Schenking Zoltin Peeter

Schenking Zoltin Peeter

Schenking Zoltin Peeter

Toen bleek dat hij  ongeneeslijk ziek was, besloot beeldend kunstenaar Zoltin Peeter een goed deel van zijn oeuvre te vernietigen. Slechts een selectie mocht blijven. CODA heeft uit zijn nalatenschap vier grote tekeningen ontvangen die een aanvulling zijn op het werk van Peeter dat al deel uitmaakt van de CODA collectie. Zoltin Peeter had al vroeg succes maar vond het onderwerp dat hem een leven lang zou inspireren – het landschap – in de jaren tachtig. Amsterdam had hij toen al verruild voor de zo gewenste rust en ruimte van Friesland. Niet alleen zijn volstrekt eigen beeldtaal is kenmerkend, een woordkunstenaar was hij ook: “Als ik 25 keer een waterval teken, hoop ik dat de 25ste een vaterwal is”, tekende de Leeuwarder Courant ooit op uit zijn mond.

Leven en werk

Zoltin Peeter (1942-2019) trad als graficus in eerste instantie in de voetsporen van zijn vader, de bekende Amsterdamse graficus Dick Zwier. Tijdens zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie brak Peeter echter met de figuratieve kunst en besloot hij als beeldend kunstenaar niet op de naam en reputatie van zijn vader voort te willen borduren. Hij veranderde zijn naam van Peter Zwier in Zoltin Peeter. In de jaren zestig maakte hij naam met abstract grafisch werk. Deze ‘makro-etsen’ hadden niet alleen een ongewoon groot formaat, maar waren ook vergaande experimenten met het materiaal van de etsplaat zelf. De jaren zeventig staan in het teken van Peeter’s Shadow Case Productions: etsen en installaties die de wisselwerking tussen licht en schaduw als thema hebben.

Het landschap

Tijdens een studiereis door Amerika in de jaren tachtig vindt Peeter het onderwerp dat hem de rest van zijn leven zou blijven inspireren: het landschap. Dertig jaar lang reist hij elke zomer naar IJsland en de Scandinavische landen. De opgedane natuurindrukken, opgetekend in kleine reisboekjes, werkt hij in zijn boerderij in het Friese Hallum uit tot tekeningen van groot formaat met een volstrekt eigen beeldtaal.

Zoltin Peeter bleef tot zijn dood exposeren. Hij ontving diverse (inter)nationale kunstprijzen. De laatste was de Gerrit Benner Prijs in 2009 uit handen van de Provinciale Staten van Friesland. CODA bezat al twee grote tekeningen van Peeter die aangekocht zijn door het voormalig Van Reekum Museum, de rechtsvoorganger van CODA. De schenking uit zijn nalatenschap bestaat uit vier grote tekeningen.

Documentaire

Omrop Fryslân maakte de documentaire Het dient eerst te vriezen alvorens er ijs is. In de documentaire volgt programmamaker Albert Jensma fotograaf, vriend en executeur testamentair Dolph Kessler bij het maken selectie werken die vernietigd moeten worden en die mogen blijven. Kessler heeft zich ten doel gesteld het resterend werk van Peeter goed onder te brengen. In de documentaire komen ook Han Steenbruggen (directeur van Museum Belvédère) en Rianne Groen (conservator CODA) aan het woord. Het dient eerst te vriezen alvorens er ijs is wordt op zaterdag 30 oktober (15.30-16u) uitgezonden op NPO2. Omrop Fryslan zendt de documentaire uit op zondag 31 oktober (17.00u).

www.zoltinpeeter.nl

Tekeningen

.

.

.

.