CODA Cultuurhuis – stap voor stap geopend

CODA Cultuurhuis – stap voor stap geopend

Stap voor stap open

CODA Bibliotheek, Archief, Museum, Winkel, Café, Junior, Atelier en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zijn weer geopend. De openstelling volgt de landelijke protocollen en de richtlijnen van het RIVM. Welke huisregels en richtlijnen gelden, lees je hieronder.

 

De tentoonstellingen Animalia en The Future is Female worden verlengd tot en met respectievelijk 30 augustus en 13 september. Alles is studie, een bloemlezing uit het archief van Onno Boekhoudt, is tot en met 25 oktober te zien. Challenge accepted!, met het werk van de zestien winnaars in de CODA challenge quarantainesieraden maken, is tot en met 30 augustus te zien. 75 jaar vrijheid in Apeldoorn was in april aanleiding voor een bijzondere fotografie- en dichtwedstrijd. Uit alle inzendingen koos de jury per categorie drie winnaars; deze zijn tot en met 15 augustus te zien in CODA Centrale Bibliotheek.

 

De openstelling van deze fysieke locaties, evenals de uitbreiding van het online aanbod tijdens quarantainetijd, biedt de mogelijkheid tot een uitgebreid zomerprogramma. Ontdek deze vakantie activiteiten op de Veluwe, workshops voor thuis, buitenvarianten van ons reguliere aanbod en binnenactiviteiten voor kleine groepen in en om CODA.

Meer informatie

CODA Bibliotheek

arrow-large Created with Sketch.

In de CODA bibliotheken is er een eenrichtingsroute aangelegd en blijft anderhalve meter afstand maatgevend. Kinderen mogen spelen in CODA Junior, voor volwassenen geldt ook hier de anderhalve meter afstand tot elkaar indien zij niet uit hetzelfde huishouden komen. Volwassenen blijven ook op anderhalve meter afstand tot kinderen uit een ander huishouden. Bij activiteiten anders dan lenen en retourneren van boeken geldt dat een vaste zitplaats verplicht is, op anderhalve meter afstand van elkaar. CODA werkt bij diverse activiteiten met reserveringen vooraf. Dit geldt niet voor het gebruik van de – weer geopende – leestafels/-plekken, PC’s en studieruimtes/-plekken. Op deze plekken geldt de anderhalve meter afstand. Het verplicht gebruik maken van een mandje en in quarantaineplaatsing van boeken komen te vervallen. Op diverse plekken in de bibliotheek zijn schoonmaak- en ontsmettingsmaterialen beschikbaar. De toiletten zijn weer geopend.

 

Heb je koorts en/of gezondheidsklachten, kom dan niet naar de bibliotheek.

Alle praktische informatie op een rij​

 • CODA Centrale Bibliotheek (Vosselmanstraat 299) is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend en op donderdag van 10.00 tot 20.30 uur. Op zaterdag is CODA Centrale bibliotheek geopend van 10.00 tot 17.00 uur;
 • CODA Bibliotheek De Maten is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.30 uur, op vrijdag van 10.00 tot 20.30 uur, op dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur; 
 • CODA dok Zuid is op maandag geopend van 13.00 tot 20.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur;
 • De CODA Boekenbus rijdt een aangepaste route
 • In de CODA Boekenbus mag één persoon tegelijkertijd naar binnen; is dat aantal bereikt, wacht dan buiten en op anderhalve meter afstand van elkaar. Bij mooi weer kunnen boeken ingeleverd worden in de daarvoor bestemde kratten die buiten staan. Bij slecht weer moeten boeken binnen in de boekenbus ingeleverd worden;
 • Omdat de Jeugd- en Buurtbibliotheken in de scholen vooralsnog gesloten zijn, neemt de Boekenbus deze locaties mee op de aangepaste route.

