Stops op de route

Open Monumentendagen

Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendagen 2023 openen de deuren van monumenten voor iedereen. Dit jaar worden deze gehouden op 9 en 10 september. Het landelijke thema ‘Levend erfgoed’ stelt onder andere ambachten centraal. In en om Apeldoorn is er een uitgebreid programma. Bezoek bijvoorbeeld Papierfabriek De Middelste Molen om te zien hoe papier daar al eeuwen wordt gemaakt.

Lees meer >

Grote Verhaal van Apeldoorn

Apeldoorn kent een royale geschiedenis die de stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar identiteit geeft. Deze is tot op de dag van vandaag voelbaar en herkenbaar in verhalen, archieven en het landschap, op locaties, bij objecten, gebouwen en door historische figuren. Om de rijkdom en inspiratie uit het verleden ook in het heden een plek te geven, is Het grote verhaal van Apeldoorn in historische thema’s en verhaallijnen samengebracht.

Lees meer >

De Hamermolen

De Hamermolen werd gebouwd in 1916. Er was toen een wasserij gevestigd die tot in de jaren zeventig in bedrijf is geweest. Op deze plek stond in 1639 al een molen die gebouwd is voor het maken van papier. Er wordt nu een kleine hoeveelheid stroom opgewekt door een installatie die het waterrad verlicht.

Lees meer >

CODA Archief

CODA Archief is het geheugen van de stad en regio. Met een beeldbank en collectie rijk aan objecten, foto’s en documenten, een digitaal en fysiek kenniscentrum, erfgoedpresentaties in CODA en de openbare ruimte en een interactief activiteitenprogramma in bibliotheek, museum en ExperienceLab. CODA Archief is hiermee de plek om te ontdekken op het gebied van de Apeldoornse geschiedenis.

Lees meer >

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch (1909-1943) was een joods-psychiatrische instelling aan de Zutphensestraat op de plek waar nu ’s Heerenloo Groot Schuylenburg gehuisvest is. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners, patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Ze werden, op een enkeling na, direct na aankomst omgebracht. Het herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer. Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch kan bezocht worden op woensdag en zondag van 10-16.30 uur.

Lees meer >

Papierfabriek De Middelste Molen

Papierfabriek De Middelste Molen in Loenen maakt al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en nog in de oude staat bewaard is gebleven. Tijdens een bezoek volg je het productieproces van oeroud Hollands papier. Tussen de ratelende en bonkende machines waan je je in de 19e eeuw. Plan je bezoek!

Lees meer >

De Korenmolen

Deze Eerbeekse oliemolen is de enige nog werkende bovenslag watermolen van Nederland. Tegenwoordig wordt er alleen nog olie geslagen uit lijnzaad. De lijnolie wordt in de molen verkocht. In de maand oktober bent je elke zondag van 11-16 uur van harte welkom. Bij voldoende water zijn er dan olieslaan-demonstraties.

Lees meer >

De Loenense Waterval

Vlak bij het dorp Loenen wordt in 1869 de Vrijenbergspreng gegraven om water naar het Apeldoorns Kanaal aan te voeren. Om het verval goed op te kunnen vangen en vanwege de sterke stroming, heeft deze spreng op twee plekken een waterval. Met een totale lengte van zes kilometer en een hoogteverschil van maar liefst 15 meter is de Loenense waterval de hoogste van Nederland.

Lees meer >

Museumstation Beekbergen - VSM

Museumstation Beekbergen ligt in Lieren. Hier kun je het stoomdepot bezoeken en stoomtreinen bekijken. Het traject van de VSM maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’ die officieel van Dieren, via Apeldoorn, richting Zwolle loopt. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en de lengte bedraagt ongeveer 22 kilometer.

Lees meer >

De Ruitersmolen

In de zestiende en zeventiende eeuw zijn er in Apeldoorn en omgeving meerdere papiermolens te vinden. Marten Orges bouwt in 1606 de eerste papiermolen in Beekbergen, de oostelijke Ruitersmolen. De tweede en westelijke Ruitersmolen wordt omstreeks 1693 gebouwd, maar deze wordt in 1864 geheel door een brand verwoest. De oostelijke Ruitersmolen staat ook wel bekend als de Kleine Molen en doet al vele jaren dienst als papiermolen.

Lees meer >