Drag Power - Gender, pride & glamour

van
03.11.2019
t/m
01.03.2020

Drag Power - Gender, pride & glamour

Gender, pride & glamour

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor?  Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter? De tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.

De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour  een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke dragevenementen als de Drag Olympics en Superball. Sander den Baas verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma 'De diva in mij' en in de documentaire 'Galore' over Lady Galore en is al vele jaren actief binnen de drag-scene. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.

De actuele scene en de historische wortels van drag worden verder belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden van drag, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd.

Drag Power – Gender, pride & glamour  werd tot stand gebracht in samenwerking met gastcuratoren en initiators Paul Derrez en Willem Hoogstede.

 

Openingsfeest – Night of Drag Power | donderdag 14 november | 19.30 – 00.30 uur | CODA Museum

Drag Power – Gender, pride & glamour opent met een groot feest en speciale avondopenstelling op donderdag 14 november vanaf 19.30 uur.

Programma openingsfeest & busservice

19.30 – 20.00 uur          
Inloop & drinks

20.00 – 20.30 uur          
Opening door CODA directeur Carin Reinders en gastcuratoren Paul Derrez en Willem Hoogstede

20.30 – 22.30 uur          
Performance Miss Patty Pam-Pam
Bingo met Miss ZsaZsa
Drag Olympics: gooien met een handtas en los met die hoelahoep!
Make-up tutorial door artist Joyce Pietrzak
Drag Power in CODA Atelier
Rondleiding door curatoren Paul Derrez, Willem Hoogstede en Roosmarij Deenik

22.30 – 00.30 uur
Feest! Met DJ Dykes on Decks

Deze avond wordt gehost door Miss Patty Pam-Pam en mede mogelijk gemaakt door Lanza, sponsor van de drag-bag met goodies.Busservice Apeldoorn > Amsterdam
 

Deze feestavond beleven helemaal tot het einde van de avond? En nog terugreizen naar Amsterdam? Dat kan! CODA biedt voor €7,50 per persoon een busservice van Apeldoorn (vanaf CODA Museum) naar Amsterdam (Noordzijde Centraal Station). Deze bus vertrekt na het feest om 01.00 uur. Aanmelden voor de bus kan via het opgaveformulier voor de opening. Hier vink je ‘JA’ aan bij de vraag of je gebruik wilt maken van de busservice, je ontvangt dan binnen enkele dagen een verzoek tot betaling per mail. 

 

'Drag Power' in de klas

Download hieronder het gratis inspiratieboekje met praktische info over lesgeven over het thema identiteit.