Private Confessions

van
18.09.2016
t/m
08.01.2017

Private Confessions

Tekeningen en sieraden van beeldend kunstenaars

Tekeningen zijn de meest persoonlijke uitingsvorm in de beeldende kunst; het zijn onthullende uitdrukkingen van uiteenlopende emoties, zoektochten en onvoltooide intieme gesprekken. Ellen Maurer-Zilioli maakte in samenwerking met CODA Museum Private Confessions, een tentoonstelling die de tekeningen en sieraden van meer dan 36 beeldend kunstenaars op unieke wijze samenbrengt. Private Confessions is te zien van 18 september 2016 tot en met 8 januari 2017 in CODA Museum.

Poëtische lading van de tekening

Een definitie van wat een tekening in technische zin precies is, is bijzonder lastig. Hetzelfde geldt voor een inhoudelijke verklaring of betekenis. De poëtische lading wordt hierdoor echter juist versterkt. De tentoonstelling Private Confessions laat ons op unieke wijze ‘binnenkijken’ in het hoofd en de ziel van 36 kunstenaars. Aan de hand van de getoonde tekeningen geven zij inzicht in het werkproces, hun denkwijze en de gedachtenexperimenten die aan de eigenlijke realisatie van het sieraad vooraf gaan. Een tekening is als het ware een getuigenis van dat proces. Het is gelegen op het kruispunt van de spontane ingeving van het autonome artistieke denken en de materialisatie; de daadwerkelijke uitvoering. In een aantal gevallen leiden tekeningen tot autonome kunstwerken, soms ‘dienen’ ze als schets of oefening voor dat wat komen gaat of wordt de tekening ingezet als middel om de grenzen van het proces te verkennen. Vanuit dat perspectief bezien, zijn de tekeningen van sieraadkunstenaars tot nu toe onderbelicht gebleven.

De relatie tussen de tekening en het sieraad

Private Confessions brengt de artistieke kwaliteit van de kunstenaarstekening letterlijk en figuurlijk in beeld. De tentoonstelling is niet alomvattend maar laat juist de vele schakeringen van het onderwerp en de dynamische dialoog met de materie zien. De tekening – de getekende basis – eist tenslotte ook los van het sieraad een autonome positie op en heeft een eigen, unieke waarde als creatie naast het sieraad. Het werk van kunstenaars als Hermann Jünger, Bruno Martinazzi, Claus Bury, Alba Polenghi Lisca, Thomas Gentille, Robert Smit en Giampaolo Babetto onderstreept dat. Bij deze kunstenaars speelt de getekende schets een specifieke rol als expressiemiddel voor de achterliggende gevoelens en gedachten. De tekeningen van Manfred Bischoff zijn uniek in deze omdat zijn sieraden zonder zijn tekeningen niet zouden kunnen bestaan. De dialoog met de geschetste aanwijzingen, commentaren en persoonlijke aanvullingen van de auteur maakt het sieraad compleet. Ook de schetsboeken en kunstenaarsboeken van kunstenaars als Jacqueline Ryan en Despo Sophocleous, Otto Künzli en Robert Smit leggen de dynamische relatie tussen tekening en sieraad bloot.

Samenwerking met Museum Villa Stuck

Een ruime meerderheid van de deelnemend kunstenaars is ook vertegenwoordigd in de sieradencollectie van CODA Museum; een collectie die in afgelopen jaren zowel kwantitatief als kwalitatief enorm gegroeid is. Behalve de focus op het eigentijdse sieraad heeft CODA ook een interessante collectie werken op papier. Private Confessions is ontwikkeld in een internationaal partnerschap met Museum Villa Stuck waar de tentoonstelling vanaf 10 maart 2017 te zien is.

Ellen Maurer-Zilioli

Ellen Maurer-Zilioli studeerde kunstgeschiedenis, geschiedenis en antropologie aan de Universiteit van München en Basel, Duitsland. Ellen Maurer-Zilioli werkt als curator, auteur en kunstconsulent. Zij heeft een groot aantal tentoonstellingen, projecten en publicaties op haar naam staan.

Deelnemende kunstenaars

Giampaolo Babetto, Jamie Bennett, Franz Bette, Doris Betz, Manfred Bischoff, Helen Britton, Claus Bury, Anton Cepka, Peter Chang, Eva Eisler, Ulo Florack, Thomas Gentille, Mielle Harvey, Kirsten Haydon, Margit Jäschke, Hermann Jünger, Daniel Kruger, Winfried Krüger, Otto Künzli, Alba Polenghi Lisca, Fritz Maierhofer, Bruno Martinazzi, Manfred Nisslmüller, Karen Pontoppidan, Wolfgang Rahs, Ruudt Peters, Jacqueline Ryan, Bernhard Schobinger, Henriette Schuster, Pedro Sequeira, Robert Smit, Despo Sophocleous, Norman Weber, Graziano Visintin, Hubertus von Skal, Annamaria Zanella.