Wilhelminaring

van
21.08.2016
t/m
25.09.2016

Wilhelminaring

Wilhelminaring

CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring presenteren van 21 augustus tot en met 25 september een overzicht van de winnaars van de Wilhelminaring, oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst. Dit overzicht omvat negen portretfoto’s van de winnaars, foto's van de ringen ontworpen door diverse beeldend kunstenaars en de gedichten die telkens bij de beeldhouwwerken geschreven zijn. Fotograaf en beeldend kunstenaar Anaïs Lopez maakte voor deze editie zes van de negen portretfoto’s.

De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die sinds 1998 om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren.

Over de oeuvreprijs

De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, een tentoonstelling in CODA Museum en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Op deze manier wordt telkens een nieuw en openbaar kunstwerk aan de Apeldoornse collectie kunst in de openbare ruimte toegevoegd. Bij elk beeld is een gedicht geschreven waardoor literatuur en beeldende kunst verbonden worden. Deze vorm van kruisbestuiving is een verrijking voor zowel de beeldhouwkunst, de sieraadkunst als de poëzie. De prijs is vanaf 1998 uitgereikt aan respectievelijk Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013). Auke de Vries ontving de Wilhelminaring in 2015. Zijn werk is in 2017 te zien in CODA Museum.

Anaïs Lopez

Fotograaf en beeldend kunstenaar Anaïs Lopez (1981) verzorgde voor deze tentoonstelling in CODA Museum de portretten van de winnaars. Lopez maakte naam met haar documentairefotografie en haar bijzondere beelden van steden en hun inwoners. Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag volgde ze een masterstudie aan de AKV St. Joost in Breda. Inmiddels is haar werk regelmatig te zien in tijdschriften, boeken en tentoonstellingen.