Lucy Sarneel

Lucy Sarneel

Werk van Lucy Sarneel toegevoegd aan de vaste collectiepresentatie

Mijn sieraden zijn ‘slow art in a fast world’. Het vraagt om aandacht en concentratie en verbinden beschouwer en drager in gesprek.

De monografische tentoonstelling Private territory in public – sieraden van Lucy Sarneel omschreven we in 2017 als een ‘mid-career’ tentoonstelling. De toen 56-jarige Lucy Sarneel had immers nog decennia voor de boeg. Dat is echter niet hoe het is gegaan. Lucy Sarneel overleed op 28 december 2020. Uit deze tentoonstelling kon CODA in 2017 nog een aantal bijzondere werken aankopen, evenals  uit haar laatste expositie Plus (2020) bij Galerie Marzee in Nijmegen. Daarnaast is een groot deel van haar oeuvre middels aankopen en schenkingen uit haar nalatenschap toegevoegd aan de CODA collectie. Bijzonder zijn de persoonlijke items uit haar atelier, zoals haar werktafel en kastje met diverse inspiratiebronnen, die de familie aan CODA schonk. Met deze toevoegingen aan de collectie kan CODA een goed beeld geven van de werkomgeving en ontwikkeling van Lucy Sarneel.

De sieraden van Lucy Sarneel (1961-2020) laten zich omschrijven als gecomponeerde bundelingen van verschillende figuratieve en abstracte onderdelen. De combinatie van het grijze zink, de verschillende materialen, de sprekende kleuren en de veelal figuratieve vormen geven het oeuvre van Lucy Sarneel het herkenbare, eigen idioom. Communicatie, draagbaarheid en betaalbaarheid zijn voor haar altijd belangrijke, leidende principes geweest. De verbinding met de andere loopt als een rode draad door haar oeuvre. Haar beeldtaal is associatief, sculpturaal en geeft ruimte aan interpretaties en associaties van zowel de drager als de beschouwer.