Kidstour

 

 

Een tandwiel laten draaien met een watermolen, zelf een spreng maken en leren over de geschiedenis van de papierindustrie? Of aan de slag met papier-maché, het maken van dierenmaskers of papieren kunstwerken en sieraden? Voor het hele gezin hebben we activiteiten ontwikkeld om aan de slag te gaan met papier! Van origami tot gadgets voor je fiets. Ontdek hier doorlopend verschillende DIY’s met papier en informatie over actuele activiteiten per periode. Vanaf de zomervakantie is er o.a. programmering i.s.m. papierfabrieken, Staatsbosbeheer, erfgoedpartners en verschillende campings, vakantieparken en hotels op de Veluwe.

 

 

 

Natuurbingo voor onderweg

Met de natuurbingo van Tour de Papier kun je onderweg een leuk spel spelen. Wat zie je allemaal? Watermolens en mooie oude gebouwen, maar natuurlijk ook blaadjes, insecten én fietsers. Sommige dingen zie je goed vanaf je zadel, andere dingen vind je waarschijnlijk eerder als je aan het wandelen bent of tijdens een picknickpauze. Kijk of je tijdens je tocht alle dingen op de kaart kunt vinden en maak er samen een wedstrijdje van! Wie heeft het eerste zijn kaart vol? Of misschien kunnen jullie samenwerken om de kaart vol te krijgen. Je kunt onderweg ook mooie foto's maken van de dingen die je hebt aangevinkt op de bingokaart.

DIY dierenmaskers van papier

 

 

Op de Veluwe wonen heel veel dieren, we hebben zelfs een eigen Big Five. Met de moeflon, het edelhert, wild zwijn, de ree en vos. Al zeggen we stiekem gewoon de Big Eight, want er lopen natuurlijk ook Schotse Hooglanders, dassen en sinds een jaar wonen er zelfs wolvenfamilies op de Veluwe! Met wat (gekleurd) papier, een schaar, lijm, potloden en elastiek of touw, veranderen jij en je familie en vrienden zo in een roedel wolven of herten. Of maak een vossenmasker en ga daarna op vossenjacht in het bos. Je kunt hier de sjablonen downloaden om een wolven-, vossen-, zwijnen- of hertenmaskers te maken. Of teken zelf je eigen fantasiedier!

 

 

 

Fervente verzamelaars in de (eier)dop!

 

 

Je kent vast wel iemand die een verzameling heeft of misschien heb je zelf ook wel een hele mooie! Met voetbalplaatjes, moestuintjes, postzegels of LEGO-poppetjes. Ook zijn er veel mensen die bijvoorbeeld kunst verzamelen. Eigenlijk kun je van alles een verzameling maken, maar het wordt pas echt een verzameling doordat er een verhaal bij hoort. Waarom heb je namelijk deze dingen bij elkaar gezet? Passen de dingen goed bij elkaar omdat ze van hetzelfde soort zijn zoals verschillende soorten boomblaadjes? Of juist omdat ze allemaal anders zijn, maar je ze wel op dezelfde plek hebt gevonden? Denk hierbij aan mos, blad, aarde, boombast en dennennaalden. Zijn ze juist misschien allemaal (een beetje) hetzelfde zoals blaadjes van één boom of voorwerpen die allemaal even groot zijn? Tijdens de Tour de Papier ga je dingen uit de natuur verzamelen!

 

 

 

 

 

 

De dingen die je verzamelt tijdens de route wil je natuurlijk goed bewaren tijdens de tocht zonder dat ze beschadigen. Gebruik bijvoorbeeld een eierdoos en maak na afloop je eigen mini-natuurtentoonstelling. Wist je dat kunstenaar en sieradenmaker Onno Boekhoudt deze ook gebruikt om zijn gevonden voorwerpen te sorteren en laten zien?

 

TIP! Kleur de eierdoos in, beplak hem met papiersnippers of versier hem op een andere manier. Wat is het effect daarvan op de voorwerpen die je laat zien? Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleuren heel goed bij elkaar passen; dit heet complementair. Of dat ze juist heel erg verschillen, dit noemen we contrasteren. Kleuren die goed bij elkaar passen liggen naast elkaar op de kleurencirkel. Google maar eens wat dat is! Kleuren die erg contrasteren liggen juist tegenover elkaar. Kijk maar eens wat het effect is van een groen blad op een rode achtergrond of een groen blad op een gele achtergrond.

 

Let op: verzamel alleen (natuur)voorwerpen die al op de grond liggen.