Mamma Andersson

Mamma Andersson

Mamma Andersson (1962, Zweden)

Twee zwanen in het water, een meisje met het haar in twee staarten of een stapel post met boeken: kunstenaar Karin ‘Mamma’ Andersson is er een van de meest bekende kunstenaars uit Zweden mee geworden. ‘Alles wat je nodig hebt in het leven is dichterbij dan je zou denken’ - een tekenende gedachte voor haar blik op de wereld. Een serie van haar ‘natuurlijke’ schoonheden in de tentoonstelling The Future is Female laten je goed kijken en bedenken hoe je de kleinste dingen om je heen nog een beetje extra kunt waarderen en bewonderen. Juist nu. Naast wondere varens en grotten prijkt een wakend damhert van Mamma Andersson aan de wand in de tentoonstelling. Een passende verschijning binnen CODA waar zowel in de buitentuin en het als Veluwelandschap vormgegeven junior-gedeelte, kunstzinnige herten de ruimte beteugelen. Naast kunst van en op papier, kunstenaars- en modesieraden en Apeldoorns erfgoed, draagt CODA een warm hart toe aan de verbinding met de Veluwe en de flora en fauna die daarmee gepaard gaan. 

Andersson woont en werkt in Stockholm en groeide op in het noorden van Zweden, waar ze alle ruimte had om veel in de natuur te zijn, buiten te spelen in de bossen en te wandelen en skiën. Ze raakt onder andere geïnspireerd door filmbeelden, theaterdecors, alledaagse interieurs van huizen en flora en fauna. 

 

Beeld: Mamma Andersson, The Fallow Deer, handprinted colour woodcut on rice paper, monotype, 2016, courtesy Stephen Friedman Gallery, London