Schaduwspel

Schaduwspel

Vastleggen als een kunstenaar

De hersenen geven een draai aan wat de ogen zien. Door kunstenaars worden schaduwen bijvoorbeeld gebruikt om de aanschouwer het gevoel te geven dat er een lichtbron aanwezig is. Sta je op de route onder een bladerdak en is er diffuus licht waardoor de schaduwen minder ‘scherp’ zijn? Of sta je ‘s middags op een heideveld en zijn de schaduwen juist scherp en kort? Of zijn ze lang en ben je er dus in de ochtend of avond? 

 

Leg deze informatie vast met je smartphone op verschillende momenten en plekken tijdens de tocht. Kun je met deze beelden het verhaal vertellen over jouw beleving van dat ogenblik? Daag jezelf uit foto’s te maken waarmee je met schaduwen kunt laten zien welk moment op de dag je hebt vastgelegd en hoe de omgeving van invloed is geweest op de foto’s. Kijk ook goed naar schaduwen op het wandel- of fietspad; vaak speelt zich een prachtig spel af waarin schaduwen van verschillende objecten samenkomen. 

 

Heb je onderweg mooie schaduwshots gemaakt en wil je jouw foto’s met ons delen zodat wij ze – onder vermelding van jouw naam – hier kunnen delen ter inspiratie voor anderen? Stuur je foto’s in via onderstaand formulier.


Tips & tricks – kijken als een kunstenaar

Wanneer je ergens naar kijkt zie je vaak maar één item echt goed en zelfs bij dit object kijk je vaak enkel naar specifieke details. Sta tijdens je tocht af en toe even stil en gebruik je handen om een kader te maken. Knijp één oog dicht en kijk: welk verhaal wordt er verteld in dat wat je door het kader ziet? Verschuif steeds een klein stukje naar links of rechts, haal je handen dichterbij of houd ze juist verder van je af: zie je vooral één groot object of zijn er juist heel veel verschillende details die je stuk voor stuk in je op moet nemen? 

 

Gebruik ook bijvoorbeeld je smartphone als kader, pas dezelfde technieken toe en bewaar je fotoverhaal voor thuis.

Voorbeelden

Schaduw diffuus licht

Schaduw fel licht

Schaduw op de heide 1

Schaduw op de heide 2

Schaduwspel voor je fotoverhaal

Inzending S. Jacobs