3D reconstructie Oude Mariakerk

3D reconstructie Oude Mariakerk

Eerste digitale object in de CODA collectie

De Oude Mariakerk is eeuwenlang het middelpunt van het dorp Apeldoorn geweest. Er werd niet alleen gepreekt, gebeden en gedoopt, maar ook vergaderd. Zelfs de dorpsgevangenis was ondergebracht in een ruimte onder de toren. De omtrekken van de kerk zijn nog altijd te zien op het Raadhuisplein en op grond van oude tekeningen weten we hoe de kerk er van buiten uit gezien heeft. Met een 3D reconstructie, resultaat van het project Church Reveal, kunnen we nu ook in de kerk rondkijken. Deze 3D reconstructie, gemaakt door dr. Jos de Weerd en Jan Hendrik Bosch, is verworven door CODA en wordt als eerste digitale object toegevoegd aan de historische collectie.

Historisch belang

CODA directeur Carin Reinders: “Deze 3D reconstructie is historische dusdanig van belang en betekenis voor de geschiedenis van Apeldoorn dat het een logische toevoeging op de historische collectie is. De 3D reconstructie brengt bovendien het verleden van documenten en tekeningen samen met het heden in de vorm van techniek en innovatie. Een combinatie van traditioneel onderzoeksgebied en nieuwe technologie die we niet vaak zien. Met de razendsnelle digitale ontwikkelingen en nieuwe technische innovaties is het redelijk te veronderstellen dat we in de toekomst meer van dergelijke digitale objecten aan de collectie toe zullen voegen.”

De 3D reconstructie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dr. Jos de Weerd promoveerde vorig jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de reformatie op de Veluwe in de zestiende eeuw (titel proefschrift: De Veluwe gereformeerd). Daartoe bestudeerde hij niet alleen geschreven bronnen, maar analyseerde hij ook relieken, retabels, gewelfschilderingen en sacrale landschappen. Deze combinatie van religiegeschiedenis en kunsthistorie geeft de 3D reconstructie een degelijke wetenschappelijke basis. Jan Hendrik Bosch visualiseert met zijn bedrijf KLOPT Stedenbouw stedenbouwkundige projecten in 3D en in samenwerking met De Weerd werd de 3D reconstructie gerealiseerd.

CODA archivaris Stefan Rutten: “De Oude Mariakerk is vanaf de vroege middeleeuwen tot ver in de negentiende eeuw het belangrijkste gebouw van Apeldoorn geweest. Hier werd niet alleen gedoopt, getrouwd en begraven maar er werd ook vergaderd door de dorpsgemeenschap over lokale kwesties. Daarnaast werden de bijeenkomsten van het Oost-Nederlandse Hanze-verbond hier belegd en gingen de bewoners van Paleis Het Loo hier ter kerke. Van de Oude Mariakerk hebben we ons nooit meer dan een vage voorstelling kunnen maken. En hoewel de 3D reconstructie de kerk ook alleen kan weergeven zoals het geweest zou kunnen zijn, is de reconstructie door de wetenschappelijke kennis die dr. Jos de Weerd ingebracht heeft en de visuele vertaling van Jan Hendrik Bosch niet minder dan een openbaring. Dichterbij het verre verleden dan dit, komen we niet.”

 

 

De Veluwe gereformeerd – machtswisselingen en religieuze verandering in de zestiende eeuw, Jos de Weerd, Amsterdam University Press, ISBN 9789463727884, hardback,  € 49,99. Verkrijgbaar in de online boekhandel en op www.aup.nl.