Schilderij en Tekening van het jaar 2017

van
20.01.2018
t/m
18.03.2018

Schilderij en Tekening van het jaar 2017

Werken van finalisten schilder- en tekenwedstrijd

Schilderij van het jaar is een unieke schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België die voor de zesde keer gehouden wordt. Aan deze wedstrijd is dit jaar voor de tweede keer op rij de wedstrijd Tekening van het jaar toegevoegd. In totaal zijn 1029 schilderijen en 280 tekeningen ingezonden door respectievelijk 534 en 148 kunstenaars. Vanaf zaterdag 20 januari 2018 zijn de werken van de tien finalisten van zowel Schilderij van het jaar als van Tekening van het jaar in CODA te bewonderen. Aan deze finalisten die door een vakjury gekozen zijn, worden voor beide westrijden nog de twee publiekswinnaars toegevoegd. 

De vakjury bestaat uit juryleden die in hun dagelijks leven allemaal te maken hebben met diverse facetten van (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Museum en Joop Daalmeijer, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur en voorheen werkzaam als schrijvend journalist en presentator. Samen met de andere juryleden hebben zij per categorie tien finalisten geselecteerd en op 20 januari 2018 worden de winnaars van zowel de verkiezing Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar in CODA bekendgemaakt.

De werken van de finalisten van beide wedstrijden en de twee publiekswinnaars zijn van 20 januari tot en met 18 maart 2018 in CODA de Verdieping & Kenniscentrum te bewonderen. Alle finalisten hebben naast werk voor de wedstrijd ook extra werk ingezonden dat ook in deze tentoonstelling te zien is. CODA de Verdieping & Kenniscentrum vindt u op het verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek.

Met de verkiezing van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar beoogt de organisatie niet alleen de waardering voor de schilder- en tekenkunst te verhogen, maar ook de naamsbekendheid van schilders en tekenaars. Daarnaast is het de wens om een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilder- en tekenkunst te realiseren.