CODA Cultuurhuis – stap voor stap geopend

CODA Cultuurhuis – stap voor stap geopend

Stap voor stap open

GOED NIEUWS: CODA Archief, Museum, Winkel, Café en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zijn vanaf maandag 1 juni weer geopend. De tentoonstellingen Animalia en The Future is Female worden verlengd tot en met respectievelijk 30 augustus en 13 september. Alles is studie, een bloemlezing uit het archief van Onno Boekhoudt, is van 1 juni tot en met 25 oktober te zien. CODA Archief en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zijn vanaf eerdergenoemde datum op afspraak te bezoeken.

De openstelling volgt de landelijke protocollen en de richtlijnen van het RIVM. Welke huisregels en richtlijnen gelden, lees je hieronder. Daar vind je ook meer informatie over een bezoek aan CODA Café en CODA Bibliotheek, over het aanschaffen van een kaartje voor CODA Museum en over het maken van een afspraak voor een bezoek aan CODA Archief & Kenniscentrum of aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Ook vind je daar de richtlijnen en huisregels voor een bezoek aan CODA Winkel en CODA Café.

Meer informatie

CODA Bibliotheek

arrow-large Created with Sketch.

CODA heeft, allereerst voor de bibliotheken, met een aantal maatregelen te maken. Zo geldt in alle vestigingen dat er maximaal 30 mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn, is er een eenrichtingsroute aangelegd en blijft anderhalve meter afstand maatgevend. Verblijven in de bibliotheek om bijvoorbeeld de krant te lezen of om te spelen in CODA Junior is uitdrukkelijk niet toegestaan. Om het bezoek zo doelgericht mogelijk te maken, kunnen boeken van tevoren online uitgezocht worden via de online bibliotheekcatalogus.

De CODA bibliotheken zijn alleen toegankelijk voor één persoon met maximaal één ander persoon uit hetzelfde huishouden. Kinderen onder de 16 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van één meerderjarig gezinslid. Heeft iemand in het gezin/huishouden koorts en/of gezondheidsklachten, kom dan niet naar de bibliotheek. De CODA medewerkers volgen de richtlijnen van het RIVM en het landelijk bibliotheekprotocol en blijven daarmee op afstand. Zij kunnen om die reden niet helpen met het aanpakken van boeken of het vullen van een tas. Aanvullend wordt klanten geadviseerd om thuis alvast in de online catalogus te kijken en een selectie te maken van beschikbare titels zodat het verblijf in CODA zo efficiënt mogelijk is.

Alle praktische informatie op een rij

 • CODA Centrale Bibliotheek (Vosselmanstraat 299) is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur;
 • CODA Archief & Kenniscentrum is vanwege de beperkte ruimte vooralsnog alleen online te bezoeken;
 • CODA Bibliotheek De Maten is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur, op dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur; 
 • CODA dok Zuid is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur;
 • Er mogen maximaal 30 mensen tegelijk in de bibliotheek binnen zijn. Om dat te handhaven, wordt in alle vestigingen gebruikgemaakt van mandjes. Het gebruik van een mandje per persoon is verplicht; zijn de mandjes op, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt en dien je, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar, te wachten tot je naar binnen mag;
 • Het is niet mogelijk om ‘rond te snuffelen’ in de boekenkasten. Het boek uit de kast pakken, betekent het boek ook in de mand leggen en lenen omdat het boek anders 36 uur in quarantaine moet;
 • De CODA Boekenbus rijdt een aangepaste route
 • In de CODA Boekenbus mag één persoon tegelijkertijd naar binnen; is dat aantal bereikt, wacht dan buiten en op anderhalve meter afstand van elkaar. Bij mooi weer kunnen boeken ingeleverd worden in de daarvoor bestemde kratten die buiten staan. Bij slecht weer moeten boeken binnen in de boekenbus ingeleverd worden;
 • Omdat de Jeugd- en Buurtbibliotheken in de scholen vooralsnog gesloten zijn, neemt de Boekenbus deze locaties mee op de aangepaste route.
 • In de eerste weken verwachten we een groot aantal retouren; aangezien deze ingeleverde boeken eerst in quarantaine moeten, kan het zijn dat het aanbod tijdelijk beperkt is. De boeken kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde bakken (dit staat aangegeven), afhankelijk van de drukte zullen deze zich binnen en/of buiten bevinden;
 • CODA Museum is vooralsnog gesloten, maar opent conform richtlijnen RIVM en maatregelen vanuit de Museumvereniging op 1 juni aanstaande. Meer informatie volgt zodra er meer bekend is.

