CODA Leest: Annejet van der Zijl’s Sonny Boy

CODA Leest: Annejet van der Zijl’s Sonny Boy

Sonny Boy 

In de herfst van 1929 trekt een jonge Surinaamse student in Den Haag in bij een gescheiden Nederlandse hospita. Hun ontluikende liefde blijft niet zonder gevolgen en resulteert in de geboorte van een zoontje dat liefkozend de bijnaam Sonny Boy krijgt. Hoewel het stel geregeld gedwongen wordt beslissingen te nemen met vergaande gevolgen, stelt de Tweede Wereldoorlog hen nog het meest op de proef wanneer zij onderduikers in huis nemen.  

Het op ware feiten gebaseerde verhaal werd een instant hit, een ontwikkeling die in 2005 in Trouw wordt verklaard met: “Juist ware verhalen hebben zeggingskracht […], juist nu, in onzekere tijden.”. Van der Zijl zegt hier zelf over in de Volkskrant in november 2004: “[...] dat tegen het leven zelf niet op te verzinnen valt – in ieder geval niet door mij”.  

 

Heel Nederland Leest  

Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en heeft Sonny Boy nog altijd niet aan zeggingskracht ingeboet, getuige de keuze van het CPNB voor dit werk in de campagne Heel Nederland Leest. Het doel van deze campagne? Iedereen in Nederland leest die maand één boek, waardoor mooie gesprekken op gang worden gebracht. Dit boek wordt cadeau gedaan door de bibliotheek, dé plek waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Dit jaar is dit het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl, een geweldige auteur die drie keer genomineerd is voor de NS Publieksprijs en in de Boekenweek van 2020 iedereen, van jong tot oud, aan het lezen kreeg met haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette.  

 

CODA Leest x Heel Nederland Leest 

In het kader van ‘CODA Leest x Heel Nederland Leest’ zijn er twee activiteiten die aanhaken bij Annejet van der Zijl’s Sonny Boy

 

 • Ivan Borghstijn in gesprek met Annejet van der Zijl 
  Donderdag 9 november
  19.00-21.00 uur 
  CODA Auditorium  

Programma & kaartverkoop > 

 

 • Open Leesclub Sonny Boy 
  Zondag 19 november 
  15.00-16.30 uur 
  CODA Museum, Paarse zaal 

Programma & aanmelden >