Wandelingen

Wandelen langs de Grift

De Grift is de hoofdbeek aan de oostkant van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw. Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens voor de papiermakerij. Later werd het water gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en nog weer later voor vele wasserijen. Toen deze industrieën verdwenen uit Apeldoorn, verdween de Grift grotendeels ondergronds. Tijdens deze wandeling zie je hoe de Grift nu weer bovengronds door het centrum van Apeldoorn stroomt. 

In de Beurtvaarststraat heeft kunstenares Tanja Smeets 23 ‘Waterspuwers’ gemaakt waardoor regenwater afgevoerd wordt en de beek in stroomt. IVN Natuureducatie heeft meerdere routes in Apeldoorn Centrum, maar ook langs sprengen om Apeldoorn heen. Download de app van IVN Natuureducatie om de routes te bekijken.  

Lees meer >

 

 

Met een gids op pad 

In de zomermaanden organiseren CODA en Staatsbosbeheer een aantal wandelingen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer met als vertrekpunt Informatiecentrum ’t Leesten. De gids neemt je mee naar plekken waar je normaal niet kunt komen!

Koppelsprengen

De Koppelsprengen in Ugchelen laten goed het begin zien van een voor de papierindustrie belangrijk sprengenstelsel. Vijftig meter van de Hoenderloseweg bevindt zich deze bron, met hier en daar zilverkleurige objecten die het kunstwerk Fossiele Regen van beeldend kunstenaar Paul de Kort vormen. Het werd gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Er zijn twee wandelroutes die hierlans lopen. Klompenpad Ugcheler Markepad (zie lees meer-link hieronder) en IVN Route Leesten - Koppelsprengen en Salamandergat (via de IVN-app).

Wanneer je tijdens de fietsroute alleen het kunstwerk en het begin van de Sprengen wilt bekijken, kun je direct na Camping de Wapenberg rechts langs het hek lopen. Dit pad is herkenbaar aan het Klompenpadlogo. Hier kun je een klein rondje lopen langs de Koppelsprengen. 

Lees meer >

Koninklijke wandelroutes rondom Paleis Het Loo

Het Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo. Van oudsher diende dit park ter ontspanning en verpozing van de Koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. Vanaf de 17e eeuw is er in het Paleispark gewerkt aan verfraaiing van het landschap. Met paden, vijvers en afwisseling tussen open plekken en boompartijen is een gevarieerd landschap gecreëerd dat natuurlijk oogt. Het westelijke en noordelijke deel van het Paleispark bestond na aankoop in de 19e eeuw uit heidevelden. Deze werden ingezaaid met grove dennen. Nu zijn dit gevarieerde bosgebieden met hier en daar kleine heidevelden. In dit deel van het park is nog een oud smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd zichtbaar, het Wilhelminadal.  

Lees meer > 

Wandelroute Heidewandeling Radio Kootwijk

Hoog Buurlo is een van de weinige plekken op de Veluwe waar het landschap de afgelopen eeuwen goed bewaard is gebleven. Deze wandeling voert je over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk de schaapskooi met de schapendriften. Let op: tijdens het broedseizoen van 15/3 t/m 15/7 zijn over op heide twee tracés van 100 meter omgeleid. In het veld staat dit aangegeven. De mooie vergezichten op de hogere stuwwallen blijven beschikbaar op je route. 

Lees meer >

Boswachterspad Cultuurroute 't Leesten

Boswachterpad Cultuurroute ’t Leesten op de Veluwe is een afwisselende wandelroute door bos en hei. ‘t Leesten ligt op de flanken van een stuwwal. Hierdoor zijn er veel verschillende bodemtypen, die door de eeuwen heen door mensen zijn gebruikt. Naast hout werd er ook grind, zand en ijzer gewonnen. De sporen daarvan zijn nog zichtbaar. Dat hier ijzer geproduceerd werd, komt doordat ’t Leesten één van slechts twee vindplaatsen in Nederland is van klapperstenen waaruit ijzer gewonnen kon worden. Klapperstenen bestaan uit een kern van leem met een korst van ijzerafzettingen. Wanneer dat leem uitdroogt en krimpt kan het los komen te liggen in de korst. Hierdoor ontstaat een steen die bij schudden een klapperend geluid maakt. Om de klapperstenen te winnen werden er grote kuilen gegraven. Een aantal van deze ijzerkuilen zijn langs de route te zien.  

Lees meer >