Ondersteuning

Voor mensen die moeite hebben om in de bibliotheekcatalogus hun weg te vinden, bestaat de mogelijkheid om uitleg te krijgen van een CODA medewerker. Deze extra service is alleen bedoeld voor leden die het – of met hulp van anderen uit hun omgeving – lastig vinden om in de online catalogus boeken te zoeken. In deze catalogus kun je ter voorbereiding op je korte bezoek aan CODA Bibliotheek een selectie maken van de boeken die je wilt lenen, zodat je bezoek aan CODA doelgericht en zo kort als mogelijk is. Heb je hulp nodig en wil je hiervoor een afspraak maken, neem dan contact op met onze klantenservice, 055 – 5268400. Zij plannen vervolgens een afspraak met je in.

CODA Museum

arrow-large Created with Sketch.

CODA heeft met een aantal voorwaarden en maatregelen te maken. Zo geldt dat er voor een bezoek aan CODA Museum vooraf online kaartjes gekocht moeten worden en dat de maximale bezoekduur 5 kwartier bedraagt. Daarnaast is een eenrichtingsroute aangelegd en blijft 1,5 meter afstand tot elkaar ook hier maatgevend. Een aantal kleinere ruimtes in de museumzaal is toegankelijk voor één of maximaal twee personen tegelijk. Conform het protocol zijn de toiletten en garderobe in CODA Museum gesloten. Tassen en jassen dienen opgeborgen te worden in de daarvoor bestemde kluisjes. De sleutel kun je voor en na gebruik reinigen met een desinfecterende spray die bij de kluisjes staat. Bezoekers die mindervalide zijn, kunnen in het museum gebruikmaken van de lift.

 

CODA Museum biedt ruimte aan maximaal 30 personen tegelijkertijd; om die reden is een bezoek uitsluitend mogelijk na online reservering/aanschaf van een kaartje vooraf. Kom dus alleen naar CODA Museum als je van tevoren daadwerkelijk een kaartje gekocht/gereserveerd hebt.

Houders van een Museumkaart, CODA pas of CJP pas dienen ook vooraf online een museumkaartje te kopen/reserveren.


 Tijdens je bezoek

 • De duur van het bezoek aan CODA Museum bedraagt maximaal 5 kwartier en is conform het tijdslot dat je online ingevuld hebt;
 • CODA Atelier in CODA Museum is gesloten;
 • Geniet van onze tentoonstellingen, maar houd daarbij wel 1,5 meter afstand, zowel in als buiten het museum;
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst;
 • Vermijd (hand)contact met anderen;
 • Volg de richtlijnen en instructies van onze medewerkers op;
 • Conform protocol zijn de toiletten in CODA Museum gesloten;
 • Het is vanwege de richtlijnen en het museumprotocol vooralsnog niet mogelijk om een rondleiding of arrangement te boeken.

 

CODA Winkel

arrow-large Created with Sketch.

Je bezoek aan CODA Museum of CODA Café kun je combineren met een bezoek aan CODA Winkel. In CODA Winkel mogen maximaal 5 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Daarom is het gebruik van een mandje verplicht.

CODA Café

arrow-large Created with Sketch.

