Northern Light

van
09.02.2019
t/m
23.06.2019

Northern Light

Sieraden uit Finland

CODA Museum

 Met de natuur als onbegrensde bron van inspiratie en de invloeden van een stil en ruig landschap, vangt CODA Museum in de tentoonstelling Northern Light - sieraden uit Finland het gevoel van oneindigheid in meest noordelijk Europa. Tarja Tuupanen, Eija Mustonen en Anna Rikkinnen hebben deze op uitnodiging van CODA georganiseerd en gerealiseerd. Een unieke selectie die een geheel eigen inhoud kent, maar tevens een brug slaat naar de CODA collectie; met ruim 9000 objecten de grootste eigentijdse sieradencollectie ter wereld. Northern Light toont sieraden van uiteenlopende materialen, omvang en functionaliteit. De tentoonstelling biedt een diversiteit aan sieraden vervaardigd met nieuwe en verrassende technieken, waaronder ontwerpen die bij CODA worden gerealiseerd met een hoogwaardige 3D printer. Northern Light is te zien tot en met 23 juni 2019.

Northern Light

Northern Light toont het werk van 32 Finse sieraadontwerpers. De titel van de tentoonstelling is niet alleen een letterlijke verwijzing naar de geografische positie, maar ook een symbolische die letterlijk en figuurlijk een - noordelijk - licht laat schijnen op het sieraadontwerp. De tentoonstelling is als een reis door Finland waar de sieraden het persoonlijke verhaal van de makers vertellen; de relatie met de wereld, samenleving en - vooral - de natuur. Verscheidene sieraadmakers hebben een sterke ambachtelijke band met materialen, maar ook nieuwe technieken en mogelijkheden tot expressie, zoals fotografie en video, worden steeds gangbaarder binnen de draagbare kunst.

Deelnemend kunstenaars

Aino Favén, Ami Avellán, Anna Rikkinen, Ari Pyörälä, Eero Lintusaari, Eija Mustonen, Elina Honkanen, Hanna Ryynänen, Helena Lehtinen, Helmi Lindblom, Inni Pärnänen, Janna Syvänoja, Jenni Sokura, Juhani Heikkilä, Jussi Järvinen, Kimmo Heikkilä, Mari Keto, Maria Lehto, Maria Nuutinen, Matti Mattsson, Mia Maljojoki, Minna Karhu, Minna Markkanen, Nelli Tanner, Sirja Knaapi, Suvi Topola,Tarja Tuupanen, Terhi Tolvanen, Tiina Rajakallio,Tuija Hietanen, Ulla Ahola, Wiebke Pandikow