Voor mensen die moeite hebben om in de bibliotheekcatalogus hun weg te vinden, bestaat de mogelijkheid om uitleg te krijgen van een CODA medewerker. Deze extra service is alleen bedoeld voor leden die het – of met hulp van anderen uit hun omgeving – lastig vinden om in de online catalogus boeken te zoeken. In deze catalogus kun je ter voorbereiding op je korte bezoek aan CODA Bibliotheek een selectie maken van de boeken die je wilt lenen, zodat je bezoek aan CODA doelgericht en zo kort als mogelijk is. Heb je hulp nodig en wil je hiervoor een afspraak maken, neem dan contact op met onze klantenservice, 055 – 5268400. Zij plannen vervolgens een afspraak met je in.

CODA Museum

arrow-large Created with Sketch.

In CODA Museum is een eenrichtingsroute aangelegd en blijft 1,5 meter afstand tot elkaar maatgevend. Een aantal kleinere ruimtes in de museumzaal is toegankelijk voor één of maximaal twee personen tegelijk. De toiletten en garderobe in CODA Museum zijn geopend. Bezoekers die mindervalide zijn, kunnen in het museum gebruikmaken van de lift. CODA Museum biedt ruimte aan maximaal 150 personen tegelijkertijd (1 bezoeker of 1 huishouden per 10m2).  Vooraf (online) reserveren is niet verplicht, je kunt je kaartje ook aan de balie van CODA Museum kopen. Bij het bereiken van het maximale aantal personen vraagt een van onze medewerkers je kort te wachten tot een andere bezoeker het museum verlaat. Bij activiteiten anders dan een bezoek aan de tentoonstellingen in CODA Museum geldt dat een vaste zitplaats verplicht is op anderhalve meter afstand van elkaar, zo ook in CODA Atelier. CODA werkt bij diverse activiteiten met reserveringen vooraf. Vooralsnog vinden geen activiteiten plaats – zoals rondleidingen - waarbij geen sprake is van een vaste zitplaats.

 

Heb je koorts en/of gezondheidsklachten, kom dan niet naar het museum. 

Tijdens je bezoek

 • Geniet van onze tentoonstellingen, maar houd daarbij wel 1,5 meter afstand, zowel in als buiten het museum;
 • Vermijd (hand)contact met anderen;
 • Volg de richtlijnen en instructies van onze medewerkers op.

CODA Winkel

arrow-large Created with Sketch.

Je bezoek aan CODA Museum of CODA Café kun je combineren met een bezoek aan CODA Winkel. In CODA Winkel mogen maximaal 5 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Betaal bij voorkeur met pin of telefoon (contactloos).

CODA Café

arrow-large Created with Sketch.

CODA Café is vanaf 1 juni van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Voor een plek buiten op het terras is reserveren niet mogelijk; zit je liever binnen, dan is het reserveren van een tafel via deze link verplicht. Bij binnenkomst vraagt een medewerker naar je gezondheid en begeleidt je daarna naar jouw tafel. Bestellingen geef je zelf door bij de medewerker achter de counter. Koffie, thee, fris en gebak kun je na het afrekenen zelf meenemen; warme gerechten worden aan tafel geserveerd.

Huisregels CODA Café

 • Voor een plek in CODA Café is reserveren verplicht; voor een plek op het terras kan niet gereserveerd worden;

 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst; 

 • Houd 1,5 meter afstand;

 • Ga niet zelf aan een tafel zitten, maar wacht tot je naar jouw plek begeleid wordt;

 • In CODA Café kan alleen met pin of telefoonapp betaald worden

 • Volg altijd de aanwijzingen van onze medewerkers op

CODA Archief & Kenniscentrum

arrow-large Created with Sketch.

CODA Archief & Kenniscentrum is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Een afspraak kunt u maken door te bellen naar 055-5268568 of te mailen naar archief@coda-apeldoorn.nl. Er kan alleen een afspraak gemaakt worden voor onderzoek dat niet digitaal uitgevoerd kan worden. Verblijven om bijvoorbeeld te werken kan zonder reservering met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Twijfelt u over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat er mogelijk is.

