Vlinderslag, 40 jaar Atalanta Pers

van
17.11.2019
t/m
16.02.2020

Vlinderslag, 40 jaar Atalanta Pers

40 jaar Atalanta Pers

De tentoonstelling Vlinderslag, 40 jaar Atalanta Pers brengt het werk in beeld van de Atalanta Pers die dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. In 1979 werd de Atalanta Pers opgericht, een uitgeverij van bibliofiele uitgaven en kunstenaarsboeken, waarin vorm en inhoud een bijzonder organisch geheel vormen. In de overzichtstentoonstelling wordt teruggekeken op veertig jaar bijzondere uitgaven van de pers.

Vlinderslag, 40 jaar Atalanta Pers toont een selectie uit de rijke productie van de uitgeverij. In 1979 begon René Bakker onder de naam de Atalanta Pers met het maken van boeken. Als vormgever, uitgever en drukker, maar ook als beeldend kunstenaar is zijn hand, oog en verbeelding in elke uitgave terug te vinden. Tineke Bakker verzorgt sinds de beginjaren het vaak bijzondere bindwerk van alle uitgaven. 

De geschiedenis van de Atalanta Pers kenmerkt zich door een brede blik op wat een boek kan zijn en rekt de grenzen van het fenomeen op. Poëzie en kunst smelten samen in veel uitgaven van de pers samen, uitgaven waarin ook typografie een belangrijke rol speelt. Beeldend kunstenaars krijgen de ruimte om in boekvorm hun werk te tonen. Met regelmaat verschijnen uitgaven ter gelegenheid van een bijzonder moment of als resultaat van een opdracht. Inspiratie vanuit cultuur en natuur zijn vrijwel altijd terug te vinden, zoals bijvoorbeeld in de thematiek van de seizoenen die met regelmaat terugkeert.

Ontdek hier alvast wat René Bakker aan de hand van een twaalftal uitgaven in een kleine webexpositie over zijn werk te zeggen heeft.