055: APELDOORN ART 2022/23

van
11.12.2022
t/m
26.03.2023

055: APELDOORN ART 2022/23

Het enthousiasme was overweldigend en de diversiteit van de aangemelde kunstwerken enorm. Deze editie van 055: Apeldoorn Art is een gevarieerde, rijke en inspirerende tentoonstelling geworden die tot en met 26 maart 2023 te zien is in de Noordzaal van CODA Museum. 

Voor 055: Apeldoorn Art 2022/23 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om werk in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2021 of 2022) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialiteiten en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling. De ingezonden werken raken aan een breed scala aan onderwerpen en thema’s en tonen grote variëteit in materiaal, vorm en uitvoering.

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury drie kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze drie inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dat kan vanaf 11 december zowel in de tentoonstelling als via een online stemformulier. Peter ten Lohuis , winnaar van de tweede Van Reekum Cultuurprijs in 2021 toont in deze editie van 055: Apeldoorn Art een aantal nieuwe werken.

De jury van de Van Reekum Cultuurprijs bestaat dit jaar uit Piet Hazelebach (van Reekum Stichting), Rianne Groen (conservator CODA) en Peter ten Lohuis (winnaar van de vorige Van Reekum Cultuurprijs). De prijsuitreiking heeft plaats in de laatste week van de tentoonstelling op zondag 12 maart. De jury let bij het maken van de selectie op verbeelding, zeggingskracht, vakmanschap en oorspronkelijkheid. Er zijn vooralsnog geen beperkingen of thema’s aan de aard van het in te zenden werk gesteld.

Anke Land Winnaar Van Reekum Cultuurprijs

 

De jury  bestaand uit Peter ten Lohuis (winnaar van de vorige Van Reekum Cultuurprijs), Rianne Groen (conservator CODA) en Piet Hazelebach (Van Reekum Stichting) – heeft Anke Land uitgeroepen tot de winnaar van de derde Van Reekum Cultuurprijs. Zij ontvangt een stipendium van € 10.000 dat zij dient te besteden aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. De publieksprijs gaat naar Gerda Dapper. 

Iris Burghout, Bas Fontein en Anke Land werden in januari van dit jaar genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. Om kans te maken op de prijs werd hen gevraagd een plan in te dienen waarin zij toelichten hoe ze prijs zouden aanwenden voor de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De jury uitte grote waardering voor het vakmanschap en de verfijning in het werk en het plan van Iris Burghout die volgens de jury het monumentale van haar werk goed weet te combineren met oog voor detail. Bas Fontein werd door de jury geprezen om zijn lef, zijn internationale ambitie en de conceptuele aard van zijn werk. De jury koos evenwel Anke Land als derde winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs. Uit het juryrapport: “We waarderen het spanningsveld tussen haar (zachte) textiele materiaalgebruik en haar inhoudelijke beeldtaal, waarin zij bijvoorbeeld bewerkte oorlogsafbeeldingen gebruikt. Helaas een zeer actueel thema. Wij vinden het bijzonder hoe Anke verbinding legt tussen de historische context van haar werk, namelijk die van het verhalende wandkleed, en meer hedendaagse thema’s. Het werk van Anke Land werk heeft wortels in het verleden maar kijkt ook naar de toekomst. Het plan dat zij indiende heeft een duidelijke richting en focus. We zijn enthousiast over haar ambitie om de nieuwste technieken toe te passen in haar werk.” 

In de tentoonstelling en online kon ook gestemd worden voor de Publieksprijs. Gerda Dapper kreeg ruim 8% van de stemmen en is daarmee een overtuigde publieksfavoriet. De tweejaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs werd in 2018 geïntroduceerd bij de tentoonstelling 055:Apeldoorn Art in CODA Museum. De prijs wordt ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. De stichting wil met deze prijs de beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn stimuleren in hun ontwikkeling.  

 

Over 055: Apeldoorn Art

CODA toont regelmatig werk van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de reeks tentoonstellingen onder de titel 055: Apeldoorn Art. Bij de editie van 2018 werd de Van Reekum Cultuurprijs geïntroduceerd, ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. Marije Vermeulen was de eerste winnaar van deze prijs. Zij werd in 2021 opgevolgd door Peter ten Lohuis. Bij de tentoonstelling in 2022/2023 wordt de Van Reekum Cultuurprijs voor de derde keer uitgereikt.