Coco Chanel en het modesieraad

Vijftig jaar geleden overleed de legendarische modeontwerper Coco Chanel. Haar leven en carrière waren indrukwekkend, fascinerend en turbulent. We kennen haar natuurlijk vanwege iconische ontwerpen als de ‘little black dress’ en het tweed-pakje, maar met haar modesieraden en accessoires was ze eveneens baanbrekend. Ze provoceerde in de rumoerige jaren 20 van de vorige eeuw door bijvoorbeeld snoeren van nepparels en echte parels door elkaar te dragen. Ze was van mening dat het doel van sieraden was om de vrouw te versieren. Niet om te laten zien hoe rijk ze was. In die tijd was de combinatie van echt en nep een faux pas, maar Chanel maakte oogverblindende modesieraden met goedkopere, niet-edele materialen waardoor ze het sieraad toegankelijk maakte voor een grote publiek en het modesieraad op de kaart zette.



Hertog Fulco di Vedura was hoofd van de sieradenafdeling van Chanel. Samen met Coco ontwierp hij de eerste sieraden met het iconische Maltese kruis, losjes gebaseerd op het kruis van de ridders van Malta. Dit motief bleef, evenals de parels, telkens terugkeren in de sieraadontwerpen van Chanel, zo ook in deze sieraden uit de collectie van CODA.

Sieraden

Chanel, z.j., armband, metaal, parels

Chanel, z.j., broche, metaal, stenen, parels

Chanel, 1984, oorsieraden, metaal, stenen, parels

De collectie sieraden van CODA

Sieren en versieren zijn zo oud als de mensheid zelf. Met kleding en sieraden vertellen we niet alleen wie we zijn maar nodigen we ook uit tot gesprek. Het dragen van sieraden gaat over vrijheid, bewustwording en de eigen identiteit. Daarnaast is het sieraad onderdeel van telkens nieuwe modebeelden waarin steeds wisselende accessoires een belangrijke rol spelen. Met ruim 9000 objecten beschikt CODA over de grootste museale verzameling kunstenaarssieraden en modesieraden ter wereld. Deze collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en geeft een beeld van de ontwikkeling van het sieraad sinds het midden van de jaren zestig tot heden.

Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze collectie omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie dit om te zetten in een schenking. In datzelfde jaar verscheen Redefining Jewellery, een publicatie over de sieradencollectie. In 2016 is bovendien een nieuwe presentatieruimte voor de eigen collectie gerealiseerd. CODA Museum presenteert de sieradencollectie en de schenking van het Rijk in wisselende samenstellingen middels bloemlezingen, thematische en monografische presentaties.