CODA Café is vanaf 1 juni van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Voor een plek buiten op het terras is reserveren niet mogelijk; zit je liever binnen, dan is het reserveren van een tafel via deze link verplicht. Bij binnenkomst vraagt een medewerker naar je gezondheid en begeleidt je daarna naar jouw tafel. Bestellingen geef je zelf door bij de medewerker achter de counter. Koffie, thee, fris en gebak kun je na het afrekenen zelf meenemen; warme gerechten worden aan tafel geserveerd.

Huisregels CODA Café

 • Voor een plek in CODA Café is reserveren verplicht; voor een plek op het terras kan niet gereserveerd worden;

 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst; 

 • Houd 1,5 meter afstand;

 • Ga niet zelf aan een tafel zitten, maar wacht tot je naar jouw plek begeleid wordt;

 • Betaal bij voorkeur met pin of telefoon (contactloos); 

 • Volg altijd de aanwijzingen van onze medewerkers op.

CODA Archief & Kenniscentrum

arrow-large Created with Sketch.

CODA Archief & Kenniscentrum is vanaf dinsdag 2 juni op afspraak te bezoeken. Een afspraak kan gemaakt worden door te bellen naar 055-5268568. Bellen kan van dinsdag tot en met donderdag tussen 10.00 – 17.30 uur. Een afspraakverzoek kan ook per mail ingediend worden via archief@coda-apeldoorn.nl. Vooraf moet bekend zijn welke stukken u wilt inzien (archiefnummers, inventarisnummers of bouwvergunningnummers). Een bezoek aan CODA Archief & Kenniscentrum is alleen bedoeld voor onderzoek dat niet digitaal uitgevoerd kan worden. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat er mogelijk is.

 Tijdens uw bezoek

 • Desinfecteer bij binnenkomst je handen;

 • Kom op tijd en alleen, werk zelfstandig en zorg dat je op de afgesproken eindtijd de ruimte weer verlaat;

 • Archiefstukken brengen en innemen gebeurt met inachtneming van 1,5 meter afstand;

 • De PC’s van CODA Archief & Kenniscentrum zijn niet beschikbaar. Neem daarom een eigen laptop of tablet mee;

 • Neem een eigen potlood/pen en papier mee om aantekeningen te maken;

 • Het tafeldeel waaraan je kunt werken is gemarkeerd;

 • De stoel en het tafeldeel waaraan gewerkt is, worden na elk bezoek gereinigd;

 • Bezoekers en klanten houden 1,5 meter afstand

 • Blijf thuis als je één van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (lichte) hoest, verhoging (tot 38 C⁰)

 • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38 C⁰) en/of benauwdheidsklachten heeft;

 • Het is niet toegestaan om de naslagwerken/boeken die in de studiezaal staan te bekijken.

 

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

arrow-large Created with Sketch.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is vanaf 1 juni op afspraak te bezoeken. Een afspraak voor dit bezoek kun je aanvragen door te mailen naar info@apeldoornschebosch.nl. Na aanmelding per mail wordt een bezoek ingepland. In het Herinneringscentrum kunnen maximaal 5 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Tijdens je bezoek

 • Wees welkom in het Herinneringscentrum maar houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten het Herinneringscentrum;

 • Blijf thuis als u één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (lichte) hoest, verhoging (tot 38 C⁰);

 • Blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts (vanaf 38 C⁰) en/of benauwdheidsklachten heeft;

 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst;

 • Schud geen handen en vermijd waar mogelijk contact met oppervlakten;

 • Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.

 

 

Online inspiratie en DIY voor thuis

Ook online vind je informatie en inspiratie uit CODA Bibliotheek, CODA Museum en CODA Archief. Met boekentips en e-books, verhalen over bijzondere werken uit de collectie en tentoonstellingen, workshops voor thuis en verhalen over het Apeldoorn van vroeger.