 • Bij het maken van een afspraak moet bekend zijn welke stukken u wilt inzien (archiefnummers, inventarisnummers of bouwvergunningnummers);
 • Bij het maken van de afspraak krijgt u een begin- en eindtijd. Kort voor de begintijd kunt u zich melden bij de centrale balie in CODA. Hier wordt u doorverwezen naar CODA Archief & Kenniscentrum;
 • Uw naam, telefoonnummer en e-mailadres worden bij het maken van de afspraak genoteerd, zodat we bij veranderingen snel contact met u kunnen opnemen.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

arrow-large Created with Sketch.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is vanaf 1 juni op afspraak te bezoeken. Een afspraak voor dit bezoek kun je aanvragen door te mailen naar info@apeldoornschebosch.nl. Na aanmelding per mail wordt een bezoek ingepland. In het Herinneringscentrum kunnen maximaal 5 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Tijdens je bezoek

 • Wees welkom in het Herinneringscentrum maar houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten het Herinneringscentrum;

 • Blijf thuis als u één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (lichte) hoest, verhoging (tot 38 C⁰);

 • Blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts (vanaf 38 C⁰) en/of benauwdheidsklachten heeft;

 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst;

 • Schud geen handen en vermijd waar mogelijk contact met oppervlakten;

 • Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.

 

 

Online inspiratie en DIY voor thuis

Ook online vind je informatie en inspiratie uit CODA Bibliotheek, CODA Museum en CODA Archief. Met boekentips en e-books, verhalen over bijzondere werken uit de collectie en tentoonstellingen, workshops voor thuis en verhalen over het Apeldoorn van vroeger.

Vraag & antwoord openstelling

Ik wil graag naar CODA. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Dat kan! Zowel CODA Museum, Kenniscentrum & Archief, Winkel, Café als ook de CODA-vestigingen zijn geopend en ook CODA Boekenbus rijdt weer. Kijk voor onze actuele openingstijden op deze pagina. Er gelden wel een aantal huisregels die voortkomen uit de richtlijnen van het RIVM; deze zijn hier te lezen. Heb je koorts en/of gezondheidsklachten, blijf dan thuis.

Moet ik van tevoren een museumticket reserveren?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, dat hoeft niet meer. Sinds 1 juli mogen maximaal 150 bezoekers tegelijkertijd een bezoek aan CODA Museum brengen, zonder reservering vooraf. Wanneer je je kaartje vooraf koopt, hoef je dus ook geen tijdslot meer aan te geven; je bent tijdens onze reguliere openingstijden van harte welkom op een moment dat jou het best uitkomt.

Wat zijn de openingstijden?

arrow-large Created with Sketch.

Een overzicht van onze actuele openingstijden vind je hier. Voor het ophalen van materiaal uit CODA Archief dient van tevoren een afspraak gemaakt te worden; dit kan door een mail te sturen naar archief@coda-apeldoorn.nl.

Is CODA Archief & Kenniscentrum ook open?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Kenniscentrum is dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur, ook om leesmateriaal of naslagwerk in te zien. Heeft u materiaal uit CODA Archief nodig, dan dient u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan door tijdens onze openingsdagen te bellen naar 055-5268568; een afspraakverzoek mailen naar archief@coda-apeldoorn.nl kan ook. Vooraf moet bekend zijn welke stukken u wilt inzien (archief-, inventaris- of bouwvergunningnummers).

Kan ik voor alle soorten onderzoek naar CODA Archief komen?

arrow-large Created with Sketch.

Een bezoek is alleen bedoeld voor onderzoek dat niet digitaal uitgevoerd kan worden. Twijfelt u? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken wat er mogelijk is.

Zijn de Jeugd- en Buurtbibliotheken ook geopend?

arrow-large Created with Sketch.

De Jeugd- en Buurtbibliotheken in de scholen blijven in elk geval tot 1 september gesloten. Om bezoekers aan deze locaties ook zo goed mogelijk van dienst te zijn, rijdt CODA Boekenbus een aangepaste route waarbij de bus ook bij deze locaties stopt.

Hoeveel mensen mogen er bij CODA Centrale Bibliotheek, de Maten en dok Zuid naar binnen?

arrow-large Created with Sketch.

