Cees Andriessen

Cees Andriessen

Werk Cees Andriessen toegevoegd aan de vaste collectiepresentatie op De Verdieping

In april van dit jaar overleed beeldend kunstenaar en graficus Cees Andriessen (Wageningen, 20-03-1940 – Apeldoorn, 26-04-2023). Als eerbetoon aan Andriessen wordt zijn werk toegevoegd aan de vaste collectiepresentatie op De Verdieping in CODA. Deze presentatie, te zien van 18 november 2023 tot en met 16 februari 2024, omvat een aantal werken van Andriessen uit de CODA collectie zoals originele pentekeningen, ex libris en publicaties die de verbinding tussen kunst, poëzie en literatuur verbeelden en onderschrijven. De publicatie Daar binnen, een bibliofiele uitgave van de Atalanta Pers, wordt op 18 november om 14.30 uur in CODA gepresenteerd. De houtdrukken in deze publicatie zijn de laatste, niet eerder getoonde werken die Andriessen maakte. Het thema van Daar binnen – (het verlies van) de zintuigen – is prachtig verwoord in een zestal gedichten van Anna Enquist die zij tijdens de presentatie ook zal voordragen.

In de ruim vijfenvijftig jaar die zijn loopbaan als beeldend kunstenaar besloeg, ontwikkelde Cees Andriessen een fijnzinnige en abstracte beeldtaal. Opvallend zijn de subtiele vormen en veelal zachte kleuren die een ingetogen kracht uitstralen. Zijn beeldtaal is als schrift, afwisselend en elegant met accenten en rustpunten. Zijn vloeiende, ritmische vormen bewegen in witte velden als letters op papier en vormen daar abstracte composities die een verhaal lijken te vertellen. Zijn oeuvre kent een grote consistentie. Hij heeft zich daarbij beperkt tot tekeningen en grafiek (hout- en linoleumsneden) terwijl hij telkens een verbinding met andere kunstdisciplines heeft gezocht, met name met muziek, literatuur en poëzie. Hij zag een grote verwantschap tussen kunstenaar en schrijver, wat geresulteerd heeft in een aantal bibliofiele uitgaven en samenwerkingsprojecten met Nederlandse auteurs. Kenmerkend voor zijn oeuvre is het voortdurende streven om vanuit traditie nieuwe vormen te vinden. Zijn werk is wars van mode en trends en het sluit zich af voor de waan van de dag. Hij beschouwde kunst als een doorlopend onderzoek dat zich niet tot een generatie beperkt maar steeds weer moet worden voortgezet. Om die reden heeft hij veelvuldig de samenwerking gezocht met andere kunstenaars die vaak beduidend jonger waren dan hijzelf.

Cees Andriessen was zeer betrokken bij de collectievorming van het Van Reekum Museum, in 2003 met het Historisch Museum Apeldoorn, de openbare bibliotheek en het gemeentelijk archief gefuseerd tot CODA en is met een groot aantal werken vertegenwoordigd in de CODA collectie. CODA Museum toonde zijn werk in 2008 in een monografische presentatie en de tentoonstelling Gekleurde Herinnering combineerde in 2015 zijn werk met dat van zijn oud-studenten en collega’s. Het werk van Cees Andriessen werd meermaals onderscheiden. Zo ontving hij in 1986 als eerste de Gelderland Grafiekprijs en in 2008 werd hij koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook in Duitsland ontving hij diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk. Daarnaast was hij jarenlang lid van de Raad voor Cultuur in Den Haag. Het werk van Cees Andriessen maakt niet alleen deel van de collectie van CODA maar is ook opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Rijksmuseum Twente en het Stedelijk Museum Schiedam.

In Memoriam
Het In Memoriam dat CODA directeur Carin Reinders en Jasper van der Graaf, directeur ACEC schreven, is hier terug te lezen.

Boekpresentatie Daar binnen | 18 november 2023 | 14.30 uur | CODA Auditorium

De gezondheid van Cees Andriessen ging in de jaren voor zijn overlijden achteruit waardoor hij geen nieuw werk meer maakte. René Bakker van uitgeverij Atalanta Pers ontdekte echter dat er nog een reeks van zes nieuwe ontwerpen op zijn atelier lag. Hij bood Cees Andriessen aan om met die werken een boekuitgave te maken en ze te combineren met gedichten van Anna Enquist. Helaas heeft hij het eindresultaat niet meer in handen gehad, maar met de eerste proefdrukken was hij zeer tevreden. Het thema van deze uitgave – (het verlies van) de zintuigen – is prachtig verwoord door Anna Enquist in een zestal gedichten die de houtdrukken van Andriessen vergezellen. De uitgave, ambachtelijk gedrukt en met de hand gebonden, bestaat uit twee delen die samengebracht zijn in een omslagcassette. De uitgave wordt op 18 november gepresenteerd in het auditorium van CODA. René Bakker geeft een toelichting en Anna Enquist zal de gedichten uit deze uitgave voordragen. Ook de documentaire Schrijvenderwijs over het werk van Cees Andriessen wordt vertoond.