Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool

van
31.03.2024
t/m
22.09.2024

Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool

LEGO: magisch modulair en natuurlijk al decennialang fantastisch speelgoed dat eindeloos veel onvoorstelbare constructies en creaties oplevert. De keuzemogelijkheden in bouwpakketten zijn enorm maar wat de welbekende steentjes ook zo uniek maakt is dat je er volop mee kunt experimenteren en improviseren. Zo wordt LEGO zelfs gebruikt als bouw- en schetsmateriaal door ontwerpers, architecten en kunstenaars. De steentjes lenen zich uitstekend voor het testen van systemen en bouwwerken of het creëren van vormen en composities. Spelenderwijs ontstaan er uiteenlopende creaties en kun je innovatieve oplossingen voor problemen bedenken. 

Met LEGO wordt op universele wijze gebouwd, op alle leeftijden en over de hele wereld. In deze expositie ontdek je aan de hand van vier thema’s hoe het ingezet wordt in verschillende ontwerpdisciplines: architectuur, vormgeving, grafiek en media. De getoonde installaties zijn door CODA ExperienceLab en haar community gecreëerd. 

Met dank aan en mede mogelijk gemaakt door de studenten van vakschool ZadkineBouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool sluit aan op de tentoonstelling Travelling Bricks in CODA Museum (te zien van 21 april t/m 25 augustus 2024).

Micropolis

Micropolis

Micropolis

Micropolis

Micropolis

Thema's

Micropolis

In Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool bouw je mee aan Micropolis, deze miniatuurstad neemt de Showroom over! Leer over architectuur door te bouwen met alleen maar witte steentjes. Bij het ontwerpen van Micropolis draait het om de manier van vormgeven. Het gebruik van slechts witte stenen creëert namelijk natuurlijke lijnen en schaduwen die architecturale vormen nauwkeuriger kunnen weergeven. Het benadrukt het schetsen met blokken en vormen tot een coherente stad. Micropolis is voor en van iedereen, bouw mee en draag letterlijk jouw steentje bij aan de groei van deze stad!

Sieraden

Studenten van Zadkine Vakschool Schoonhoven namen deel aan een designchallenge. Zij ontwierpen speciaal voor deze expositie sieraden gemaakt met LEGO. Zij deden hiervoor inspiratie op uit de CODA collectie en experimenteerden met de verschillende vormen, kleuren en veelzijdigheid van LEGO als materiaal. In Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool ontdek je de eindresultaten.

Animatie

Maak een eigen stop-motion-video met LEGO in de compacte animatiestudio’s. Maak hiervoor gebruik van een gratis app*, verschillende LEGO-onderdelen en de aanwezige materialen. Schrijf een script en ga aan de slag om een verhaal te vertellen. Jouw video zien in de expositie in CODA? Stuur je gemaakte stop-motion in zodat hij afgespeeld kan worden op het scherm in Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool.

*Download een stop-motion-app (Stop Motion Maker, maar je kunt ook een andere app naar keuze gebruiken) en maak een filmpje. Je kunt je creatie opsturen naar innovatie@coda-apeldoorn.nl. Aan het eind van de tentoonstelling maken we een mooie compilatie die we op ons YouTube-account publiceren. 

Grafisch

CODA ExperienceLab heeft eigen spirograafrobots ontwikkeld. Deze robots zijn gemaakt met LEGO® Mindstorms en bestaan onder andere uit een centrale besturingsmodule waarmee zelfgebouwde creaties uitgerust kunnen worden met elektromotoren en sensoren. Deze nemen onder andere tast, licht, rotatie, afstand, geluidsvolume en temperatuur waar. De robots zijn geprogrammeerd om uiteenlopende patronen te creëren. Gedurende de looptijd van Bouwen en prototyping: LEGO® als ontwerptool produceren ze verschillende prenten, te koop in CODA Winkel.

Spirograafrobot

Spirograafrobot

LEGO sieraad

LEGO sieraad

LEGO sieraad