Apeldoorn 1917

van
10.06.2017
tot
30.09.2018

Apeldoorn 1917

Apeldoorns erfgoed

In CODA Centrale Bibliotheek is in het kader van het Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 de historische tentoonstelling Apeldoorn 1917 te zien.

Hoewel sommige mensen nog altijd beweren dat Apeldoorn een dorp is, is het dat al lang niet meer. Honderd jaar geleden, op 13 juli 1917, besloot de Apeldoornse gemeenteraad dat de Dorpstraat voortaan Hoofdstraat moest heten. Het voorstel hiervoor was afkomstig van de plaatselijke middenstand; zij vonden dat “Hoofdstraat beter past bij een gemeente die zijn dorpse karakter heeft verloren.”

Aan dat besluit ging de meest enerverende, spannende en inspirerende periode in de geschiedenis van Apeldoorn vooraf. Het rustige Veluwse dorp raakte bevangen door een ongekende energie. Dit verhaal van Apeldoorn start op 13 mei 1876, de dag dat Koning Willem III het Oranjepark opende én dat station Apeldoorn en de Oosterspoorlijn feestelijk in gebruik werden genomen. In de daaropvolgende 41 jaar zou Apeldoorn zich ontpoppen tot een moderne stad met allure.

Wat is er mis met Dorpstraat?

De gemeenteraad van Apeldoorn discussieerde op 13 juli 1917 over het voorstel om de Dorpstraat te hernoemen naar Hoofdstraat. Dit voorstel was afkomstig van de plaatselijke middenstand; zij vonden dat “Hoofdstraat beter past bij een gemeente die zijn dorpse karakter heeft verloren.” Apeldoorn was in de voorafgaande periode immers geëxplodeerd van een dorp tot een ‘stad’ van formaat. Met een binnenstad én een centrale winkelstraat. Uiteindelijk wordt de naamsverandering met 12 tegen 11 stemmen aangenomen.

Erfgoedfestival Apeldoorn 1900

Tijdens het nieuwe en jaarlijks terugkerende Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 stond in de eerste editie ‘100 jaar Hoofdstraat’ centraal. Dit festival is een initiatief van Stichting Cultuurkwartier (CODA, ACEC, Gigant-Markant), in samenwerking met Stichting Apeldoorn Marketing, Stichting Centrummanagement Apeldoorn, Erfgoedplatform Apeldoorn, Wijkraad Centrum, Gemeente Apeldoorn en Comité Open Monumentendag. Samen willen zij de historische identiteit van de stad tot leven brengen. Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 is mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Apeldoorn. De voorbereidingen voor de editie van 2018 zijn in volle gang. Indien er meer informatie bekend is, dan zullen we dit natuurlijk met jullie delen.  

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer