Monumenten & erfgoedprogramma op de route
Op en tijdens de route(periode) ontdek je niet alleen de geschiedenis van de industriële Veluwe, molens en papierfabrieken, maar ook verschillende andere monumenten en een erfgoedprogramma. Fiets mee en bezoek Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, Nationaal Ereveld Loenen, het Buitenmuseum in het teken van 50 jaar Apenheul en ontdek Het Grote Verhaal van Apeldoorn, de Open Monumentendagen en verschillende activiteiten van CODA Archief. Voor actuele informatie en openingstijden: via de lees meer-buttons vind je de websites van deze stops op de route.
Stops op de route
Open Monumentendagen
Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendagen 2021 openen letterlijk en figuurlijk de deuren van monumenten voor iedereen! Dit jaar worden deze gehouden op 11 en 12 september. Het landelijke thema Mijn monument is jouw monument is een vrije vertaling van Mi casa es su casa. Afhankelijk van de mogelijkheden omtrent corona wordt een programma samengesteld met een route langs de monumenten in en om Apeldoorn.
Grote Verhaal van Apeldoorn
Samen met achttien erfgoedpartners, verenigd in het Erfgoed Platform Apeldoorn, realiseert CODA Het Grote Verhaal van Apeldoorn. Het vertelt de geschiedenis van de gemeente: historische gebeurtenissen, ontwikkelingen, personen, voorwerpen en locaties komen samen. De input daarvoor wordt gegenereerd door het publiek. Bekijk hier alvast het kinderboek Lang geleden in Apeldoorn, onderdeel van dit programma.
Buitenmuseum Apenheul
In 2021 is het 50 jaar geleden dat de Apenheul in Apeldoorn geopend werd. In de binnenstad is jaarlijks met het Buitenmuseum een verzameling beelden en verhalen te vinden die meer vertellen over een specifiek thema. Momenteel is dat het thema vrijheid, binnenkort vind je hier meer informatie over het ontstaan, de geschiedenis en toekomstplannen van de Apenheul. Naast de tentoonstelling worden in de binnenstad en bij de deelnemende organisaties activiteiten georganiseerd.
CODA Archief
CODA Archief is het geheugen van de stad en regio. Met een beeldbank en collectie rijk aan objecten, foto’s en documenten, een digitaal en fysiek kenniscentrum, erfgoedpresentaties in CODA en de openbare ruimte en een interactief activiteitenprogramma in bibliotheek, museum en ExperienceLab. CODA Archief is hiermee de plek om te ontdekken op het gebied van de Apeldoornse geschiedenis.
Nationaal Ereveld Loenen
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers; militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies. Aan de rand van het Ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum ontworpen door KAAN architecten. Je vindt hier de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over verloren dierbaren en hun leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied.
De tentoonstellingen van Nationaal Ereveld Loenen zijn op dit moment helaas gesloten, evenals dat er door de coronamaatregelen geen wandelingen plaats kunnen vinden. Wanneer dit weer mogelijk is, kun je elke zondag met een gids langs de graven wandelen. Ook ligt er voor gezinnen met kinderen in het entreegebouw een speciale jeugdroute en volwassenen kunnen een audiotour lopen aan de hand van QR-codes. Klik hier voor recente informatie over de mogelijkheden tot een bezoek.
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
Het Apeldoornsche Bosch (1909-1943) was een joods-psychiatrische instelling aan de Zutphensestraat op de plek waar nu ’s Heerenloo Groot Schuylenburg gehuisvest is. Op 10 september 1933 werd naast deze instelling de eerste steen gelegd voor kinder- en jeugdtehuis Paedagogium Achisomog. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners, patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Ze werden, op een enkeling na, direct na aankomst omgebracht. Het herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer.
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en het terrein van ‘s Heeren Loo, inclusief de tour over het terrein, zijn op dit moment gesloten vanwege coronamaatregelen. Normaal kan op woensdag en vrijdag na reservering een bezoek worden gebracht.