Bevrijding
Apeldoorn werd bevrijd op 17 april 1945. In de dagen daarna gebeurde er een hoop in en om Apeldoorn. Op deze plek geven we, aan de hand van beelden uit de CODA Beeldbank en een aantal dagboekfragementen, een indruk van de periode van 17 april 1945 tot en met 5 mei.
Over de april- en meidagen van 1945 in Apeldoorn is ook te lezen in de Oorlogskroniek op de website Apeldoorn en de Oorlog.
De april- en meidagen in Apeldoorn
17 april 1945
Als er één foto symbolisch is voor de bevrijding van Apeldoorn, dan is het deze. De foto is genomen door Reinier Hardonk (1898-1983). Vanuit het raam op de eerste verdieping boven zijn manufacturenwinkel in de Hoofdstraat had hij perfect uitzicht op de Deventerstraat en de aankomende tanks van de bevrijders. Hardonk was behalve winkelier en fotograaf ook een gedreven amateurhistoricus. Tijdens de oorlog hield hij een dagboek bij. Daarin schreef hij op 17 april:
“Prachtige zonnige dag. Al vroeg uit de schuilkelder en stilletjes het gangetje overgestoken om te zien hoe mijn huis er vannacht is afgekomen. Behalve enkele salvo's artillerievuur was de nacht tamelijk rustig verlopen. Tussen vier en vijf uur was er wat geschiet in de straten. Daarna werd alles volkomen stil. Het loopt inmiddels tegen half zes in de ochtend. Plotseling komt iemand de Korenstraat uit, lustig fluitend "In naam van oranje, doe open de poort". Vreemd aandoend klinkt het lied door de stille straat! Dan hoor ik een overbuurman roepen: "Apeldoorn is bevrijd". (…) Voorafgegaan door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten verschenen de eerste Canadezen. Direct elkaar gelukwensen, blijde gezichten. Enige tijd later zag je overal de driekleur verschijnen. Wat een fijn iets weer de vlag te kunnen uitsteken. Deze had die bij mij al maandenlang klaargelegen. Plechtig werd de vlag op het Raadhuis gehesen gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Er was een enorme drukte op straat. Burgemeester Quarles van Ufford was weer terug. Hij werd voor mijn huis uit de auto gehaald en op de schouders gehesen.”
19 april 1945
Ugchelenaar Wim van Houtum (1921-2006) hield een dagboek – vierduizend pagina’s handgeschreven tekst verdeeld over vier boeken – bij over de Tweede Wereldoorlog. Van Houtum beschrijft niet alleen dagelijkse zaken maar ook de situatie in Apeldoorn en zijn directe omgeving vanaf de achtste dag, nadat de Duitsers ons land binnenvielen. In zijn dagboek lezen we op 19 april 1945:
“'s Nachts passeren veel vrachtauto's bijna uitsluitend richting Hoenderloo. Van bewoners uit Ede horen wij dat deze stad is bevrijd. Om twaalf uur komen bommenwerpers recht over in richting Engeland. Wij tellen minstens 200 toestellen. Ik probeer 's middags met de fiets Kootwijk te bereiken. Alles verloopt goed tot Assel. Daar zoekt een patrouille Canadezen het bos af naar Duitsers. Zij houden mij aan en ik moet terug nadat ze mijn persoonsbewijs en fietstassen hebben gecontroleerd. Op de straatweg staan resten van twee Canadese lichte tanks. Een verbrande motor en het lijk van een Duits soldaat liggen in de berm. Ik hoor op de terugweg van inwoners uit Radio Kootwijk dat Kootwijk via het fietspad langs het transformatorgebouw is te bereiken. Ik fiets deze weg over en kom zodoende aan mijn doel. Echter niet zonder hindernissen. Alle terreinen waar ik fiets zijn afgebrand. Masten van het zendstation liggen verbogen over de grond. Bij het transformatorgebouw is hard gevochten. Er is dan ook veel verwoest. Diepe sporen van tanks lopen langs de weg naar Kootwijk. Een officier van het Canadese leger vraagt me onderweg nog naar de route naar het zendstation. Het dorp is dinsdagavond [17 april] om 10.30 uur bevrijd. Er is nog even een felle strijd geleverd met 400 Duitsers.”
23 april 1945
Op 23 april 1945 beschrijft Wim van Houtum de situatie kort na de bevrijding van Apeldoorn op 17 april van dat jaar:
“Op het bord bij de Openbare School zijn nieuwe biljetten aangeplakt zoals samenstelling van de nieuwe gemeenteraad, verbod tot eigenhandige bestraffing van NSB-ers enzovoort. In Apeldoorn hangen aan vele ramen uittreksels van radioberichten (onder andere Ondergrondse Koerier) en kranten uit het bevrijde zuiden. De Apeldoornse krant geeft een kort stencil waarin onder meer nieuwe bonnen worden aangewezen. De rantsoenen zijn gelijk en wij krijgen extra 150 gram biscuits (echter geen Britse kwaliteit). In enkele winkels worden nieuwe tijdschriften verkocht. Zij heten: 'Kijk' en 'Envoy'. Het loopt storm. Iedereen probeert de exemplaren te krijgen. Kijk is een speciaal bevrijdingsnummer en wordt door de Amerikanen uitgegeven totdat heel Nederland bevrijd is en onze pers weer tijdschriften zal uitgeven.”
