Bettina van Haaren

van
10.02.2019
t/m
02.06.2019

Bettina van Haaren

Voor het eerst te zien in Nederland

De werken van Bettina van Haaren grijpen je aan en blijven branden op je netvlies. Ze zijn volstrekt authentiek in hun handschrift terwijl de kunstenaar een eigen interpretatie van figuratie heeft. De schilderijen en werken op papier van Bettina van Haaren vormen een geheel waarin geen rangorde aan te brengen is. Voor de kunstenaar zijn het manieren om de wereld te begrijpen: haar oeuvre weerspiegelt haar innerlijk leven én de wereld om haar heen. Dat maakt het werk van Van Haaren indrukwekkend, monumentaal en kwetsbaar tegelijkertijd. CODA Museum toont haar werk voor het eerst in Nederland van 10 februari tot en met 2 juni 2019 in de tentoonstelling Spiegelingen – Mirroring.

Bettina van Haaren, Gericht II, 2017

Bettina van Haaren, Gericht II (detail), 2017

Bettina van Haaren, Neulamm- Isenheimer Spiegelung, 2017-2018

Bettina van Haaren, Neulamm- Isenheimer Spiegelung (detail), 2017-2018

Spiegelingen - Mirroring

Spiegelingen, de titel van de tentoonstelling, heeft verschillende betekenissen: de spiegel waarin Bettina van Haaren zichzelf afbeeldt, maar ook veel abstracter: de spiegel van deze tijd vanuit een persoonlijk perspectief. Haar werk is grondig, serieus in aanpak en uitwerking, maar ook met humor en relativering. De spiegels van deze tijd laten de kijker niet meer los. Dat maakt deze tentoonstelling fascinerend en tot een unieke, indringende ervaring die je niet snel vergeet. Bettina van Haaren toont in haar schilderijen het meesterschap van de alchemist die met ei-tempera werkt waardoor er een grote helderheid en bijna tactiele werkelijkheid ontstaat. Tegelijkertijd worden de vormen ook weer doorklieft en gefragmenteerd. Deze werken, waaraan Bettina van Haaren in aandacht en stilte drie jaar lang heeft gewerkt, worden in CODA Museum voor het eerst aan publiek getoond.

Over Bettina van Haaren

Bettina van Haaren (1961) heeft in Duitsland, Amerika, China en Nieuw-Zeeland meer dan 80 solotentoonstellingen gerealiseerd en ze nam wereldwijd deel aan ruim 130 groepstentoonstellingen. Haar werken waren echter nog nooit te zien in Nederland. De tentoonstelling zal na CODA Museum doorreizen naar Kloster Bentlage (19.02.2020 t/m 04.04.2020) en Städtische Galerie Neunkirchen/Kunstverein Ludwigshafen am Rhein (08.05.2020 t/m 10.07.2020). Bettina van Haaren is in Duitsland niet alleen bekend als kunstenaar maar ook als docent. Ze is sinds 2000 als professor tekenen en prentkunst verbonden aan de Universiteit van Dortmund. Deze baan geeft haar de mogelijkheid autonoom en onafhankelijk te zijn als beeldend kunstenaar.

Wat wil je weten?

Openingstijden CODA Museum

arrow-large Created with Sketch.
Maandag:gesloten
Dinsdag:10.00 - 17.30 uur
Woensdag:10.00 - 17.30 uur
Donderdag:10.00 - 17.30 uur
Vrijdag:10.00 - 17.30 uur
Zaterdag:10.00 - 17.00 uur
Zondag:13.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen CODA Museum

arrow-large Created with Sketch.
 • De normale toegangsprijs is € 10,-.
 • Kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis naar binnen.
 • Museumkaarthouders hebben gratis toegang.
 • ICOM leden hebben gratis toegang
 • CODA MuseumVrienden hebben gratis toegang
 • CJP-Pas houders en studenten met een collegekaart krijgen 50% korting
 • Groepen vanaf 15 personen: € 7,50 per persoon.

Kan ik parkeren bij CODA Museum?

arrow-large Created with Sketch.

Volg binnen Apeldoorn de parkeerroute om het centrum, richting parkeergarage Museum Centrum. Het CODA-gebouw staat tegenover deze parkeergarage. Bekijk de tarieven van de parkeergarage.

Bij de ingang van CODA Museum is een parkeerplaats voor mindervaliden beschikbaar. Let wel op: deze parkeerplaats kan niet vooraf gereserveerd worden.

Is de Museumkaart geldig bij CODA Museum?

arrow-large Created with Sketch.

Ja. De Museumkaart geeft u gratis toegang tot CODA Museum. Heeft u nog geen Museumkaart? Bestel hem online of koop hem bij de balie. De Museumkaart kost € 64,90 voor volwassenen en € 32,45 voor jongeren tot 18 jaar. Dat is inclusief de administratiekosten van € 4,95. U heeft dan gratis toegang tot meer dan 400 musea in heel Nederland.

Let op: u dient uw originele Museumkaart mee te nemen tijdens uw bezoek aan CODA Museum.

Zijn er voorzieningen voor mensen met een beperking?

arrow-large Created with Sketch.
 • We hebben een gratis rolstoel voor u klaar staan. U hoeft alleen even te bellen naar 055 526 85 65 om hem te reserveren bij uw bezoek
 • Er is een invalidentoilet aanwezig 
 • Aan de voorzijde van CODA Museum is een invalidenparkeerplaats beschikbaar
 • Hulphonden worden toegestaan in CODA 
 • In CODA Auditorium is een ringleiding aanwezig