Op koers tussen de kleine kruipers

Op koers tussen de kleine kruipers

De Kriebeldiertjesroute op het Bosdierenpad van Staatsbosbeheer doen en leren over de geschiedenis van de papierindustrie? Of aan de slag met een papierpakket voor thuis? Voor het hele gezin hebben we specials ontwikkeld voor onderweg en thuis. Van meebouwen aan een kartonnen stad in CODA ExperienceLab tot maakmiddagen en natuurbingo. Op deze pagina ontdek je steeds de nieuwste opdrachten en activiteiten!

 

Maakmiddag CODA Junior en Familiedagen 
Van juni tot en met november 2023 staan de Maakmiddagen in CODA Junior (elke woensdag van 14-16 uur) vaak in het teken van papier. Er worden papieren insecten gemaakt, met papierpulp getekend en gebouwd aan kartonnen stad Kartopia. Tijdens de Familiedagen in het museum op elke laatste zondag van de maand kun je in CODA Paper Art bijvoorbeeld tekenen met kunstenaars, collages maken zoals en vouwen met de CODA Origami Community.

 

Onze activiteiten voor kinderen ontdekken op de dag van jouw bezoek? Klik op onderstaande button.

Natuurbingo & kriebeldiertjesroute

Met de natuurbingo van Tour de Papier kun je onderweg een leuk spel spelen. Wat zie je allemaal? Watermolens en mooie oude gebouwen, maar natuurlijk ook blaadjes, insecten én fietsers.

Sommige dingen zie je goed vanaf je fiets, andere dingen vind je waarschijnlijk eerder als je aan het wandelen bent of tijdens een picknickpauze. Kijk of je tijdens je tocht alle dingen op de kaart kunt vinden en maak er samen een wedstrijdje van! Wie heeft het eerste zijn kaart vol? Of misschien kunnen jullie samenwerken om de kaart vol te krijgen. Je kunt onderweg ook mooie foto's maken van de dingen die je hebt aangevinkt op de bingokaart. 

TIP: Bij ’t Leesten in Ugchelen (een bijzonder natuurgebied met echte bergetappes) kun je in de zomervakantie de ‘Kriebeldiertjesroute op het Bosdierenpad’ kopen; een insectenontdekkingsboekje gemaakt door Staatsbosbeheer. Je krijgt een tasje mee met materialen en het boekje. Ieder kind mag een masker kiezen van een dier, deze heeft een functie tijdens de wandeling. Het masker mogen ze houden en daarnaast krijgen ze iets te drinken en wat lekkers mee voor onderweg. De omgeving bij ’t Leesten is een groot ontdekkingsparadijs om te spelen, vraag naar de route bij de souvenirwinkel.

Fotografieworkshops in de natuur

Onderweg wil je die prachtige Veluwe natuurlijk vastleggen! Met een smartphone kan iedereen in de voetsporen van een fotograaf stappen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat gevoel wat je krijgt terwijl je daar tussen de bomen staat, vastleggen op een foto? Ga op het terrein van Staatsbosbeheer de natuur in met een fotografiedocent en leer in twee uur de kneepjes van het vak.  

Kartopia 2.0

Tijdens CODA Paper Art 2023 verrijst voor de ingang van de Makerspace van CODA ExperienceLab een kartonnen miniatuurstad. Deze stad verandert constant dankzij haar bouwers en bezoekers. Vol kleine huisjes, bijzondere gebouwen en rijdende papieren autootjes wordt de stad alsmaar groter.  Deze stad van karton is vanuit verschillende hoeken te bekijken. Zo loopt er een tunnel onder de stad door waar kinderen doorheen kunnen kruipen om vanuit andere uitzichtpunten de stad te bewonderen. Tijdens een aantal Werkplaats Woensdagen wordt er verder gebouwd aan de stad.  

Wandelingen met kids

Wandelen langs de Grift

De Grift is de hoofdbeek aan de oostkant van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw. Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens voor de papiermakerij. Later werd het water gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en nog weer later voor vele wasserijen. Toen deze industrieën verdwenen uit Apeldoorn, verdween de Grift grotendeels ondergronds.

Tijdens deze wandeling zie je hoe de Grift nu weer bovengronds door het centrum van Apeldoorn stroomt. In de Beurtvaarststraat heeft kunstenares Tanja Smeets 23 ‘Waterspuwers’ gemaakt waardoor regenwater afgevoerd wordt en de beek in stroomt. IVN Natuureducatie heeft meerdere routes in Apeldoorn Centrum, iets Noordelijker is er ook de speurtocht Langs de Grift (kinderen groep 7/8). Download de app van IVN Natuureducatie om de routes te bekijken.  

Koppelsprengen

De Koppelsprengen in Ugchelen laten goed het begin zien van een voor de papierindustrie belangrijk sprengenstelsel. Vijftig meter van de Hoenderloseweg bevindt zich deze bron, met hier en daar zilverkleurige objecten die het kunstwerk Fossiele Regen van beeldend kunstenaar Paul de Kort vormen. Het werd gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn.

Wanneer je tijdens de fietsroute alleen het kunstwerk en het begin van de Sprengen wilt bekijken, kun je direct na Camping de Wapenberg rechts langs het hek lopen. Dit pad is herkenbaar aan het Klompenpadlogo. Hier kun je een klein rondje lopen langs de Koppelsprengen. 

Met een gids op pad

In de zomermaanden organiseren CODA en Staatsbosbeheer een aantal wandelingen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer met als vertrekpunt Informatiecentrum ’t Leesten. De gids neemt je mee naar plekken waar je normaal niet kunt komen!

Familiedag voor thuis-pakket

Vanaf 1 juli kun je in CODA Winkel en online weer een Familiedag voor thuis-pakket kopen. Met de materialen in dit doosje, instructiekaarten- en video’s, maak je thuis sieraden van boekpapier, natuurlijke lampions van papier-maché, insectenkunst, zaadbommen en ontvang je een mooie print van de natuurbingo en Tour de Papier-kaart.

Nationaal Ereveld Loenen

Wanneer je de Tour de Papier fietst, kom je langs Nationaal Ereveld Loenen. Dit is een begraafplaats waar bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen; militairen die tijdens hun werk overleden, maar ook burgers die zich moedig hebben gedragen. Bijvoorbeeld Anton de Kom (1898 - 1945). Hij ligt hier begraven vanwege zijn verzet tegen de nazi’s. De Kom vocht ook tegen kolonialisme en is bekend geworden door zijn boek ‘Wij Slaven van Suriname’. In het entreegebouw bij de ingang van het Ereveld is een jeugdrouteboekje te vinden met opdrachten om meer te weten te komen over het Nationaal Ereveld en een aantal van de mensen die hier begraven liggen.