisje der verhalen. Ga snel op zoek naar het huisje waar kinderen mee kunnen schrijven aan een groot verhaal over de Veluwe.

Tijdens jullie familietocht kijk je naar losse (natuur)voorwerpen die op de grond liggen: verzamel ze en speel bijvoorbeeld natuurbingo! Een linnen verzameltas met een prachtplaat van een specht erop, inclusief natuurbingokaart én een verzameldoosje, koop je voor € 2,50 bij de balie van CODA Museum (Vosselmanstraat 299).

De wandelroutes

De route bevat niet alleen een prachtige 50km (met shortcuts) aan fietsplezier, ook de wandelliefhebber geven we graag tips van Staatsbosbeheer om unieke stukjes Veluwe te voet te ontdekken. De wandelroutes staan met roze en gele stippellijnen op de kaart van Tour de Forêt aangegeven; klik op onderstaande afbeeldingen om een specifiek route te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Ontdek ook routes met de wandelplanner van Routebureau Veluwe. 

TIP: op zoek naar een wandelroute voor blinde en slechtziende mensen? Bij de schaapskooi bij Hoog Buurlo is een speciale route van 1 km ontwikkeld.