Herinneringen aan Koninginnedag.

Wie weet nog van de plechtige aubade om 10.00 uur ‘s ochtends? Na het spelen van het Wilhelmus was Koninginnedag officieel begonnen. In 1936 vierden Koningin Wilhelmina en prinses Juliana Koninginnedag in Apeldoorn. De aubade had toen plaats op Paleis Het Loo.

Meer weten over deze Koninginnedag in 1936? Bekijk de foto’s verderop op deze pagina.

Beeldverhaal Koninginnedag

Koningsdag

Vandaag vieren we Koningsdag anders dan we gewend zijn. Deze foto toont samenzang op Koninginnedag in Apeldoorn eind jaren ’50. Klonk toen op het Markplein het Wilhelmus?

31 augustus

Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd, op de verjaardag van koningin Wilhelmina. In Apeldoorn werd dan ook altijd een bevrijdingsoptocht georganiseerd. Deze foto, afkomstig uit de fotocollectie van A.C. Stokhuyzen en aanwezig in CODA Archief, is genomen op de hoek van de Deventerstraat en de Stationsstraat.

Aubade Het Loo

De koningin en de prinses werden welkom geheten door mr. J.A.M. van Oorschot, lid van het Oranje comité. Zijn dochter bood bij hen bloemen aan.

Volksspelen op Marialust

Koninginnedag 1936; in Apeldoorn werden ‘volksspelen’ georganiseerd op Marialust. In de Nieuwe Apeldoornsche Courant werd verslag gedaan van de Hindernisvlaggenloop voor dames.

Klik hier om  een impressie van de hele dag te lezen.

Defilé Loolaan

Het defilé trok langs de Loolaan, waar het werd opgewacht door het Oranje comité.

Defilé Paleis Het Loo

Ook op Paleis Het Loo had een defilé plaats.

Vertier

De Koninginnedag van 1936 in Apeldoorn bestond niet alleen uit plechtigheden. Er was ook gelegenheid tot vertier, zoals blijkt uit deze advertentie in de Nieuwe Apeldoornsche Courant.

Filmbeelden van Koninginnedag, 1937

Tijdens de viering van Koninginnedag op 31 augustus treedt een grote menigte aan bij Paleis Het Loo voor de aubade en het daaropvolgende volksfeest.