Er geldt met ingang van 1 juli voor deze locaties geen maximumaantal bezoekers meer. Wel blijft de 1,5 meter-regel van toepassing en gelden een aantal huisregels die voortkomen uit de richtlijnen van het RIVM,

Hoeveel mensen mogen bij CODA Museum, CODA Winkel en CODA Café naar binnen?

arrow-large Created with Sketch.

Met ingang van 1 juli geldt dat er maximaal 150 bezoekers tegelijkertijd in het museum mogen zijn. Vooraf een ticket reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om zeker te zijn van een plek. Voor CODA Winkel geldt een maximum van 5 personen en in CODA Café zijn maximaal 100 personen toegestaan. Er gelden voor je bezoek aan zowel CODA Museum, Winkel als Café wel een aantal huisregels die voortkomen uit de richtlijnen van het RIVM; deze zijn hier te lezen.

Ik wil graag lunchen in CODA Café. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, dat kan. Zowel in CODA Café als ook op het terras aan de voor- en achterzijde kun je zonder reservering vooraf wat drinken en/of eten. Een overzicht van de actuele openingstijden vind je hier.

 

Rijdt de CODA Boekenbus ook?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en omdat de Jeugd- en Buurtbibliotheken vooralsnog gesloten zijn, rijdt de CODA Boekenbus in elk geval tot 1 september een aangepaste route die ook deze locaties aandoet.

Let op: 

CODA Boekenbus rijdt niet van 27 juli tot 17 augustus.

Je kunt dan wel terecht in CODA Centrale Bibliotheek, dok Zuid of De Maten; zie hierboven voor de openingstijden.

Mag ik met mijn partner of kind de boekenbus in?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, helaas mag dat vanwege het beperkt aantal vierkante meters niet. Er mag, naast de chauffeur, één persoon in de bus aanwezig zijn.

Kan ik gebruikmaken van de computers?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, dat kan. Wel vragen we je zowel de computer als het toetsenbord zelf te reinigen met de daarvoor bestemde hygiënedoekjes.

Kan ik overal in CODA Centrale Bibliotheek komen?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, vanaf 1 juli is dat weer mogelijk. Wel geldt een eenrichtingsroute en is de voormalige ingang bij de bibliotheek in gebruik als uitgang om zo de looproute te kunnen handhaven. Uiteraard blijft de 1,5 meter-regel overal van toepassing, zowel binnen als buiten CODA. Ook CODA Junior, de leestafels en studie-/werkplekken kunnen weer gebruikt worden. 

Ik wil iets kopen in CODA Winkel. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, dat kan. Wel geldt een maximum van 5 bezoekers en uiteraard blijft 1,5 meter afstand tot elkaar maatgevend. Daarnaast vragen we je met pin om contactloos te betalen.

Ik wil graag naar CODA Taalhuis; kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, CODA Taalhuis is voor een deel weer op afspraak geopend. Zo kun je je aanmelden voor het inloopspreekuur, maar je kunt je vraag ook op er mail of telefoon stellen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Ik wil graag naar Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is vanaf 1 juni op afspraak te bezoeken. Dit is aan te vragen door te mailen naar info@apeldoornschebosch.nl, waarna een afspraak wordt ingepland. In het Herinneringscentrum kunnen maximaal 5 bezoekers tegelijk aanwezig zijn. Meer informatie over het Herinneringscentrum leest u hier.

Moet ik me aanmelden voor activiteiten in CODA?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, aanmelden voor verschillende activiteiten is verplicht. Dit kan eenvoudig via de aanmeldknop die bij deze (binnen)activiteiten opgenomen is. Uiteraard is de 1,5 meter regel bij alle activiteiten maatgevend; ook is een vaste zitplaats verplicht; kijk hier voor deze en andere huisregels.

Wat als het maximale aantal bezoekers bereikt is?

arrow-large Created with Sketch.

Dan vragen we jou (even) te wachten totdat een bezoeker het museum verlaat. Wil je er zeker van zijn dat je naar binnen kunt, bestel dan vooraf je museumticket.