Schilderij en Tekening van het Jaar 2016

van
15.01.2017
t/m
26.02.2017

Schilderij en Tekening van het Jaar 2016

Schilderij en Tekening van het jaar 2016

Schilderij van het jaar is een unieke schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België. De vijfde editie is uitgebreid met de nieuwe wedstrijd Tekening van het jaar 2016. Dit jaar werden er 1182 schilderijen door 583 kunstenaars ingezonden. 233 kunstenaars zijn verantwoordelijk voor 470 tekeningen.

In CODA Kenniscentrum en de Verdieping zijn de tien finalisten van Schilderij van het jaar én Tekening van het jaar te zien. Daarnaast toont CODA van elke finalist een extra inzending. ACEC presenteert in dezelfde periode een overzicht van de werken van twintig genomineerden.

Beeld: Christel Weyts - De Jobstudent

Over Schilderij en Tekening van het jaar

Met de verkiezing van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar beoogt de organisatie niet alleen de waardering voor de schilder- en tekenkunst te verhogen, maar ook de naamsbekendheid van schilders en tekenaars. Daarnaast is het de wens om een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilder- en tekenkunst te realiseren.

De jury van Schilderij en Tekening van het jaar

Een ervaren vakjury heeft per categorie tien finalisten geselecteerd waaruit zij op 14 januari 2017 in CODA de winnaars bekendmaken van zowel de verkiezing Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar. Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Museum in Apeldoorn en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur en voorheen werkzaam als schrijvend journalist en presentator.