25 april 1945
Reinier Hardonk vult de situatieschets van Van Houtum aan. Op de foto zien we gearresteerde Duiters in een auto op het Marktplein. Hardonk schrijft op 25 april 1945:
“Zonnig weer. Nog altijd huizen er Duitsers in de bossen. Telkens worden er gevangen genomen. Afgelegen boerderijen hebben nog al eens last van die lui. In de afgelopen nacht schietpartij bij de kazerne met ongure ondergrondse elementen. Het is te hopen dat aan dergelijke dingen spoedig een eind kan gemaakt worden. Gistermiddag was prins Bernhard in Apeldoorn, onder andere even op het Gemeentehuis.”
28 april 1945
Uit het politiedagrapport van 28 april 1845, 15.00 uur:
“Wederom zijn 18 lijken uit het massagraf op 'Heidehof' te Ugchelen opgegraven. Vier van deze lijken zijn zo goed als zeker geïdentificeerd. De opgraving en identificatie worden maandag voortgezet. Verschaffing van een hoeveelheid alcohol voor gravers en het personeel belast met de identificatie alsmede verschaffing van enig rookgerei in verband met de moeilijke omstandigheden waaronder gewerkt moet worden zeer aan te bevelen zijn.”
Het genoemde massagraf bevatte de stoffelijke overschotten van de mensen die op 8 maart 1945 bij Woeste Hoeve werden gefusilleerd. De executies waren een vergelding van Duitse zijde voor de aanslag van verzetsmensen op de Duitse officier Hanns Albin Rauter (1892-1949). Bij Woeste Hoeve werd al heel snel na de bevrijding een monument opgericht. Het verhaal achter dit monument staat op de website Apeldoorn en de Oorlog.
1 mei 1945
Wim van Houtum beschrijft op 1 mei 1945 hoe de Canadezen plek krijgen in Apeldoorn en omgeving:
“Onze tuintafel en stoel zijn terecht. De moffen hebben die even voor de bevrijding meegenomen. Zij staan in de schuur van Maassen op de Ugchelse Berg. Er staat nog een tweede tafel. Deze blijkt ook van ons te zijn. Wij hebben deze nog niet gemist. 's Middags passeren twee schoffeltanks in richting Apeldoorn. Kort daarop volgt een groep lege gevechtswagens. Een jeep rijdt om 3.30 uur het fabrieksterrein op. De Canadezen zoeken een ruimte voor 100 man, dat wil zeggen ontspanningsruimte. Zij vorderen de pakkamer. Het eerste vertrek is voor de koks. De garage van oom Jan wordt bureau. Vijftien onderofficieren zullen in twee woonkamers eten. Wij moeten twee vertrekken afstaan voor eetgelegenheid voor vijf officieren. Zij slapen alle in tenten die om de fabriek zullen worden geplaatst.”
4 mei 1945
Wim van Houtum schrijft op 4 mei over het staken van de strijd en de vreugde die de Bevrijding met zich meebrengt. Op de foto zien we een van de eerste bevrijdingsfeesten in Apeldoorn in het Julianapark bij Paleis Het Loo.
“De omroeper herhaalt het volgende bericht zes maal 'Alle Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland, Denemarken en de Noordzee-eilanden hebben onvoorwaardelijk gecapituleerd. De strijd wordt morgenochtend te acht uur gestaakt'. De Schotten vieren in de Pakkamer feest. De kok deelt saucijzenbroodjes uit. Burgers komen al hossend en zingend (vaderlandse liederen) over de weg. Van spertijd trekt men zich niets meer aan. Vier buren proberen met een auto naar Apeldoorn mee te rijden omdat daar veel lichtkogels worden afgeschoten. Om elf uur vertrekken een groot aantal Schotten per auto naar Apeldoorn. De meeste van hen zijn dronken. Enkele soldaten schieten bij de fabriek en ons huis lichtkogels af. Eén officier (ook dronken) rijdt met zijn Buick twee maal tegen de stenen post voordat hij de weg bereikt. Soldaten steken op één punt een groot aantal takkenbossen bij wijze van vreugdevuur in brand. Burgers en Schotten dansen er terwijl een burger met behulp van clandestiene stroom voor de nodige muziek zorgt.”
11.04.2021
5 mei 1945
Reinier Hardonk schrijft op 5 mei in zijn dagboek over een van de foto’s die, samen met de foto’s van de terugkerende burgemeester Quarles van Ufford en de binnenrollende Canadese tanks, inmiddels iconisch is voor de Bevrijding van Apeldoorn:
“Droog, zonnig weer. Overal opnieuw de vlaggen uit. De straten vol met opgewekt kijkende mensen. Een rij wagens met zingende schoolkinderen trekt door het dorp. Daartussen spoedt zich voortdurend het enorme gerij der Canadezen. Het verkeer is af en toe zo druk dat zelfs twee Canadese verkeersagenten (MP-ers) op het kruispunt staan. 's Middags naar de rede van minister Gerbrandy geluisterd. Straks komt Koningin Wilhelmina voor de radio. Een oranjepudding gemaakt. 's Avonds veel mensen op straat, jongelui waren erg vrolijk. Canadezen schoten gekleurde lichtkogels af.”