Ornament & Sculptuur

van
22.03.2021
t/m
29.08.2021

Ornament & Sculptuur

Ornament & Sculptuur

De sieraden van Dorothea Prühl zijn zonder uitzondering monumentaal, sculpturaal en technisch met grote precisie en vakmanschap uitgevoerd. Hout, titanium, goud, zilver, roestvrij staal en aluminium zijn de materialen die zij bij voorkeur gebruikt en in de loop der jaren is die voorkeur nauwelijks veranderd. Puur, kwetsbaar en monumentaal tegelijk, de sieraden van Dorothea Prühl spreken een geheel eigen taal; een unieke beeldtaal, die ook van betekenis is (geweest) voor haar studenten en collega’s.  CODA Museum toont van 22 maart tot en met 29 augustus een overzicht van het recente werk van Dorothea Prühl in de tentoonstelling Ornament & Sculptuur.

Over het werk

De halssieraden van Dorothea Prühl balanceren op de scheidslijn tussen het figuratieve en het abstracte en dragen titels als Motten (2012), Vögel (1974) en Tiere (1997). Door de orginele vorm te reduceren en te abstraheren, is het eindresultaat niet eenvoudig te herleiden naar de oorsprong. Toch heeft Prühl naar eigen zeggen die oorspronkelijke vorm, vaak uit flora en fauna, nodig als uitgangspunt en inspiratie. Prühl heeft een duidelijke voorkeur voor het halssieraad en haar verrassend ‘simpele’ vormen zijn monumentaal van formaat, met hoeken en rondingen die een verstilde schoonheid uitstralen, terwijl de ritmiek van de vormen een haast magische kracht heeft.

 

Dorothea Prühl is niet alleen een van de meest invloedrijke sieraadontwerpers, maar was ook een belangrijk docent aan de kunstacademie Burg Giebichenstein in Halle, Duitsland waar ze van 1991 tot aan haar pensionering in 2002 hoofd van de sieraadafdeling was. De onderwijsvaardigheden van Dorothea Prühl lagen niet noodzakelijkerwijs op academisch gebied of bij theoretische onderwerpen. Haar onderwijspraktijk was in de eerste plaats gebaseerd op relaties en de voortdurende dialoog tussen leraar en leerling. Ze werkte en woonde op ‘de Burg’, zoals de academie in Halle ook wel genoemd werd, en was er altijd voor haar studenten. Ze liet zien waar ze mee bezig was, waar ze zich bevond in haar werkproces, hoe ze zelf worstelde en ze toonde haar eigen mislukte pogingen. Zo namen haar studenten niet alleen kennis van haar kunstenaarspraktijk maar zagen zij ook de energie en toewijding die Prühl in haar werk stak.

De sieraadcollectie van CODA

Vrijwel direct na de introductie van haar werk in Nederland door Galerie Marzee, vonden de sieraden van Prühl hun weg naar particulieren en musea in binnen- en buitenland. Het werk van Dorothea Prühl maakt ook deel uit van de sieraadcollectie van CODA en Prühl staat aangemerkt als kernkunstenaar. Daarmee is haar werk in een doorgaande lijn aanwezig en kan CODA vanuit de eigen collectie een beeld geven van het oeuvre en de ontwikkeling van de kunstenaar. Het betekent ook dat er middels aankopen regelmatig werk wordt toegevoegd aan de collectie. CODA selecteert voor haar collectie werk uit het grote aantal beschikbare hedendaagse kunstwerken. Het belangrijkste criterium is een hoge artistieke kwaliteit, maar ook materialiteit, maatschappelijke thema's en (kunst)historische referenties zijn medebepalend. In afgelopen jaren verwierf CODA van Dorothea Prühl respectievelijk Zickzack, Tiere, Zwei Reifen, Vögel in derLuft, Grosse Winkel, Torso, Kragen en Grosse Fische. Omdat de relatie tussen docent en student interessant en rijk is, bijvoorbeeld waar het vorm, materiaal en inhoudelijkheid betreft, koopt CODA ook werk aan van studenten die door Dorothea Prühl werden opgeleid. Zo is het werk van Andrea Wipperman, Antje Brauer, Kathleen Fink en Rudolf Kocea eveneens vertegenwoordigd in de CODA collectie.

Over Dorothea Prühl

Dorothea Prühl is in 1937 in Breslau geboren. Op 19-jarige leeftijd begint ze met haar opleiding aan de kunstacademie Burg Giebichenstein in Halle en in 1962 studeert ze af. Vier jaar later accepteert ze een onderwijsfunctie aan de academie en keert ze terug naar Halle waar ze in 1991 hoofd wordt van de afdeling sieraden. Het docentschap biedt veel vrijheid en ze heeft nooit als zelfstandig kunstenaar gewerkt. Haar eerste monografische presentatie realiseert ze pas op zestigjarige leeftijd. In 1999 wordt Dorothea Prühl onderscheiden met de Marzee Prijs voor haar oeuvre. In 2009 ontvangt ze de Beierse staatsprijs en in 2019 krijgr ze de kunstprijs van de deelstaat Saksen-Anhalt. Dorothea Prühl woont en werkt in Halle (Saksen-Anhalt) en Augustenberg (Mecklenburg-Vorpommern).

 

Het boek bij deze tentoonstelling Ornament and Scultpure is verkrijgbaar in CODA Winkel (20,-). Deze tentoonstelling was van mei tot en met augustus 2020 te zien in Kunstmuseum Moritzburg, Halle, Duitsland.