Ma, foto’s van Margi Geerlinks

van
14.09.2019
t/m
10.11.2019

Ma, foto’s van Margi Geerlinks

Ma

Ma is van 14 september tot en met 10 november gratis te zien op de tussenverdieping bij CODA Museum. Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals lezing door Hugo Borst.

 

Fotograaf Margi Geerlinks ontmoette Joke Borst tien jaar geleden toen ze een foto van haar met haar zoon Hugo maakte. Nadat zijn moeder Alzheimer kreeg, schreef Hugo wekelijks over haar in het AD Magazine. Hij schreef over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Margi maakte op zijn verzoek de foto’s bij deze artikelen.

 

Vervolgens volgde Margi Joke vier jaar met haar camera, die ze ook vaak weglegde om te helpen met eten, drinken en om Joke uit bed te halen of naar bed te brengen. Samen beleefden ze de fasen van angst, vergetelheid, boosheid en verdriet. Joke voelde voor haar als familie. Op 17 augustus 2018 overleed Joke.

 

Ma, foto’s van Margi Geerlinks toont een selectie van de foto’s die Margi gemaakt heeft en waarop je het best ziet wat Alzheimer met je doet. Foto’s die het moment tonen waarop tegenwoordige en verleden tijd door elkaar gaan lopen. Foto’s waarop je de verwarring op haar gezicht ziet.

 

De tentoonstelling is een productie van Stedelijk Museum Schiedam.

 


Mede mogelijk gemaakt dankzij:

Over Margi Geerlinks

Margi Geerlinks (1970, Kampen) is in 1995 afgestudeerd aan de kunstacademie. Haar foto’s zijn een tijdloos testament van de menselijke staat. Ze exposeerde in binnen- en buitenland, onder andere op belangrijke kunstbeurzen als Art Basel, The Armory in New York en Paris Photo. Haar werk is opgenomen in collecties van onder andere Museum Voorlinden en van verzamelaars als Sir Elton John.

 

Mede mogelijk gemaakt dankzij RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Gemeente Apeldoorn en Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe.​