055: APELDOORN ART 2022/23

van
11.12.2022
t/m
26.03.2023

055: APELDOORN ART 2022/23

Het enthousiasme was overweldigend en de diversiteit van de aangemelde kunstwerken enorm. Deze editie van 055: Apeldoorn Art is een gevarieerde, rijke en inspirerende tentoonstelling geworden die tot en met 26 maart 2023 te zien is in de Noordzaal van CODA Museum. Bij 055: Apeldoorn Art wordt de Van Reekum Cultuurprijs voor de derde keer uitgereikt.

Wil je aanwezig zijn bij de opening op zondag 11 december om 14.30 uur in CODA? Meld je dan aan via de roze knop hieronder.

Voor 055: Apeldoorn Art 2020 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om werk in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2021 of 2022) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialiteiten en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling. De ingezonden werken raken aan een breed scala aan onderwerpen en thema’s en tonen grote variëteit in materiaal, vorm en uitvoering.

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury drie kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze drie inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dat kan vanaf 11 december zowel in de tentoonstelling als via een online stemformulier. Peter ten Lohuis , winnaar van de tweede Van Reekum Cultuurprijs in 2021 toont in deze editie van 055: Apeldoorn Art een aantal nieuwe werken.

De jury van de Van Reekum Cultuurprijs bestaat dit jaar uit Piet Hazelebach (van Reekum Stichting), Rianne Groen (conservator CODA) en Peter ten Lohuis (winnaar van de vorige Van Reekum Cultuurprijs). De prijsuitreiking heeft plaats in de laatste week van de tentoonstelling op zondag 12 maart. De jury let bij het maken van de selectie op verbeelding, zeggingskracht, vakmanschap en oorspronkelijkheid. Er zijn vooralsnog geen beperkingen of thema’s aan de aard van het in te zenden werk gesteld.

Over 055: Apeldoorn Art

CODA toont regelmatig werk van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de reeks tentoonstellingen onder de titel 055: Apeldoorn Art. Bij de editie van 2018 werd de Van Reekum Cultuurprijs geïntroduceerd, ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. Marije Vermeulen was de eerste winnaar van deze prijs. Zij werd in 2021 opgevolgd door Peter ten Lohuis. Bij de tentoonstelling in 2022/2023 wordt de Van Reekum Cultuurprijs voor de derde keer uitgereikt.