Vraag & antwoord openstelling

Ik wil graag naar CODA. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Dat kan! Vanaf 1 juni zijn, naast de eerder geopende bibliotheekvestigingen, ook CODA Archief, Museum, Winkel en Café weer open. Voorafgaand aan je bezoek aan CODA Museum en/of CODA Café dien je een ticket te kopen of te reserveren. Een bezoek aan CODA Archief kan uitsluitend op afspraak voor onderzoek dat niet digitaal gedaan kan worden. CODA volgt de richtlijnen van het RIVM. Je vindt de huisregels die voortkomen uit deze richtlijnen hier. Daarnaast rijdt de CODA Boekenbus volgens een aangepaste route.

Wat zijn de openingstijden?

arrow-large Created with Sketch.

De vestigingen van CODA Bibliotheek (inclusief de CODA Boekenbus) zijn sinds 11 mei weer open. Vanaf maandag 1 juni zijn ook CODA Archief, CODA Museum, CODA Winkel en CODA Café weer geopend. Kijk voor een actueel overzicht van onze openingstijden kijk je op www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden. Aanvullende informatie over de richtlijnen en huisregels vind je hier.

Is CODA Archief ook open?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Archief & Kenniscentrum is vanaf dinsdag 2 juni op afspraak te bezoeken. Een afspraak kan gemaakt worden door te bellen naar 055-5268568. Bellen kan van dinsdag tot en met donderdag tussen 10.00 – 17.30 uur. Een afspraakverzoek kan ook per mail ingediend worden via archief@coda-apeldoorn.nl. Vooraf moet bekend zijn welke stukken u wilt inzien (archiefnummers, inventarisnummers of bouwvergunningnummers). 

Kan ik voor alle soorten onderzoek naar CODA Archief komen?

arrow-large Created with Sketch.

Een bezoek aan CODA Archief & Kenniscentrum is alleen bedoeld voor onderzoek dat niet digitaal uitgevoerd kan worden. Twijfel je? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken wat er mogelijk is. Meer informatie over je bezoek aan CODA Archief, vind je hierboven.

Zijn de Jeugd- en Buurtbibliotheken ook geopend?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, de JBB’s zijn op dit moment nog gesloten. Wel rijdt de CODA Boekenbus een aangepaste route waarin ook deze locaties opgenomen zijn. Kijk hier voor de route.

Hoeveel mensen mogen er bij CODA Centrale Bibliotheek, de Maten en dok Zuid naar binnen?

arrow-large Created with Sketch.

Er mogen maximaal 30 bezoekers tegelijk in de bibliotheek aanwezig zijn. Om dat te garanderen, wordt in alle vestigingen gebruikgemaakt van mandjes. Het gebruik van een mandje is verplicht en geldt per persoon. Zijn de mandjes op, dan moet je even wachten tot ze weer aangevuld zijn.

Hoeveel mensen mogen bij CODA Museum, CODA Winkel en CODA Café naar binnen?

arrow-large Created with Sketch.

Er mogen maximaal 30 bezoekers tegelijk in CODA Museum aanwezig zijn. Voor CODA Winkel geldt een maximum van 5 personen. In CODA Café en op de bijbehorende terrassen geldt een maximum aantal van respectievelijk 30, 32 (straatzijde) en 64 (Van Reekumplein) personen. Je dient voor een bezoek aan CODA Museum en/of CODA Café vooraf online een ticket te reserveren. Zonder reservering vooraf is toegang tot CODA Museum of CODA Café (met uitzondering van het terras) niet mogelijk.

Ik wil graag lunchen in CODA Café. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Café is vanaf 1 juni van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Voor een plek buiten op het terras is reserveren niet noodzakelijk. Zit je liever binnen, dan is het reserveren van een tafel via deze link verplicht. Bij binnenkomst vraagt een medewerker naar je gezondheid en begeleidt je daarna naar een tafel. Bestellingen geef je zelf door bij de medewerker achter de counter. Koffie, thee, fris en gebak kun je na het afrekenen direct meenemen. Warme gerechten worden aan tafel geserveerd.

Ik heb boeken geleend waarvan de leentermijn verlopen is tijdens de tijdelijke sluiting van CODA. Krijg ik een boete?

arrow-large Created with Sketch.

CODA heeft de uitleentermijn (zonder boete) verlengd tot en met zaterdag 23 mei. Voor boeken, dvd’s en tijdschriften die na die datum ingeleverd worden, krijg je een boete. Het te laat-geld wordt berekend vanaf 24 mei.

Rijdt de CODA Boekenbus ook?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en omdat de Jeugd- en Buurtbibliotheken vooralsnog gesloten zijn, rijdt de CODA Boekenbus een aangepaste route die ook deze locaties aandoet. Klik hier voor de route. Je kunt bij de boekenbus ook je boeken inleveren.

Mag ik met mijn partner of kind de boekenbus in?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, helaas mag dat vanwege het beperkt aantal vierkante meters niet. Er mag, naast de chauffeur, één persoon in de bus aanwezig zijn.

Kan ik de tijd nemen om rustig een boek uit te zoeken?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, het verblijven in CODA om te lezen of om (in CODA Junior) te spelen is uitdrukkelijk niet toegestaan. Maak het bezoek zo doelgericht en kort mogelijk en pak bovendien geen boeken van de plank die je niet leent. Om het bibliotheekbezoek snel en efficiënt te laten verlopen, kun je vooraf een wensenlijstje samenstellen.

Kan ik gebruikmaken van de computers?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, vanwege de hygiënemaatregelen kan dat helaas niet. Je kunt dus ook niet in CODA in de online catalogus zoeken.

Kan ik overal in CODA Centrale Bibliotheek komen?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, dat kan niet. Het leescafé, het speelgedeelte van CODA Junior, de Boekenbuis, de studieplekken en computers zijn (af)gesloten. Bovendien is er een eenrichtingsroute aangelegd die gevolgd moet worden. CODA Archief & Kenniscentrum is uitsluitend op afspraak te bezoeken. 

Ik wil maar één boek lenen; moet ik dan toch een mandje meenemen?

arrow-large Created with Sketch.

Ja. Het gebruiken van een mandje is verplicht. Zo kunnen we toezicht houden op het maximaal aantal bezoekers dat in de bibliotheek aanwezig mag zijn. In alle bibliotheekvestigingen geldt een maximum van 30 bezoekers. Als de mandjes op zijn, moet je even wachten tot deze weer aangevuld zijn.

Ik wil iets kopen in CODA Winkel. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Ja, dat kan. Er geldt een maximum aantal bezoekers in de winkel van 5 personen. Om die reden stellen we het gebruik van een mandje verplicht. Wanneer de mandjes op zijn, dien je te wachten tot deze weer aangevuld worden. Er kunnen helaas geen sieraden of sjaals gepast worden. Meer over de huisregels en richtlijnen vind je hier.

Kan ik nog gebruikmaken van de CODA Afhaalbieb?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, dat kan niet meer. CODA Bibliotheek is weer geopend en ook CODA Boekenbus rijdt weer. Kijk hier voor de recente openingstijden en de (aangepaste) route van de Boekenbus.

Zijn alle boeken uit de collectie beschikbaar?

arrow-large Created with Sketch.

Omdat alle ingeleverde boeken 36 uur in quarantaine moeten, kan het zijn dat het aanbod tijdelijk beperkt is.

Ik wil graag naar CODA Taalhuis; kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Nee, helaas is CODA Taalhuis op dit moment nog gesloten. CODA Taalhuis is wel per mail of telefonisch te bereiken. Op deze pagina lees je meer over het telefonisch spreekuur.

Ik wil graag naar Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Kan dat?

arrow-large Created with Sketch.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is vanaf 1 juni op afspraak te bezoeken. Een afspraak voor dit bezoek kun je aanvragen door te mailen naar info@apeldoornschebosch.nl. Na aanmelding per mail wordt een bezoek ingepland. In het Herinneringscentrum kunnen maximaal 5 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.