Zwart/Wit

van
14.01.2018
t/m
25.02.2018

Zwart/Wit

Een keuze uit de CODA Collectie

CODA heeft op het gebied van grafiek en kunstwerken op papier een omvangrijke verzameling beeldende kunst. Een selectie collages, tekeningen, etsen, litho’s en zeefdrukken uit deze deelcollectie is te zien in de tentoonstelling Zwart/Wit: een keuze uit de CODA Collectie.

De werken laten zonder uitzondering zien hoe kunstenaars in staat zijn werelden te scheppen met slechts zwarte en witte inkt, verf, potlood of grafiet. Dat de kunstenaar zonder verdere materiele toevoeging een voorstelling kan creëren waarin licht en donker elkaar afwisselen, blijkt bijvoorbeeld uit het werk van Jan Schoonhoven. Meer figuratief zijn de etsen van Barry Flanagan die het beroemde kunstenaarsduo Gilbert en George vastlegde. Ook het werk Secondsvan Jeroen Henneman spreekt tot de verbeelding door de suggestie die het wekt.

Kunstenaars

Zwart/Wit: een keuze uit de CODA Collectie toont werk van Belkis Ayón Manso, Marinus Boezem, Jim Dine, Barry Flanagan, Helen Frik, Jeroen Henneman, Sipke Huismans, Roger Raveel, Jan Schoonhoven, Robert Terwindt en Emo Verkerk. Deze bloemlezing uit eigen collectie is te zien van 14 januari tot en met 25 februari 2018.

De Van Reekum Collectie

De collectie hedendaagse kunst van CODA komt voort uit de verzameling die vanaf 1978 door het voormalige Van Reekum Museum werd opgebouwd. Verschillende verzamelgebieden waren hierin te onderscheiden: grafiek en ander werk op papier, schilderijen, sieraden en sculpturen van Nederlandse en internationale kunstenaars.

De Van Reekumgalerij kreeg in 1978 het predikaat ‘museum’. Vanaf dat moment werd, met een zeer bescheiden budget, gestart met het opbouwen van een collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het Van Reekum Museum ging in 2004, samen met het Historisch Museum Apeldoorn, op in CODA. De opening in datzelfde jaar was niet alleen de start van CODA – met museum, bibliotheek en archief zoals we het tegenwoordig kennen – maar het was ook het begin van een nieuwe museumcollectie. CODA Museum heeft de brede verzameling van het Van Reekum Museum vanaf 2004 aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp. De Van Reekumgalerij werd in het nieuwe pand van CODA met een gelijknamige wandvitrine in ere gehouden. Op deze plek is in 2016 een nieuwe ruimte ingerichte voor de presentatie van onder andere werk uit eigen collectie die nog immer refereert aan het Van Reekum Museum. De herinrichting in 2016 werd mede mogelijk gemaakt door een gift à € 255.000 van de BankGiro Loterij in 2015.